Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Поява традицій

Читайте также:
  1. Аналіз традиційного та інтегрованого навчання
  2. Мережевий маркетинг та традиційна реклама
  3. Нетрадиційні форми реалізації у туризмі.
  4. Педагогічні моделі на основі традиційного інтенсивного навчання
  5. Провідні філософські джерела та філософські ідеї часів Київської Русі та доби Відродження. Поява професійної філософії в Україні.
  6. Сучасна психологія традиційного навчання
  7. Традиційні методи навчання
  8. Традиційні методи та канали реалізації тур продукту
  9. Що таке символічна або математична логіка? В якому відношенні вона перебуває до традиційної формальної логіки?

Конфлікт сприйняття між нашими культурними традиціями та нашою постійно ростучою базою нових знань лежить в основі того, що визначає «дух часу» таким, яким ми його зараз знаємо, а довготерміновий огляд історії показує повільний відхід від забобонних культурних традицій та припущень реальності, оскільки на них має вплив наш заново переосмислений орієнтир на новий науковий причинно-наслідковий зв'язок. Це те, що РДЧ представляє в своєму широкому філософському контексті: рух самого культурного духу часу в нове, неголослівне та більш оптимальне усвідомлення та його застосування. Відтак, в той час коли суспільство неодмінно спостерігає широкі та прискорені зміни в різних областях обізнаності та практики, як наприклад, технології різних матеріалів доступних сьогодні, наша соціальна система все ще залишається далеко по заду. Політична переконаність, ринкова економіка, робота задля прибутку, увіковічена нерівність, національні держави, юридичні угоди та багато інших елементів нашого сучасного соціального устрою продовжують бути в більшості прийнятими сучасною культурою у якості норми, що не можна сказати про їх стійкість протягом довгого часу у якості доказу їх вартості та емпіричної сталості. Тому, в цьому контексті, РДЧ шукає більш широкі рішення: зміну соціальної системи. Знову ж таки, на сьогоднішній день існує багато технічних можливостей вирішення проблем як для персонального так і для соціального прогресу, які продовжують бути непоміченими або неправильно зрозумілими (25).

Закінчення війн, вирішення бідності, створення матеріального достатку небаченого до цього в історії для задоволення людських потреб, запобігання більшості, як ми їх називаємо, злочинів, посилення справжньої персональної свободи завдяки усуненню безглуздої та монотонної роботи та ліквідація більшості загроз навколишньому середовищу. Ми маємо мало з перелічених можливостей якщо взяти до уваги нашу технічну реальність.

 

22 обернена взаємозалежність рівня грамотності та накоплених знань до забобонних вірувань є очевидною. Відповідно до звітів Арабської програми розвитку людини ООН (United Nations’ Arab Human Development Reports), менше ніж 2% арабів мають доступ до Інтернету. Араби складають 5% населення Землі, але при цьому випускають лише 1% світового об’єму книжок, в своїй більшості релігійних. Відповідно до досліджень Сема Гарріса: «Іспанія кожного року перекладає більше книжок на іспанську мову ніж Арабський світ переклав на арабську з дев’ятнадцятого століття». Те, що ріст ісламської релігії серед арабських націй забезпечений відносною відсутністю зовнішньої інформації в цих суспільствах є очевидним.

23 В 1949 році португальському неврологу Еґашу Монішу була вручена Нобелівська премія за те, що називається «лоботомія». Сьогодні, вона розглядається як варварська та неефективна процедура. (http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=4794007)

24 Фінансова підтримка за своєю суттю є необхідною для увіковічування бізнесу, «прибуткового» або так званого «не прибуткового». Вона забезпечує невідповідність між продуктами й послугами, які продаються через вигідність бізнесу та справжньою необхідністю або життєздатністю цього продукту чи послуги з часом. Фактом є те, що старіння будь-якого продукту чи послуги (під чим часто розуміється старіння виробничого бізнесу чи корпорації) стають неминучими як тільки з’являються нові технологічні досягнення. В наслідок цього з’являється стійка тенденція пригнічувати нові ідеї чи винаходи, які порушують або відхиляються від вже існуючих підприємств, що діють у якості устояних установ, оскільки це може призвести до втрати прибутків. Навіть поверховий погляд на стан технологій, доступних нам сьогодні та вивчення питання чому такі вдосконалення не були негайно впроваджені, проливає світло на паралізуючу природу прибутку, який є умовою існування таких установ.

 

 

Тим не менше, знову ж таки, ці можливості не лише в більшості не визнаються, вони також буквально стримуються сучасним соціальним порядком, оскільки впровадження такого рівня достатку й ефективності рішення проблем стоїть в прямій протилежності до самих механізмів того, як наша сучасна соціальна система працює в своїй фундаментальній основі (26).

Тому, доки соціально-економічні традиції та як наслідок, соціальні цінності не будуть переглянуті та удосконалені у відповідності до сьогоденних умов, доки більшість населення не буде розуміти базового, основного ходу думок, який є технічно необхідним для підтримання стійкості й соціального здоров’я людства та який походить зі строгості об’єктивних наукових досліджень та їх перевірки, доки не подоланий тягар попередніх фальшивих припущень, забобонів, породжуючої розбрат відданості та інші соціально дестабілізуючі культурні перешкоди, що породжують конфлікти, всі можливості щодо покращення життя та рішення проблем, які є в наших руках будуть в більшості залишатися незадіяними.

Справжня революція це революція цінностей. Людське суспільство в тому вигляді в якому воно функціонує зараз з’явилося багато століть назад так само як і притаманні йому цінності. Якщо ми бажаємо розвиватися та назавжди вирішити зростаючі проблеми і, як наслідок, відвернути прискорювальний занепад нашої цивілізації в багатьох аспектах, нам потрібно змінити те як ми думаємо при самих себе, а відтак і про світ в якому ми живемо. Центральною задачею руху «Zeitgeist» є робота над виявленням такої зміни цінностей, об’єднуючи людський рід базовою точкою зору, що всі ми поділяємо цю маленьку планету та що всі ми взаємопов’язані одними й тими ж законами природного порядку, які пізнаються методом науки.

Це загальне фундаментальне розуміння простягається набагато далі ніж багато хто міг усвідомити в минулому. Симбіоз людського виду та синергетичне взаємовідношення нашого місця у фізичному світі підтверджує те, що ми ні в якому разі не є окремими сутностями. Нове соціальне пробудження повинно проявити робочу соціальну модель, яка випливає з цієї логіки якщо ми збираємося вижити та процвітати в довгостроковій перспективі. Ми можемо все виправити або ми можемо страждати. Це залежить від нас.

 

 

25 Посилання: рекомендуємо Вам сайт “Zeitnews” присвячений науці та технологіям, що стосуються РДЧ (http://www.zeitnews.org/)

26 Дивіться Частину II для більш детальної інформації стосовно цього твердження.

 

 

-НАУКОВИЙ СВІТОГЛЯД-

«Майже кожна важлива систематична помилка, яка вводила людей в оману тисячі років покладалася на практичний досвід. Гороскопи, заклинання, віщуни, магія, чаклунство, лікування знахарством та іншими медичними практиками до появи сучасної медицини міцно устоялися в очах публіки за минулі століття завдяки їх передбачуваним практичним успіхам. Науковий метод був винайдений саме з метою висвітлення природи речей при більш точних контрольованих умовах та при більш суворих критеріях, які присутні в ситуаціях створених практичними проблемами (27)»

- Майкл Полань’ї

 

Загалом кажучи, еволюція людського розуміння може бути розглянута як рух від поверхових спостережень, сприйнятих нашими п’ятьма обмеженими фізичними органами чуття, які «інтуїтивно» фільтруються нашими освітніми рамками та ціннісними характеристиками певного періоду часу до технік об’єктивного вимірювання та методів аналізу, які саморозвиваються та працюють над отриманням (або розрахунком) результатів через випробування та перевірку доказів, шукаючи підтвердження через еталон наукового причинно-наслідкового зв’язку – причинності, яка, як виявляється, містить в собі фізичні характеристики того, що ми називаємо самою «природою». «Закони природи» нашого світу існують незалежно від того визнаємо ми їх чи ні. Ці природні закони нашого всесвіту існували задовго до того як людство еволюціонувало до розумової здатності їх розпізнавання і хоча ми можемо дискутувати щодо того наскільки точною є насправді наша інтерпретація цих законів на даній стадії нашої інтелектуальної еволюції, існує достатньо підкріплюючих доказів, які показують, що ми, насправді, пов’язані статичними силами, які мають притаманну їм вимірну, визначену логіку.

Величезні досягнення та інтелектуальна цілісність помічена в математиці, фізиці, біології та інших наукових дисциплінах доводить, що ми, як вид поступово усвідомлюємо процеси природи, а наші ростучі винахідливі здібності щодо перевершення, підкреслення або придушення таких природних процесів підтверджують наш прогрес у їх розумінні. Світ навколо нас сьогодні переповнений матеріальними технологіями та винаходами, які змінюють світ. Це є заповітом доцільності наукового процесу та його можливостей.

На відміну від історичних традицій, де існують певні застої у віруваннях людей, що є все ще загальноприйнятим в типових релігійних догмах сьогодні, таке визнання «законів природи» включає характерні риси, які глибоко протиречать прийнятій стабільності вірувань, які багато хто вважає священними.

Як буде пізніше розказано в цьому есе в контексті «появи», фактом є те, що просто не може існувати єдиних чи статичних інтелектуальних висновків зважаючи на наше сприйняття та знання, за виключенням, як це не парадоксально звучить, самого основного еталону мінливості такої різноманітності та її адаптації.

Це частина того, що можна назвати науковим світоглядом. Одна справа коли ми застосовуємо техніку наукового аналізу у окремих ізольованих випадках. Як наприклад у випадку з логікою, яку ми можемо застосовувати для оцінки і випробування структурної цілісності будинку при його будівництві. Інша справа коли універсальна доцільність таких причинно-наслідкових методів аналізу фізичного походження застосовується до всіх аспектів нашого життя. Альберт Ейнштейн одного разу сказав: «чим далі просувається духовна еволюція людського виду, тим більш певним мені здається, що дорога справжньої релігійності лежить не через страх життя чи страх смерті та сліпу віру, але через прагнення раціональних знань» (28).

 

27 Джерело: Personal Knowledge: Towards a Post-Critical Philosophy, Michael

Polanyi, University of Chicago Press, p.183

28 Джерело: Цитата з All the Questions You Ever Wanted to Ask American

Atheists, by Madalyn Murray O'Hair, Amer Atheist Press, 1986

В той час як циніки науки часто працюють над зведенням її доцільності до ще однієї форми «релігійної віри», принижують її точність «холодністю» або «бездуховністю», або навіть показують наслідки застосованих технологій з гіршої сторони, як наприклад створення атомної бомби (яка, насправді, є показником спотворення людських цінностей, а не інженерії), ніхто не ігнорує неймовірну силу, яку дає людській расі цей підхід до розуміння та приборкання реальності. Жодна інша «ідеологія» не могла настільки наблизитися до зіставлення тих прогнозних та утилітарних вигод, які надає цей метод.

Тим не менше, це не означає, що сьогодні в світі все ще не поширене активне культурне заперечення її актуальності. Наприклад, коли мова йде про теїстичні вірування, часто з’являються породжуючі розбрат тенденції, які намагаються піднести людину над такого роду «простою механікою» фізичної реальності. Тут маються на увазі припущення, що ми, люди є «особливими» з якихось причин і що можливо є якісь сили, як,наприклад, втручання «Бога», які здатні відхилити закони природи, роблячи їх менш важливими чим, скажімо, покірність волі Бога і т.д. Нажаль, в культурі все ще має місце величезна людська зарозумілість, яка без будь-яких доказів, що підлягають перевірці вважає нібито людина існує окремо від інших явищ і, що вважати себе поєднаними або навіть продуктом природних, наукових сил є приниженням людського життя.

В той же час, існує також тенденція щодо того, що називається «метамагічним» (29) мисленням, яке може розглядатися як один із шизофренічних видів розладу особистості, коли фантазії та легкі галюцинації допомагають посилити хибні припущення щодо причинно-наслідкових зв’язків цього світу, при цьому ніколи не застосовуючи всю строгість наукового методу. Наука потребує перевірки та повторного відтворення результатів для того, щоб вважати їх правдивими, а багато вірувань здавалося б «нормальних» людей сьогодні існують поза цією вимогою. Осторонь від традиційних релігій, з цим типом забобонного мислення часто також пов’язується культурна концепція «Нью-ейдж» (30).

Оскільки вкрай важливим є те, щоб ми, як суспільство, були обізнаними щодо мінливості наших висновків в загальному, ми відтак повинні зберігати креативний, вразливий стан розуму щодо всіх постулатів. Прийняття таких постулатів може бути допустимим лише через вимірну логічність, а не через прийняття бажаного за дійсне або езотеричну чарівність.

Такі непідтверджені ідеї та припущення створюють систему відліку, яка часто забезпечується «вірою» (31), а не глуздом. Відтак дуже важко сперечатися з ким-небудь про заслуги віри, оскільки правилам віри властиво заперечувати саму значимість аргументу. Все це є частиною того скрутного становища, в якому людське суспільство сьогодні існує: чи будемо ми просто вірити в те, чому нас традиційно вчить наша культура чи ми будемо випробовувати та перевіряти ці вірування на фізичну реальність навколо нас, щоб зрозуміти чи є вони дійсно правильними?

Наука безсумнівно зацікавлена в останньому. Вона нічого не вважає священним та завжди готова виправити попередні хибні висновки коли з’являється нова інформація. Для того, щоб прийняти такий відносно мінливий, але в той же час вкрай життєздатний та продуктивний підхід для чийогось повсякденного світогляду потрібна зовсім інша сприйнятливість, - така, яка містить в собі уразливість, а не впевненість.

 

29 Професор біології поведінки людини Стенфордського університету Роберт Сапольски ймовірно є найбільш відомим за своє використання терміну «метамагічний». Рекомендуємо Вам його роботи: http://benatlas.com/2009/12/robert-sapolsky-on-

metamagical-schizotypal-thinking/

30 Термін «Нью-ейдж» зазвичай означає «широкий рух, охарактеризований альтернативними підходами до Західної культури, з властивим йому інтересом до духовності, містицизму…»

31 Карл Саган був відомим встановлення визначення віри як «довіру без доказів».

 

За словами професора Френка Л. Г. Вульфса (відділ фізики та астрономії університету Рочестера, Нью-Йорк): «В наукових колах кажуть, що теорії ніколи не можуть бути доведені. Вони можуть бути лише спростовані. Зажди існує ймовірність, що нове спостереження чи новий експеримент буде конфліктувати зі старою теорією» (32).

 

Поява

Отже, в самому серці наукового методу лежить скептицизм та уразливість.

Наука цікава своїм найтіснішим наближенням до правди, яку вона може знайти. Оскільки немає нічого, щоб б наука визнавала однозначно, це означає, що фактично все, що ми знаємо буде з часом переглянуто коли з’явиться нова інформація.

Більше того, те, що може здаватися надуманим, неможливим або навіть «забобонним» в свій кульмінаційний момент може виявитися корисним, життєдайним розумінням в майбутньому, після затвердження своєї достовірності. Його впровадження встановлює появу думки, або навіть появу «істини», якщо Вам так буде завгодно. Поверховий аналіз історії показує спектр поведінки та практик, які постійно змінюються та які основані на знаннях, що постійно оновлюються. Смирне визнання цього явища є критичним для прогресу людства.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 20 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

ВКУСИВШИЙ ЛОТОС | Структура документу | Організм знань | Веб-сайти та інтернет-ресурси | Про рух | Фокусування | Стійкі вірування | Потенціал та рішення | Першочергове призначення та першопричини | Наші технічні реалії |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав