Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Класифікація

Читайте также:
  1. Амінокислоти в складі білків:класифікація, представники,якісні реакції. Незамінні амінокислоти,їх роль в живих організмах.
  2. Види банківських операцій, їх класифікація
  3. ДВИГУНИ ВНУТРІШНЬОГО ЗГОРЯННЯ, ЇХ КЛАСИФІКАЦІЯ І ЗАГАЛЬНА БУДОВА
  4. Заняття 2. Призначення класифікація казенників, дулових гальм.
  5. Історичні факти і їх класифікація
  6. Класифікація
  7. Класифікація
  8. Класифікація видів технічного контролю якості продукції на підприємстві
  9. Класифікація вправ.

Вступ

Портландцемент- це гідравлічна в’яжуча речовина одержана врезультаті тонкого помелу та ретельного перемішування клінкеру, гіпсу та мінеральних добавок. Клінкер отримують в результаті випалення до спікання сировинної суміші, що складається з вапняку і глини або деяких інших матеріалів (мергелю, нефелінового шламу, доменного шлаку), узятих у співвідношенні, яке забезпечує утворення в клінкері силікатів кальцію, алюмінатного і алюмоферрітної фаз. Гіпс до складу портландцементу вводять для регулювання строків тужавіння.

Його називають гідравлічним, оскільки набір міцності і затвердіння відбувається в присутності води, отримані з цементних мінералів і води сполуки є водостійкі, тобто нерозчинні у воді. Його називають мінеральним, оскільки вихідні матеріали, які використовуються для його отримання, - мінеральні природи (гірські породи або продукти їх вивітрювання). Цемент принципово відрізняється від інших мінеральних в'яжучих (гіпсу, повітряного та гідравлічного вапна), які твердіють тільки на повітрі або, затвердівши на повітрі, іноді продовжують твердіти у воді. Цемент не є природним матеріалом. Його виготовлення - процес дорогий і енергоємний, проте результат вартий того - на виході отримують один з найпопулярніших будівельних матеріалів, який використовується як самостійно, так і в якості складового компонента інших будівельних матеріалів (наприклад, бетону та залізобетону). Цементні заводи, як правило, знаходяться відразу ж на місці видобутку сировинних матеріалів для виробництва цементу. Без цементу не обходиться жодне будівництво, тому цемент є одним з найважливіших будівельних матеріалів. Його застосовують для виробництва бетонів, бетонних і залізобетонних виробів, будівельних розчинів, азбестоцементних виробів. Виготовляють цемент на великих механізованих і автоматизованих заводах. Виробництво цементу обумовлено необхідністю його виробництва для застосування в головним чином у будівництві. Будівництво житла на основі цементу дозволяє отримати об'єкти з низькою теплопровідністю і високою морозостійкістю. Технологія цементного виробництва дозволяє використовувати в ньому відходи видобувної, металургійної галузей, а також побічні продукти цих виробництв. Деякі відходи навіть поліпшують властивості цементу. Гнучка технологія дозволяє здійснювати комбінування виробництва цементу з виробництвом металів, хімічних продуктів і енергії.

Першим самостійним об’єднанням підприємств і організацій цементної промисловості України був утворений рішенням трудових колективів державний концерн «Укрцемент», головним завданням якого було забезпечення вирішення питань подальшого соціально-економічного розвитку галузі.

Асоціація покликана координувати та створювати умови для розвитку та підвищення технічного рівня виробництва, впровадження новітніх технологій, підвищення рівня ефективності праці і конкурентоспроможності продукції галузі, а також представляти і захищати інтереси її учасників в органах законодавчої та виконавчої влади, захищати інтереси вітчизняних виробників продукції цементної промисловості на внутрішньому ринку.

У своєму розвитку цементна промисловість зробила велетенський стрибок: з 1950 до 2000р. виробництво цементу зросло майже в 25 разів. Розширився асортимент, підвищилась марочність цементу. Заводи оснащуються млинами самоподрібнення, млинами з гумовою футеровкою. При проектуванні цементних заводів взято курс на розміщення основного устаткування на відкритих майданчиках. З 1995 р. почали впроваджувати сухий спосіб виробництва цементу в коротких печах великої одиничної потужності (до 1,05-1,50 млн. т за рік).

Класифікація

Згідно із ДСТУ Б.В. 2.7-46-2010 класифікацію цементів подано за такими ознаками:

1. За речовинним складом (без урахування добавок, що містять кальцій сульфат) цементи поділяють на п'ять типів (таблиця 1):

· Тип І - портландцемент;

· Тип II - портландцемент з мінеральними добавками від 6 % до 35 %;

· Тип III - шлакопортландцемент (від 36 % до 95 % гранульованого доменного шлаку);

· Тип IV - пуцолановий цемент (від 21 % до 55 % мінеральних добавок);

· Тип V - композиційний цемент (від 36 % до 80 % мінеральних добавок).

Цементи типів II, IV, V поділяють за вмістом компонентів на підтипи А і Б, а типу III - на підтипи А, Б і В (таблиця 1).

2. За стандартною міцністю цементи поділяють на марки 300, 400 і 500.

3. За ранньою міцністю цементи марок 400 і 500 поділяють на два види:

· цемент із звичайною ранньою міцністю (без познаки);

· цемент з високою ранньою міцністю (швидкотверднучий), позначенийР

Для ідентифікації цементів їх познаки повинні включати:

· найменування цементу, познаку даного стандарту і познаку цементу згідно з 1 і табли­цею 1 (стовпчик 3-умовна познака);

· марку цементу згідно з 4.1.2;

· познаку Р за наявності високої ранньої міцності цементу згідно з 3;

· за наявності в складі цементу пластифікуючих ПЛ або гідрофобізуючих ГФ добавок, відпо­відно познаку ПЛ, ГФ;

· познаку Н для цементу на основі клінкеру нормованого складу.

Приклади познак цементу:

1. Портландцемент марки 400, з високою ранньою міцністю на основі клінкеру нормованого складу позначають так:

Портландцемент ДСТУ Б В.2.7-46:2010 ПЦІ-400Р-Н ".

2. Портландцемент з гранульованим доменним шлаком НІ від 6 % до 20 %, марки 400, з високою ранньою міцністю, пластифікований позначають:

"Портландцемент з шлаком ДСТУ Б В.2.7-46:2010 ПЦ ІІ/А-Ш-400Р-ПЛ".

3. Портландцемент композиційний, наприклад:

а) з гранульованим доменним шлаком Ш та вапняком В від 6% до 20%, марки 400 позначають так:

"Портландцемент композиційний ДСТУ Б В. 2.7-46:2010 ПЦ ІІ/А-К(Ш-В)-400";

б) з гранульованим доменним шлаком Ш і золою-винесення 3 від 21 % до 35 %, марки 400 позначають:

"Портландцемент композиційний ДСТУ Б В. 2.7-46:2010 ПЦ ІІ/Б-К(Ш-3)-400".

4. Шлакопортландцемент з гранульованим доменним шлаком від 36 % до 65 %, марки400позначають:

"Шлакопортландцемент ДСТУ Б В. 2.7-46:2010 ШПЦ ІІІ/А-400".

5. Пуцолановий цемент з пуцоланом П і золою-винесення 3 від 36 % до 55 %, марки400позначають:

Пуцолановий цемент ДСТУ Б В. 2.7-46:2010 ПЦЦ МБ(П-3)-400".

6. Композиційний цемент з гранульованим доменним шлакомШ від 18 % до 40 % і золи- мнесення 3 від 10 % до 20 %, марки 400 позначають:

"Композиційний цемент ДСТУ Б В. 2.7-46:2010 КЦ \//А(Ш-3)-400".

Таблиця 1. Типи та склад цементів




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Підготовка до проведення випробувань | Визначення строків тужавіння | Визначення рівномірності зміни об’єму цементу | Водовідділення | Тонина помоелу цементу |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав