Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Визначення строків тужавіння

Читайте также:
  1. I. Визначення
  2. I. Визначення поняття орнамент.
  3. III. ПОРЯДОК ВИЗНАЧЕННЯ ПОТРЕБИ ТА ПРИДБАННЯ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
  4. Визначення
  5. Визначення бюджету на основі певного відсотка від продажів, прийнятого в конкурентів
  6. Визначення витрат палива тепловозом
  7. Визначення густини молока
  8. Визначення густини молока (ГОСТ 3625-84)
  9. ВИЗНАЧЕННЯ ДОПУСТИМИХ ШВИДКОСТЕЙ РУХУ ПО СПОЛУЧЕННЯХ КРИВИХ
  10. Визначення зміни внутрішньої енергії і ентальпії у термодинамічному процесі ідеального газу.

Згідно ДСТУ Б.В. 2.7-46-2010 початок тужавіння для усіх видів та типів цементу ровинен наставати не раніше 60 хв, а кінець не пізніше 10 год від початку замішування. Початок тужавіння для бетону дорожніх та аеродромних покриттів повинен наставати не раніше ніж 2 год, залізобетонних труб- не раніше ніж 2гд 15 хв від початку замішування.

Для збільшення термінів тужавіння до клінкеру при помолі додають гіпс.

На терміни тужавіння також впливає його мінеральний склад (швидше за інші мінерали гідратує трикальцієвий алюмінат), якість випалу клінкеру (цемент із перевипаленого клінкеру гідратує повільніше ніж із недовипаленого), тонина помолу (більш тонкий помел пришвидчує тужавіння цементу), кількість води при замішуванні(підвищена кількість води знижує терміни тужавіння), температура навколишнього середовища(при підвичені температури процес тужавіння пришвидчується, а при зниженні навпаки).

Строки тужавлення цементу визначають вимірюванням проміжків часу, за який стандартна голка проникає на визначену глибину в цементне тісто нормальної густоти. Підготовка до проведення випробувань

Приготування цементного тіста із застосуванням мішалки виконують так.

Чашу мішалки протирають вологою тканиною. Для приготування цементного тіста зважують (400±1) г цементу, а також певну кількість води, наприклад, (100 ±1) г. Після зважування цемент рівномірно розподіляють по дну мішалки. Горизонтальну вісь із піднятими лопатями насаджують на вертикальну вісь мішалки, на шар цементу рівномірно наливають воду і одразу після цього включають мішалку.

Перші 30 с цемент перемішують із водою ножами мішалки. Через (30 - 35) с опускають лопаті і продовжують змішування. Безперервний цикл змішування повинен тривати (5 +0,5) хв.

Перед початком визначення нормальної густоти на приладі Віка перевіряють, чи вільно переміщується стрижень із товкачиком і покажчиком, а також нульову позначку приладу, тобто, чи встановлюється покажчик на нульову відмітку на шкалі при торканні до упору товкачиком плас­тинки, на якій установлене кільце. При відхиленні покажчика від нуля шкалу приладу відповідним чином пересувають, потім піднімають стрижень із товкачиком у вихідне положення.

Кільце до приладу Віка та пластинку перед початком випробовувань змащують тонким шаром машинного масла.

Після закінчення змішування кільце до приладу Віка, що установ­лене на пластинці, швидко заповнюють за один прийом цементним тістом і 5-6 разів струшують його, стукаючи пластинкою по твердій поверхні, Поверхню тіста вирівнюють із краями кільця, зрізуючи надлишоктіста ножем, який попередньо протирають вологою тканиною. Заповнене тістом кільце поміщають до приладу Віка так, щоб товкачик знаходився по центру кільця. Відразу після цього стрижень із товкачиком опускають до торкання з поверхнею цементного тіста у центрі кільця та закріплюють стрижень стопорним пристроєм, потім швидко звільняють його і дають змогутовкачику вільно занурюватися в тісто. Через 30 с від початку звільнення стрижня проводять відлік його занурення за шкалою.

Кільце з цементним тістом при випробуванні не повинно зазнавати товчків.

За нормальну густоту цементного тіста (НГТ) приймають таку його консистенцію, при якій товкачик приладу Віка, занурений у кільце до цього приладу, заповнене тістом, не доходить на відстань від 5 мм до 7 мм до пластинки, на якій установлене кільце.

За умови отримання невідповідної консистенції цементного тіста змінюють кількість води і знову замішують тісто, доки не буде досягнуто занурення товкачика на потрібну глибину - на відстань (6 ± 1) мм від поверхні пластинки, що підкладають під кільце

НГТ виражають у відсотках маси води від маси цементу і визначають з точністю до 0,25 %

Визначення строків тужавіння: У приладі Віка циліндр-товкачик замінено голкою.

Підготовка до проведення випробувань. Перед початком випробування на приладі Віка замінюють товкачик на голку, перевіряють, чи вільно опускається стрижень, а також нульову позначку приладу при торканні до упору голкою пластинки, на якій встановлене кільце. При відхиленні покажчика від нуля шкалу відповідним чином пересувають. Потім піднімають стрижень із голкою у вихідне положення. Перевіряють чистоту поверхні та відсутність скривлень голки.

Для визначення строків тужавлення готують цементне тісто нормальної густоти згідно визначають його консистенцію.

Голкою приладу торкаються поверхні цементного тіста нормальної густоти, в цьому положенні закріплюють стрижень стопорним пристроєм, потім звільняють стрижень і дають змогу голці вільно занурюватися в тісто. На початку випробувань, коли цементне тісто знаходиться у пластичному стані, щоб запобігти сильному удару голки по пластинці дозволено злегка її затримувати при зануренні у тісто Як тільки тісто почне загусати і небезпеку пошкодження голки буде уникнуто, голці надають змогу вільно занурюватися у цементне тісто. Початок тужавлення визначають при віль­ному зануренні голки.

Голку занурюють у цементне тісто через кожні 10 хв, пересуваючи кільце після кожного занурення, щоб запобігти опусканню голки на те ж саме місце. Голку обтирають після кожного занурення.

Під час випробувань прилад повинен знаходитись у затемненому місці, де немає протягу, і не повинен піддаватися струм.

Опрацювання і наведення результатів випробувань. Початком строку тужавлення цементного тіста нормальної густоти визначають строк, який минув від початку замішування тіста (часу додавання води) до того часу, коли голка при зануренні в тісто не доходить до пластинки на відстань від 2 мм до 4 мм.

Кінцем строку тужавлення цементного тіста нормальної густоти вважають строк від початку замішування тіста до часу, коли голка занурюється у тісто не більше ніж на відстань від 1 мм до 2 мм.

Строки тужавлення мають бути наведені у звіті про випробування з округленням де 10 хв.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 62 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Класифікація | Основні компоненти | Водовідділення | Тонина помоелу цементу |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.012 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав