Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Завдання 41. Схоластика і містика як напрями середньовічної філософії.

Читайте также:
  1. II. Завдання та обов'язки
  2. Виховні завдання
  3. Вправа « Знайди істину». Завдання.Віднайди у тексті повісті слова, фрази, що характеризують героїнь. Зроби висновок, як ставиться автор до цих персонажів. ( Слайд 3 ).
  4. Дина — світ" є головним предметом філософського усвідомлення, головною проблемою філософії.
  5. Для філософії.
  6. Домашнє завдання уч________ 10-___ класу ____________
  7. Домашнє завдання.
  8. Економічний зміст, призначення, завдання та принципи здійснення соціального страхування на випадок безробіття
  9. Енергетичне забезпечення виробництва: завдання, нормування енергоспоживання, методи визначення потреби у видів енергії й заходи енергозбереження.
  10. Завдання

Задля того, щоби належним чином зрозуміти відмінності між схоластикою та містикою, уважно прочитайте наведені твердження середньовічних філософів щодо тлумачення ними співвідношення віри і розуму у питаннях богопізнання. Користуючись наведеними положеннями поясніть певні аспекти відмінності між схоластикою та містикою взагалі.

"Не намагаюсь проникнути в глибини Твої, непосильні для мого розуміння, але бажаю хоча б частково зрозуміти істину Твою, в яку вірить і яку любить моє серце. Не шукаю розуміння, щоби повірити, але вірую, щоби зрозуміти. Адже вірую в те, що, якщо не повірю, то й не зрозумію. Подаруй мені можливість зрозуміти, що Ти є, як ми віримо, що Ти є те саме, у що ми віримо ".

(Ансельм Кентерберійський)

"Кожному, хто бажає сходити до Бога, необхідно, уникнувши гріха, що спотворює природу, тренувати свої здібності: молитвою заради перетворюючої благодаті, добрим життям заради праведності, що очищує, розмірковуванням заради знання, що просвітлює, спогляданням заради мудрості, що вдосконалює. Так, ніби крок за кроком, душа готується увійти в екстатичному захопленні в мир і спокій християнської мудрості. До нього немає іншого шляху, крім полум'яної любові до Розіп'ятого ".

(Джованні Бонавентура)

Зверніть увагу на те, як два діячі сформованого середньовіччя визначають найважливіше в людському відношенні до Бога, що кожен із них висуває як найпершу умову досягнення християнського благочестя.

Проаналізуйте наведені нижче положення, що окреслюють так звану "теорію подвійної істини" - одне із корінних положень зрілої схоластики. Поясніть своїми словами її сутність та історично змінний характер.

"Відмінності у способах, за допомогою яких може бути пізнаним предмет, створює багатоманітність наук. З приводу цього не існує ніяких перешкод, щоби ті ж самі предмети, що підлягають дослідженню філософськими дисциплінами, в міру їх досяжності світлу природного розуму, вивчала також і інша наука, еміру того, що люмена пізнати лише у світлі божественного одкровення ".

(Фома Аквінський)

"Ніхто не повинен намагатися через посередництво розуму досліджувати те, що перевершує розум. Оскільки навіть найвеличніший філософ може багато в чому помилятися, нікому не слід відкидати католицьку істину, йдучи за філософськими доведеннями ".

(Сігер Брабантський)

"Істину каже християнин, твердячи про створення світу та його першодвигун, хоча це припускається можливим з причини, сила якої перевершує силу природних причин. Істину каже і той, хто стверджує, що шляхом природних причин і початків це є неможливим ".

(Боецій Дакійський)

Поясніть, в чому полягають відмінності між наведеними підходами до пояснення сутності "подвійної істини".

Ознайомтесь із твердженнями англійського схоласта Вільяма Оккама, в тому числі - із тими які отримали назву принципу "Бритви Оккама". Прокоментуйте їх, виділіть у них ті моменти, які характеризують позицію номіналізму. В яких положеннях Оккама можна помітити виходи за межі схоластичного мислення? В чому полягало значення принципу "Бритви Оккама"?

"Судження існують у виголошених словах або письменах, тобто -лише у розумі. Значить, і частини суджень також існують лише в розумі або в словах., але такого роду речі не існують як окремі субстанції. Отже, ясно, що ніяке судження не може складатися із субстанцій, оскільки воно складається із загальних понять. Значить, загальні поняття ні в якому разі не є субстанції".

(Вільям Оккам)

"Не слід примножувати сутності без необхідності. Те, що можна пояснити через посередництво меншого, не слід виражати через посередництво більшого. Без необхідності не слід стверджувати більшого ".

(Вільям Оккам)

Чому саме принцип "Бритви Оккама" відіграв важливу роль у подоланні схоластики?




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 44 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Завдання 29. Проблема спрямування історичного процесу. | Та його провідні функції. | Завдання 31. Поняття та особливості соціальних якостей. | Завдання 32. Суспільство як система. | Завдання 33. Людина і суспільство. | Завдання 34. Особливості, умови формування та етапи розвитку античної філософії. | Завдання 35. Розвиток ідей в античній натурфілософії. | Завдання 36. Ідеї та представники високої класики в розвитку античної філософії: софісти, Сократ, Платон та Арістотель. | Завдання 37. Загальні риси та провідні школи пізньої античної філософії. | Завдання 38. Зміни у світогляді при переході від античності до середньовіччя. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав