Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Завдання 57. Вихідні ідеї філософії Ф.Ніцше.

Читайте также:
  1. II. Завдання та обов'язки
  2. Антропологічний принцип філософії Л. Фейербаха
  3. Антропологічний принцип філософії Л.Фейербаха
  4. Буття Бога, світу та людини у філософії доби Середньовіччя та Відродження
  5. Буття людини як центральна проблема філософії М. Ґайдеггера "Буття і час".
  6. В чому полягає відмінність підходів логіки, психології і філософії до вивчення мислення?
  7. ВАРІАНТИ БІЛЕТІВ З ФІЛОСОФІЇ ОСВІТИ.
  8. Визначте особливості духовних процесів та розвитку філософії в епоху Нового Часу.
  9. Викладу змісту філософії
  10. Виникнення філософії

Звертаючись до тез філософії Ф.Ніцше, варто усвідомити, що: а) стиль його творів носить афористичний характер, тобто вони не піддаються прямому та простому прочитуванню; б) ми не стикаємось із послідовним та неперервним викладом його думок: це є переважно фрагменти, тези, уривки.

Зверніться перш за все до тез, що стосуються розуміння життя та волі.

"Продумаємо цю думку в її найстрашнішій формі: життя як воно є, без сенсу, без мети, але неодмінно таке, що весь час повертається до себе без кінцевого "ніщо ": одвічне повернення... Життя не має інших цінностей, окрім ступеня влади (якщо ми припускаємо, що саме життя є воля до влади). Мораль захищала невдах знедолених - від нігілізму... Якщо припустити, що віра в цю мораль загине, то невдахи втратять свою втіху і загинуть... Мораль виконувала запобіжну функцію від відчаю та стрибка у ніщо життя людей та станів, що пригнічувались та утискувались саме людьми. Бо ук безсилля перед людьми, а не перед природою, викликає найбільш відчайдушне озлоблення до життя. Не природа є аморальною, коли вона без жалю відноситься до виродження; навпаки, зростання фізіологічного і морального зла в людському роді є наслідком болісної та протиприродної моралі".

(Ф.Ніцше)

Продумавши наведені положення, поясніть, чому філософію Ф.Ніцше називають "філософією життя"? Якими характеристиками наділяє Ф.Ніцше життя? - Поясніть це конкретними словами із фрагментів. В якому відношенні перебуває життя до моралі? Яке місце у філософії Ф.Ніцше належить поняттю волі?

"Мені пощастило після тисячоліть блукань і плутанини знову знайти дорогу, що веде до деяких "так" та деяких "ні". Я хочу казати "ні" всьому тому, що веде до слабкості, до виснаження. Я вчу казати "так " всьому, що підсилює, що накопичує сили... До сих пір ніхто не вчив ні тому, ні іншому: вчили доброчесності, самозреченню, співчуттю, вчили навіть відкиданню життя. Все це с цінності виснажених... Я відкрив, що "добралюдина "-форма самоствердження декадансу ".

(Ф.Ніцше)

Які цінності постають для Ф.Ніцше першими та вищими? Яким є його ставлення до традиційних моральних настанов? Чим це можна пояснити?

"Моя спроба - розглядати моральні судження як симптоми і системи знаків, в яких знаходять свій вираз явища фізіологічного процвітання або занепаду, а також; усвідомлення умов збереження росту... Моє основне положення: немає моральних явищ, а є лише моральні інтерпретації явищ. Сама ця інтерпретація має позаморальне походження ".

(Ф.Ніцше)

"Людина, як вона повинна бути, - це звучить для нас так салю безглуздо, як "дерево, як воно повинно бути ".

(Ф.Ніцше)

"Ми, імморалісти, розкрили своє серце усякому розумінню, осягненню, схваленню...".

(Ф.Ніцше)

На основі наведених фрагментів поясніть, чому свою позицію Ф.Ніцше називає не "аморалізмом", а "імморалізмом"? До чого, на думку Ф.Ніцше, не можна прикладати моральні оцінки? Якою мірою ви можете погодитись із даними твердженнями?

"Мій загальний погляд. Перше положення: людина не прогресує... Рівень виду не підноситься. Друге полоукєння: людина як вид не являє собою прогресу у порівнянні із якою-небудь іншою твариною. Весь рослинний та тваринний світ не розвивається від нижчого до вищого. Всі види розвиваються водночас, один над одним, в суміші одних із іншими, один проти іншого ".

(Ф.Ніцше)

"Людина, що стала господарем сил природи, господарем власного дикунства, людина у порівнянні із долюдиною являє собою колосальну кількість влади.. Існуюча досі людина - ніби ембріон людини майбутнього; вона визначає собою майбутнє...".

(Ф.Ніцше)

"Я вчу вас про Надлюдину. Людина є дещо, що треба подолати... Що є мавпа у порівнянні із людиною? Сміховисько або ганьба. І тим самим повинна бути людина для Надлюдини - сміховиськом або ганьбою... Людина - це канат, що протягнутий між твариною та Надлюдиною... Нині вперше кидається в пологах гора людського майбутнього. Бог помер: нині хочемо, щоби жила Надлюдина ".

(Ф.Ніцше)

Останні положення характеризують так звану "надлюдину"; в чому вбачає Ф.Ніцше її найперші особливості? З якими якостями пов'язує явище надлюдини? Як можна витлумачити тезу про те, що "Бог помер", але повинна жити надлюдина? - Спробуйте також пояснити, чому серед прихильників Ф.Ніцше були не тільки прибічники фашизму, а й видатні гуманісти.

Завдання 58. Загальна характеристика історико-філософського процесу в ХХ ст.

Характеризуючи особливості філософії XX ст., проаналізуйте наступні твердження:

"Для мене постає (не заперечною) множинність засобів буття світу, і кожний істинний опис схоплює один з них ".

(Н.Гудмен)

"Як зрозуміти ситуацію, коли розсудливі інтелігентні люди, маючи перед собою одну гаму питань, дають завжди різні відповіді"!...Причина полягає в тому, що філософ віддає перевагу одним пізнавальним цінностям, а не іншим. Добротність і надійність - це... оціночний матеріал, він залежить від вагомості для нас тих чи інших суджень в рамках загальної схеми. Філософія - діалог викликів часу і відповідей на них... Будь відкритим для контактів, вмій вислуховувати заперечення, підтримуй діалог з опонентами, поважай їх працю... Завдання ук полягає в тому, щоб виробити позицію, яка б задовольняла не всіх, а тільки нас самих. Якщо ми зробимо це відповідально і компетентно, то, можливо, досягнемо того, у що вартує вірити ".

(Решер)

У наведених твердженнях проводиться так звана плюралістична методологічна позиція. Подумайте: в чому полягають переваги плюралістичної орієнтації в філософії; якими можуть постати причини філософських непорозумінь; у чому проявляється толерантність сучасної філософії; яке значення мають ціннісні установки у філософському пізнанні? Як від всіх цих запитань перейти до обґрунтування особливої ролі філософії у сучасному суспільному житті?




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 28 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Завдання 44. Методологічні пошуки Ф.Бекона та Р. Декарта. | Завдання 45. Теорія пізнання Т. Гоббса та Дж. Локка. Скептицизм Д. Юма, сенсуалістські максими Дж. Берклі. | Завдання 46. Б. Спіноза та Г. Лейбніц - тотожність і відмінність їх вчень про субстанцію. | Завдання 48. Вихідні ідеї європейського Просвітництва. | Завдання 50. І.Кант - засновник німецької класичної філософії. | Завдання 51. Лінія розвитку ідей в німецькій класичній філософії після І.Канта. | Завдання 52. Філософія Г.Гегеля. | Завдання 53. Особливості філософії Л.Фейєрбаха. "Антропологічний принцип" його філософії. | Завдання 54. Порівняльна характеристика вихідних ідей класичної та некласичної філософії. | Завдання 55. Вихідні ідеї А.Шопенгауера та С.Кіркегора. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав