Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Проаналізуйте категорії можливості та дійсності.

Читайте также:
  1. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  2. Б) Характеристика методів візуалізації статевої системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  3. Буття людини як буття можливості
  4. Бюджетне обмеження й можливості споживача
  5. Дидактика, її категорії та принципи
  6. ДИДАКТИКА. її КАТЕГОРІЇ
  7. Е) категорії
  8. Категорії діалектики
  9. Категорії зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою
  10. Категорії людського існування

Можливість - це об’ктивно існуюча тенденція виникнення певного предмету, що зумовлюється відповідною закономірністю. Дійсністю наз-ся реалізована можливість, все те, що існує, чому притаманне буття. Можливість поділяється на абстрактну і реальну. Абстрактна можливість - така, яка у принципі здійснива, але при цих умовах не може бути реалізована. Абстрактна можливість стає реальною, якщо для цього з’являються відповідні умови. Можливість тісно пов'язана з випадковістю. Імовірність може бути виражена як кількісна сторона можливого. Категорії можливості і дійсності мають особливе розуміння явищ суспільного життя. Категорії можливості та дійсності мають важливе значення для розуміння процесу пізнання. У процесі пізнання слід виявляти реальні можливості.Знання про світ — складова частина вчення про людину. Тільки через пізнання світу, його сутності, структурних рівнів організації, і дійсності людських законів розвитку та існування людина може сутнісних сил пізнати саму себе, свою природу і сутність, зв'язок з іншими людьми. Поняття "світ" має конкретно-історичний зміст, який визначається станом культури, науки, техніки, матеріального виробництва, суспільних відносин, природи. Чим більше розвинуті форми діяльності людини і продуктивні сили суспільства, тим ширше і різноманітніше бачиться світ людиною, тим сильніше цей світ олюднюється. Разом з тим і сама людина, "опредметнюючись" результатами своєї праці, своїм розвитком зобов'язана світові. Тому світ — це єдність об'єктивної дійсності і "дійсності людських сутнісних сил", які мають конкретно-історичний характер.

Поняття "світ" як світоглядна категорія формувалось ще в дофілософський період розвитку людства. Його виникнення і розвиток пов'язані з практичним виділенням людини з природи. Опосередкування життєдіяльності людей процесом матеріального виробництва та системою суспільних відносин зумовило становлення суспільства як відповідної цілісності, в якій життя людей стало можливим тільки у формі колективної діяльності.

У процесі розвитку людини змінюється уявлення про світ, воно наповнюється конкретно-історичним та чуттєво - сприйнятним змістом. І з розкриттям сутнісних сил людини світ для неї стає не просто об'єктивною дійсністю, а й дійсністю її сутнісних сил.

Тому світ — це єдність природної та суспільної дійсності, зумовленої практичною діяльністю. А категорія "світ" визначає не тільки природні, об'єктивно-матеріальні властивості, а передусім особливості людського практично-діяльного відношення до себе і до умов свого існування.Зрозуміло, що світ — це цілісна система, яка розвивається в діалектичній єдності природи і суспільства. Така єдність суперечлива, про що свідчить історія їхньої взаємодії.Людина в процесі активної цілеспрямованої діяльності перетворює природу на світ свого буття, який, з одного боку, забезпечує її існування і життєдіяльність, а з іншого — руйнує природу і створює загрозу власному існуванню. Якщо зникне людина, зникне і світ як світ буття людини, але не означає, що зникне природа і зміни, які відбулися у ній за допомогою людини. Природа втратить свою якісну визначеність як світ людського буття.Т. ч., світ — це визначене буття, універсальна предметність, в якій людина самовизначається як суб'єкт діяльності, котрий створює власний світ — світ людського буття.

 

 

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Розкрийте головні положення психоаналізу З.Фрейда. | Розкрийте сутність матеріалістичного розуміння за Марксом. | Проан. сутність діалектики, її історичні форми та альтернативи. | Проаналізуйте категорії одиничного і загального. | Розкрийте сутність закону єдності та боротьби протележностей. | Проаналізуйте діалектику кількісних і якісних змін. | Проаналізуйте проблему істини, діалектику абсолютного і відносного в ній. | Охарактеризуйте форми наукового пізнання. | Проаналізуйте методи наукового пізнання | Розкрити основні положення філософії Р. Кіркегора. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав