Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Утворення східної деспотії у Єгипті

Читайте также:
  1. Внутрішні фактори ціноутворення: маркетингові цілі.
  2. Втручання в ринкову рівновагу: примусове «понижуюче» ціноутворення
  3. Зовнішні фактори ціноутворення: споживачі.
  4. Основні етапи ціноутворення туристичного продукту.
  5. Особливості процесу утворення маргінальних груп населення та проблеми визначення їх соціального статусу
  6. Оцінка витрат та організація ціноутворення.
  7. Початок української революції.Утворення Центральної ради.
  8. Процес пароутворення в рідині
  9. Синдром об’ємного утворення.
  10. Стратегії ціноутворення в туризмі

 


Схема 12. Приклад логічної схеми


Схеми можуть використовуватись у заповненому вигляді, наприклад для систематизації, узагальнення чи повторення інформації, або про­понуватись учням для самостійного заповнення. Варто пам'ятати, що учні або вчцтелі повинні, складаючи схему, намагатись максимально наблизити її форму до змісту навчального історичного матеріалу, який в ній відбито. Також важливо, щоб заповнення схеми йшло за правилами «читання»: зверху до низу і зліва направо.

* Подумайте ____________________________________________

Працюючи в парах, визначте, з якою метою застосовуються у на­вчанні різні типи схем. Свою думку поясніть на прикладах.

Таблиці - наступний вид умовно-графічної наочності, містять пере­лік цифрових даних або яких-небудь інших відомостей, розташованих у визначеному порядку по графах.

Таблиці містять «екстракт» деяких тематично відібраних і система­тизованих знань. Матеріал у них групується по вертикальних чи гори­зонтальних або по тих й інших графах (стовпчиках). У навчанні історії таблиці розрізняються за характером зв'язків, що в них розкриваються. Саме розташування в таблиці окремих її елементів допомагає виявлен­ню і запам'ятовуванню зв'язків між ними.

Хронологічні таблиці групують факти на основі часових відносин між ними, відбивають послідовність (календар) подій. У них, як пра­вило, два стовпчики: дата, подія.

Синхроністичні таблиці відбивають «горизонтальні» часові зв'язки між подіями і явищами, тобто фіксують події, що відбувались у різних місцях в один і той самий час.

Тематична таблиця містить однорідні факти, наприклад війни чи повстання, наукові відкриття тощо. В такій таблиці, як правило, три стовпчики: причини події; основні етапи (ознаки, прояви, риси); наслідки (підсумки, значення). Різновидом тематичної є узагальню­юча таблиця, яку часто складають протягом цілої теми чи розділу, розкриваючи зв'язки або тенденції розвитку в конкретний період.

Порівняльні таблиці, виокремлюючи суттєві порівняльні ознаки істо­ричних явищ, аналогічні чи протилежні, сприяють виявленню відно­син подібності і відмінності між ними, наприклад між суспільними верствами, формами державного устрою, менталітетом, цінностями, суспільним чи економічним устроєм. Таблиці відіграють важливу роль у вичленовуванні й узагальненні ознак понять.

Таблиці розвитку виявляють якісні чи кількісні зміни, динаміку окремих історичних явищ. На відміну від таблиць порівняння в них зіставляються не різні явища, а різні етапи розвитку того самого істо­ричного явища.

Варіантами таблиць є діаграми, що показують кількісні відносини між окремими явищами чи етапами розвитку одного явища.


 




 


*Подумайте ___________________

Працюючи в парах, визначте, з якою метою застосовуються у навчан­ні різни типи таблиць. Свою думку поясніть на прикладах.

Перевірте себе __________________________________________________

1) Що таке умовно-графічна наочність?

2) Які види умовно-графічної наочності використовуються у процесі навчання?

3) Які прийоми навчальної роботи з умовно-графічною наочністю вам відомі? Наведіть приклади.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Прийоми і засоби навчання історії | Прийоми вивчення історичних фактів на емпіричному рівні | Актуальні проблеми шкільного підручника з історії | Як використати на уроці методичні можливості підручника | Класифікація текстів та особливості використання підручника на уроці історії | Методика роботи з історичним документом | Художня та науково-популярна література у навчанні історії | Проблема інтерпретації навчальних текстів на уроках історії | Поняття наочного навчання. Класифікація наочності | Методика роботи з речовими пам'ятками й образною наочністю |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав