Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Аналіз загального обсягу роздрібного товарообороту

Читайте также:
  1. SWOT-аналіз як основа маркетингових досліджень
  2. VІІ етап - аналіз достатності формування доходів.
  3. Аналіз взаємозв’язку показників обсягу товарообороту, витрат і прибутків
  4. Аналіз витрат за загальною сумою та рівнем
  5. Аналіз витрат за статтями та елементами
  6. Аналіз динаміки та структури майна підприємства
  7. Аналіз динаміки фінансових результатів за складом та структурою
  8. Аналіз доходів підприємства за загальним їх обсягом, видами, функціями, товарними групами
  9. Аналіз ефективності фінансових інвестицій

 

Аналіз обсягу та структури роздрібного товарообороту торговельного підприємства передбачає проведення послідовної аналітичної роботи, яка розпочинається із – визначення загального обсягу товарообороту підприємства за звітний період та приведення отриманої інформації до порівняного вигляду. Для цього необхідно перерахувати ціни попередніх періодів враховуючи середній індекс зміни цін. При цьому можуть використовувати індекси цін, які розраховані органами статистики та середні ціни, які склалися на підприємстві.

Послідовність розрахунку товароообороту в порівняних цінах при використанні індексів цін наступна:

1. Необхідно мати інформацію про продаж товарів у грошовому виразі у розрізі товарних груп (за ф. №3-торг “Звіт про товарооборот, залишки у торговельній мережі та мережі ресторанного господарства”).

2. Необхідно знати середньогрупові індекси цін.

Методика розрахунку:

продаж товарів по кожній товарній групі за кожен місяць звітного року необхідно поділити на середньогруповий індекс цін цієї групи за відповідний місяць звітного року порівняно з цим же місяцем базового року і помножити на 100;

визначають місячний сумарний товарооборот за всіма товарними групами у порівняному вигляді;

товарооборот за звітний період обчислюють шляхом сумування місячного сумарного товарообороту за всіма товарними групами у порівняному вигляді.

Послідовність розрахунку товароообороту в порівняних цінах при використанні середніх цін наступна:

1. Збирають інформацію про обсяг надходження кожного товару певної товарної групи у натуральному виразі за звітний період;

2. Збирають інформацію про середні ціни, за якими товари були реалізовані в базовому та звітному періоді;

Методика розрахунку:

визначають надходженні товару за звітний період в цінах звітного періоду (q1p1);

визначають суму надходження товару за звітний період у цінах базового періоду (q1p0);

розраховують суму надходжень усіх товарів певної товарної групи за звітний період у цінах звітного періоду (Σq1p1);

розраховують суму надходжень усіх товарів певної товарної групи за звітний період у цінах базового періоду (Σq1p0);

розділивши суму надходжень усіх товарів певної товарної групи за звітний період у цінах звітного періоду на суму надходжень усіх товарів певної товарної групи за звітний період у цінах базового періоду, одержимо індекс цін даної товарної групи (Σq1p1 / Σq1p0).

Для дослідження динамічних змін в обсязі товарообороту підприємства будується співставний динамічний ряд та розраховуються наступні показники: темп росту та приросту товарообороту (розраховують базовим або ланцюговим способом), абсолютний приріст, абсолютне значення 1% приросту та середньорічний темп росту.

Абсолютний приріст розраховується шляхом порівняння обсягу товарообороту з попереднім та базовим періодом. Для визначення тенденції зміни товарообороту розраховуються темпи росту порівняно з попереднім та базовим періодом, а також середньорічний темп приросту.

Значимість приросту товарообороту визначається за допомогою абсолютного значення 1% приросту.

Для проведення розрахунків використовують таблицю наступної форми (таблиця 3.2).

Аналіз складу товарообороту проводиться за звітний період та в динаміці. Передбачається визначення основних закономірностей розвитку окремих видів товарообороту. Для цього розраховують та співставляють між собою обсяги реалізації товарів за окремими видами товарообороту, темпами їх росту та приросту, визначають зміну їх питомої ваги в загальному обсягу товарообороту.

Для оцінки господарської діяльності торговельних підприємств велике значення має аналіз ритмічності та рівномірності реалізації. Під рівномірністю товарообороту розуміють ступінь відповідності обсягу продажу товарів його середньому значенню за кожний проміжок часу, який аналізується. Під ритмічністю товарообороту розуміють відповідність фактичного обсягу товарообороту прогнозованому, яке встановлене на кожний проміжок часу, який аналізується.


Роки Роздрібний товаро оборот в діючих цінах, тис. грн. Індекси цін, лан цюгові, % Індекси цін, базисні, % Товарооборот у порівняному вигляді, тис. грн. Абсолютний приріст, тис. грн Темп росту, % Темп приросту, % Абсолют не значення 1% при росту тис. грн.
до попе редн ього року до базис ного року до попе редн ього року до базис ного року до попе редн ього року до базис ного року до попе редн ього року до базис ного року
200_                        
200_                        
200_                        
200_                        
200_                        

Таблиця 3.2




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 32 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА | Модуль І. організація і методика аналізу показників діяльності торговельного підприємтсва | Тема 9. Аналіз оборотності оборотних активів | Перелік питань | Загальні підходи до організації економічного аналізу | Поняття та сутність інформації | Види інформаційних ресурсів та їх характеристика | Структура, призначення та аналітичні можливості фінансової звітності | Перелік основних форм статистичної звітності, яка використовуються при проведенні економічного аналізу та їх характеристика | Значення, завдання та послідовність аналізу роздрібного товарообороту |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав