Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Аналіз доходів підприємства за загальним їх обсягом, видами, функціями, товарними групами

Читайте также:
  1. Resources (які використовуються підприємствами як запроваджені фактори виробництва) as inputs to produce goods and services (називаються) factors of production.
  2. SWOT-аналіз як основа маркетингових досліджень
  3. VІІ етап - аналіз достатності формування доходів.
  4. Алгоритми розрахунку показників рентабельності підприємства
  5. Аналіз взаємозв’язку показників обсягу товарообороту, витрат і прибутків
  6. Аналіз витрат за загальною сумою та рівнем
  7. Аналіз витрат за статтями та елементами
  8. Аналіз динаміки та структури майна підприємства
  9. Аналіз динаміки фінансових результатів за складом та структурою

В умовах ринкової економіки підприємства здійснюють свою діяльність з метою отри­мання відповідного доходу (прибутку). Отримання доходів створює основу для самофінансування підприєм­ства за умови, що їх розмір достатній для покриття витрат підприємства з реалізації товарів та інших видів діяльності, виконання зобов’язань перед бюджетом та утворення чистого прибутку.

Відповідно до П(С)БО 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності”, дохід – це збільшення економічних вигід у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників).

Розмір отриманих доходів визначає економічну стратегію підпри­ємства з питань управління матеріальними ресурсами та витратами, персоналом підприємства і оплатою його праці, податковою, інвести­ційною, дивідендною політикою підприємства.

Водночас можливості підприємства щодо успішного продажу і своєї продукції (товарів, послуг) і отримання доходів залежать від ефективності організації торговельно-технологічних процесів, ступеня використання наявного ресурсного потенціалу, раціональності здійс­нених витрат тощо.

Доходи, відповідно до П(С)БО 15 “Дохід”, класифікують за такими групами:

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

Інші операційні доходи.

Фінансові доходи.

Інші доходи.

Надзвичайні доходи

Доходом (виручкою) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) є загальний дохід (виручка) від продажу товарів, надходження, пов’язані з виконанням робіт і наданням послуг, без вирахування наданих знижок, повернення проданих товарів та непрямих податків (податку на додану вартість, акцизного збору тощо).

Інші операційні доходи виникають у результаті певних господарських операцій та подій: реалізації іноземної валюти та інших оборотних активів (крім фінансових інвестицій), операційної оренди активів, відшкодування раніше списаних активів, списання кредиторської заборгованості, одержання гарантій та субсидій, надходження пені, штрафів і неустойок тощо.

Фінансові доходи містять дохід від участі в капіталу (дохід, отриманий від інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підприємства, якщо облік цих інвестицій ведуть методом участі в капіталі) та інші фінансові доходи, до складу яких входять дивіденди, проценти й інші доходи, отримані від фінансових інвестицій (крім доходів, які обліковуються за методом участі в капіталі).

Інші доходи – це дохід від реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів і майнових комплексів; дохід від не операційних курсових різниць, від безоплатного отримання активів та інші доходи, які виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов’язані з операційною діяльністю підприємства.

Надзвичайні доходи – прибутки від інших подій та операцій, які відповідають визначенню надзвичайних подій – подій або операцій, які відрізняються від звичайної діяльності підприємства, та не очікується, що вони повторюватимуться періодично або в кожному наступному звітному періоді.

Найбільшу питому вагу в доходах торговельного підприємства за­ймає дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

У зв’язку з тим, що в торгівлі нова споживча вартість не створює­ться, дохід від реалізації товарів являє собою плату за надання торго­вельно-посередницької послуги (доведення товарів до споживачів та їх реалізація), яка становить частину виручки торговельного підприємс­тва.

Необхідність отримання доходів від торговельної діяльності під­приємства обумовлена потребою відшкодування витрат на ведення ді­яльності і отримання певної суми прибутку, яка забезпечує досягнен­ня стратегічної мети підприємства.

Основними джерелами доходів від продажу товарів є:

торговельна надбавка до ціни придбання товарів;

торговельна знижка з продажної ціни товару.

Різниця між ціною продажу та купівлі товарів на різних стадіях реалізації товару являє собою дохід торговельного підприємства з одиниці реалізованого товару. Дохід торговельного підприємства формується як різниця між виручкою від реалізації товарів та сумою оплати постачальникам закуплених товарів.

Розробка стратегії управління доходами торговельного підприємства передбачає попереднє дослідження процесу формування доходів, визначення основних тенденцій та закономірностей, виявлення та кількісну оцінку факторів, що обумовлюють обсяг та рівень доходів.

Інформаційною основною аналізу доходів торговельного підприємства є матеріали бухгалтерської звітності:

форма №2 “Звіт про фінансові результати”,;

журнал 7, оборотна відомість по рахунках доходів 70 “Доходи від реалізації”, 71 “Інший операційний дохід”, 72 “Дохід від участі в капіталі”, 73 “Інші фінансові доходи”, 74 “Інші доходи”, 75 “Надзвичайні доходи”;

форма №3-торг “Звіт про продаж і запаси товарів у торговій мережі та мережі ресторанного господарства”;

форма “1-торг – “Звіт про товарооборот”;

матеріали управлінського обліку;

договори оренди торговельних приміщень та обладнання.

Аналіз доходів торговельного підприємства передбачає проведення такої аналітичної роботи:




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 70 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Види інформаційних ресурсів та їх характеристика | Структура, призначення та аналітичні можливості фінансової звітності | Перелік основних форм статистичної звітності, яка використовуються при проведенні економічного аналізу та їх характеристика | Значення, завдання та послідовність аналізу роздрібного товарообороту | Інформаційна база аналізу роздрібного товарообороту | Аналіз загального обсягу роздрібного товарообороту | Динаміка роздрібного товарообороту підприємства за 200_ - 200_ роки | Аналіз структури роздрібного товарообороту | Аналіз факторів, які впливають на товарооборот | ЧН х ГДЛ х РО |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав