Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Аналіз динаміки фінансових результатів за складом та структурою

Читайте также:
  1. SWOT-аналіз як основа маркетингових досліджень
  2. VІІ етап - аналіз достатності формування доходів.
  3. Аналіз взаємозв’язку показників обсягу товарообороту, витрат і прибутків
  4. Аналіз витрат за загальною сумою та рівнем
  5. Аналіз витрат за статтями та елементами
  6. Аналіз динаміки та структури майна підприємства
  7. Аналіз доходів підприємства за загальним їх обсягом, видами, функціями, товарними групами
  8. Аналіз ефективності фінансових інвестицій
  9. Аналіз загального обсягу роздрібного товарообороту

 

Здійснення господарської діяльності підприємствами передбачає ефективне поєднання великої кількості організаційних, трудових, матеріальних, фінансових та інших ресурсів. Успішність таких дій вимірюється шляхом співставлення отриманого результату з витратами, понесеними для його досягнення. У величині фінансових результатів безпосередньо віддзеркалюються усі аспекти діяльності суб’єкта господарювання: технологія й організація виробництва, система внутрішнього та зовнішнього контролю та інші особливості діяльності. Саме фінансові результати є основою збільшення економічного потенціалу підприємства.

Результатом господарської діяльності є її економічний підсумок, який має дві форми прояву: позитивний і негативний, тобто прибуток і збиток.

Прибуток - це абсолютний показник ефективності діяльності підприємства, перевищення суми доходів над сумою витрат, які були понесені для отримання цих доходів. Цей показник окремого підприємства в подальшому формує фінансові ресурси підприємства та держави.

Прибуток є рушійною силою ринкового механізму господарювання, основним джерелом економічного та соціального розвитку підприємства й держави в цілому. Така важлива роль прибутку зумовлена його функціями:

- оціночною: прибуток - критерій і показник ефективності діяльності сама наявність прибутку свідчить про ефективність діяльності підприємства;

- стимулюючою: прибуток - мета, яка визначає поведінку суб'єктів господарювання у напрямі покращання методів роботи, рівня технологій;

- фондоутворюючою: 1) на макрорівні - прибуток є базою економічного розвитку держави, адже через систему оподаткування мобілізуються необхідні грошові ресурси до державного бюджету; 2) на мікрорівні - є джерелом зростання ринкової вартості підприємства, розширення діяльності;

- соціальною: на основі розподілу та перерозподілу прибутку задовольняються різноманітні потреби колективу підприємства, держави та суспільства в цілому.

Збиток - це певні втрати, шкоди, упущені вигоди підприємства у вигляді перевищення суми витрат над сумою доходів.

Прибуток є основним якісним показником діяльності торговельного підприємства, оскільки його величина відображає зміну обсягу реалізації, доходів, витрат, а тому оновними завданнями аналізу фінансових результатів є:

1. Оцінка динаміки, обсягів, якості та структури фінансових результатів.

2. Перевірка ступеню виконання прогнозованих даних з доходів, прибутку як в цілому по підприємству та і за їх видами.

3. Виявлення впливу об’єктивних та суб’єктивних факторів на суму та рівень доходів, прибутку та рентабельності.

4. Узагальнення результатів аналізу та розробка заходів виявленя резервів щодо підвищення прибутковості.

Інформаційною основою проведення аналізу фінансових результатів торго­вельного підприємства є:

1. Планово-нормативна інформація (бізнес-план, фінансовий план, кошторис витрат)

Фінансова звітність (ф. № 2 "Звіт про фінансові результати", ф. № 1 "Баланс", ф. №5 “Примітки до річної фінансової звітності”),.

Статистична звітність (№ 3 - торг “Звіт про продаж і запаси товарів у торговій мережі та мережі ресторанного господарства”, ф. № 1-ПВ "Звіт з праці", ф. № 1 "Звіт про товарооборот", ф.№11-ОЗ “Звіт про наявність та рух основних фондів, амортизацію(знос)”, ф.№1-підприємництво “Про основні показники діяльності”), поточного обліку (первинні документи, оборотні відомості по бухгалтерських рахунках, на яких ведеться облік фінансових результатів тощо).

Фінансові результати господарської діяльності формуються поступово протягом звітного періоду. Розмір і характер прибутків і збитків за кожний період діяльності підприємства є найважливішими підсумковими показниками його роботи.

Визначення фінансових результатів полягає у розрахунку чистого прибутку (збитку) звітного періоду. Для визначення фінансових результатів виконують послідовне зіставлення доходів і витрат, здійснених для отримання цих доходів від усіх видів діяльності.

Відповідно до П(С)БО 3 “Звіт про фінансові результати” розрізняють наступні види фінансових результатів:

- чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) визначається шляхом вирахування з доходу (виручки) від реалізації продукції' (товарів, робіт, послуг) податку на додану вартість, акцизного збору, інших зборів, знижок, вирахувань;

- валовий прибуток (збиток) - це різниця між чистим доходом і собівартістю реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг);

- фінансовий результат від операційної діяльності визначається як алгебраїчна сума валового прибутку (збитку), іншого операційного доходу, адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат;

- фінансовий результат від іншої звичайної діяльності визначається як алгебраїчна сума доходів від участі в капіталі, інших фінансових доходів, інших доходів, втрат від участі в капіталі, фінансових та інших витрат;

- фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування розраховується як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від операційної діяльності, фінансових та інших доходів і витрат;

- фінансовий результат від звичайної діяльності визначається як різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування і сумою податку на прибуток.

Окремо від фінансових результатів від звичайної діяльності відображаються невідшкодовані витрати та доходи від надзвичайних подій (стихійного лиха, пожеж, техногенних аварій тощо).

Остаточний фінансовий результат — чистий прибуток (збиток) - визначається як різниця між різними видами доходів і витрат підприємства за звітний період.

Фінансові результати діяльності підприємства відображаються у значній кількості показників, що створює методичні труднощі при систематичному аналізі. Крім того, наявність такої кількості показників ускладнює вибір кожним учасником господарської діяльності тих з них, які найбільше задовольняють його потреби в інформації щодо реального стану підприємства. Аналіз кожної складової прибутку підприємства має не абстрактний, а конкретний характер, а тому дозволяє власникам і акціонерам обирати пріоритетні напрями активізації діяльності підприємства. Іншим учасникам ринкових відносин аналіз фінансових результатів дає можливість виробити необхідну стратегію поведінки, спрямовану на мінімізацію витрат і фінансового ризику від інвестицій у дане підприємство.

У процесі аналізу фінансових результатів на першому етапі необхідно оцінити їх рівень ідинаміку; дослідити структуру прибутку звітного періоду (здійснити вертикальний аналіз); зміну окремих складових та їх вплив на суму прибутку, зміну темпів зростання прибутку в розрізі окремих складових частин (горизонтальний аналіз) тощо.

У процесі аналітичного дослідження необхідно оцінити виконання прогнозованої величини прибутку, який у ринкових умовах має не директивний, а прогнозний характер на найближчу перспективу. Такий план враховує реальні можливості підприємства отримувати прибутки, а отже, є інструментом перспективного аналізу. Контроль за виконанням плану необхідно здійснювати до та під час здійснення операцій. Це вимагає налагодженої системи прогнозування обсягів реалізації, витрат тощо. У випадку відсутності плану для оцінки рівня показників фінансових результатів діяльності суб'єкта господарювання. на основі фінансової звітності (зокрема, ф. № 2 “Звіт про фінансові результати”) заповнюється аналітична таблиця наступної форми (таблиця 6.1).

Таблиця 6.1




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 63 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

VІІ етап - аналіз достатності формування доходів. | Виявлення резервів збільшення доходів в торгівлі | Аналіз витрат за загальною сумою та рівнем | Класифікація поточних витрат торговельного підприємства з метою управління ними | Розрахунок впливу складу товарообороту на витрати торговельного підприємства | Аналіз витрат за статтями та елементами | Статтями витрат | Продовження таблиці 4.8 | Аналіз взаємозв’язку показників обсягу товарообороту, витрат і прибутків | Методика розподілу доходів, витрат підприємства за товарними групами |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.014 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав