Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Гендерна асиметрія у сфері політики

Читайте также:
  1. Використання статистичних методів в сфері управління якістю. Основні інструменти контролю якості. Основні інструменти управління якістю.
  2. Гендер як відображення соціальних реалій в економічній сфері
  3. Державне регулювання конкуренції як “шостий” чинник конкурентного середовища. Основні елементи державної політики регулювання конкуренції в Україні.
  4. Державний нагляд у сфері управління коштами соціального страхування
  5. Зміст продукту та особливості маркетингу в банківській сфері
  6. Значення прожиткового мінімуму у соціальній сфері
  7. КЛЮЧОВІ ПРОБЛЕМИ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ТА ЇХ ВИРІШЕННЯ
  8. МІЖНАРОДНІ ОРГАНЗАЦІЇ У СФЕРІ РЕГУЛЮВАННЯ СВІТОВОЇ ТОРГІВЛІ
  9. НЕ 1. 2. Актуальні проблеми злочинів у сфері господарської діяльності.

З точки зору гендерних перспектив зміцнення демократії має передбачати утвердження гендерної рівності в економічній, соціальній та політичних сферах.

Оскільки українська держава офіційно визнає, що українські жінки марґіналізовані у всіх цих сферах, зусилля політиків мають бути спрямовані на зменшення гендерного дисбалансу у процесі прийняття рішень на всіх рівнях. Враховуючи низьке представництво жінок у політичній сфері, влада має докласти зусиль для просування жінок та врахування їхніх голосів на рівні політичних партій. Як відомо, середньоєвропейські показники представництва жінок у парламентах складають 23% порівняно із 14% загальносвітовими. Отже, для того, щоб довести насправді свою прихильність до європейських стандартів, Україні потрібно докласти чимало зусиль, тому що у Верховній Раді шостого скликання жінок 8%.

В цілому ж влада в Україні була і, на превеликий жаль, досі залишається дуже патріархальною. Статистичні дані свідчать про те, що в державних органах України найбільше жінок працює на посадах найнижчого рівня. Водночас, чим вище посада – тим більше диспропорція на користь чоловіків.

Яскравою ілюстрацією цієї закономірності є склад вищих органів державної влади. Так, три жінки нині є суддями Конституційного Суду, що становить 16,7% від його загального складу. У складі Верховного Суду є 13 жінок-суддів (15,7%). Але в керівництві цих органів немає жінок. Загалом серед державних службовців вищого рівня (1-2 категорії посад) жінки становлять приблизно 15%, серед керівників середнього рівня – 50%, серед спеціалістів - 80%. Можна сказати, що сфера управління дуже специфічна. Водночас, в науці така ж ситуація: серед академіків 4% жінок, серед докторів наук – 15,2%.

Як бачимо, в суспільстві, практично у більшості сфер життя зберігається одна і та ж тенденція: чим вище посада – тим менше жінок. Не зважаючи на тривалу співпрацю в рамках ООН, Ради Європи та проголошений курс на європейську інтеграцію, наша держава у сфері гендерної рівності ще не досягла відповідного рівня.

Гендерні перетворення у політико-правовій системі і в суспільстві в цілому – процес складний і тривалий. Забезпечення рівності чоловіків та жінок у виборчому процесі є однією з найважливіших умов розбудови в Україні правової держави.

Позачергові вибори до Верховної Ради України у показали, що в перших п’ятірках списків політичних партій жінок практично не було. Для української партійної еліти партійні гендерні квоти ще не стали демократичною нормою формування парламенту.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 18 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Схема 57 | РЕЛІГІЯ ЯК СОЦІАЛЬНЕ ЯВИЩЕ | Схема 63 | Схема 65 | РЕЛІГІЙНІ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА СОЦІАЛЬНО-РЕЛІГІЙНА СИТУАЦІЯ У СУЧАСНІЙ УКРАЇНІ | СОЦІОЛОГІЯ СІМ’Ї | ТИПОЛОГІЯ ШЛЮБУ | ОСНОВНІ ФУНКЦІЇ СІМ’Ї | Етапи розвитку сім'ї | Гендерні ролі та стереотипи |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав