Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Кількість марок, які обслуговують дилери в обласних центрах

Читайте также:
  1. Виробіток одного працівника в середньому збільшився на 10%, а їх кількість зменшилась на 10%* Визначити, як змінився обсяг виробленої продукції
  2. Загальновиробничі витрати у складі собівартості складають більшу кількість, ніж інші прямі витрати.
  3. К - кількість всіх робочих місць.
  4. Кількість
  5. Кількість підприємств в групі
  6. Кількість страв
  7. Кількість студентів, що вивчають дану дисципліну (за формами навчання) [2] денна___________ вечірня ____________ заочна ______________
  8. Кількість членів регіональних осередків Соціалістичної партії України
  9. містить, так звані «рівнобіжні дії», що дозволяють збільшити кількість структур і людей, що одночасно виконують поставлену задачу

та містах обласного підпорядкування Таблиця 4

Обласне місто Обласний центр % Обласні міста Міста де є дилери
  Київ   100%    
  Бровари        
  Біла Церква        
  Одеса   100%    
  Дніпропетр   93%    
  Кривий Ріг        
  Донецьк   89%    
  Харьків   76,3%    
  Сімферополь   71 %    
  Севастополь        
  Львів   65,4%    
  Хмельницький   63,6%    
  Полтава   58,%    
  Кременчук        
  Херсон   58,1%    
  Луганск   56,3%    
  Миколаєв   54,5%    
  Черкаси   54,5%    
  Рівне   52,7%    
  Тернопіль   52,7%    
  Запоріжжя   50,9%    
  І-Франківськ   50,9%    
  Кіровоград   50,9%    
  Віниця   49%    
  Луцьк   43,6%    
  Суми   43,6%    
  Чернівці   43,6%    
  Житомир   41,8%    
  Чернігів   40%    
  Ужгород   32,7%    
  Мукачево        
  Всього       128 +25= 153
  Всього % 67,7%   32,3%  

Парк автомобілів – 8 419948 (на початок 2012р).

Парк, що обслуговує авторизований автосервіс – 439744 (віком до 3 років).

Кількість марок всього – 62.

Кількість марок офіційно представлених в Україні – 55.

Кількість моделей в продажу – більше 600.

Вік автомобілів - від 1 до 35 років (21 000 варіантів

обслуговування).

Населення в обласних центрах – 13 850 487 чол.

Вікова структура парку наведена в таблиці 1.

Фактично в Україні нараховується біля 1170 дилерських автоцентрів (не по кількості автосервісних підприємств, а по кількості офіційно обслуговуваних брендів) та біля 7 000 – 8 000 незалежних СТО. Авторизовані автосервіси мають потужність від 3-5 до 15-25 постів, серед яких переважають автоцентри середньої та великої потужності. Що ж стосується незалежного автосервісу, то 70% СТО має потужність 1-2 поста, на яких працює 4-5 чоловік. 60% незалежних СТО не мають складів, тому суттєву роль в їх роботі відіграє система постачання запасних частин, перш за все неоригінальних.

Структура дилерів за кількістю обслуговуваних брендів (а не СТО):

4 області мають дилерів 51 – 55 брендів (90 – 100%);

4 області мають дилерів 45 – 51 бренду (65 – 89 %);

10 областей мають дилерів 22 – 41 бренд (50 – 64%);

7 областей мають дилерів 20 и менше брендів (менше 50%).

Кількість населених пунктів в яких є дилерські авто центри – 128 плюс 25 обласних центрів що сукупно становить 153.

З 459 міст України – 306 міст, 8800 селищ міського типу та 490 районів України не мають дилерських автоцентрів. Враховуючи те, що в Україні міське населення складає 68,4%, а його чисельність становить 46,7 млн. чоловік, дилерський автосервіс охоплює біля 22 млн. чоловік (320: 459 – кількість міст в Україні) х 0,684 х 46,7 млн. = 22,2 млн. чоловік (47,7%)). 67,7% дилерів розташовані в обласних центрах, де проживає 13 850 487 чоловік, тобто, 30% населення мають 67,5% дилерських підприємств, 70% населення мають 32,3% дилерських підприємств, при цьому 68,8% міст України взагалі не мають авторизованого автосервісу. Крім того, як відомо, 70% території України не мають автосервісу взагалі.

В цілому авторизований автосервіс має високий рівень як в галузі обслуговування клієнтів, так і в галузі ремонту автомобілів. Однак, спостерігаються певні деформації в його розвитку (хвороби росту). Зокрема, сумарна потужність дилерського автосервісу менша потреби. При цьому авторизований автосервіс охоплював ринок автомобілів віком до 3 років і орієнтувався в основному на виконання обслуговувань регламентного меню (до 80% ТО в виробничій програмі). Разом з тим, суттєве скорочення продажу автомобілів та кількості регламентних ТО привело до того, що авторизовані автосервіси вимушені розширювати ринок за рахунок після гарантійних автомобілів (до 5-6 років) та розробляти спеціальні програми лояльності. Це стосується конкретних автоцентрів, які залишилися без клієнтів. Що ж стосується корпоративних структур, то і сьогодні існує проблема дефіциту потужностей автосервісу. Наприклад, фірма, яка продає 40 000 автомобілів має біля 60 пості, що в тричі менше потреби. Таких прикладів багато. Ситуація, таким чином, потребує законодавчого обмеження квоти продажу автомобілів до рівня, при якому потужності автосервісу і парк бренду були б збалансовані.

Недоліком авторизованого автосервісу є у багатьох випадках його невідповідність вимогам дилерських та сервісних стандартів. Наприклад при аудиті, деякі дилери мають оцінку, яка не перевищує 0,3 з 1.

Багато автосервісних підприємств обслуговують не одну, а декілька марок автомобілів (навіть до 13). Наприклад, Корпорація УкрАВТО володіє найбільш розгалуженою в Україні сервісною мережею – близько 170 СТО по усій країні. Серед них – фірмові СТО, що спеціалізуються на обслуговуванні автомобілів окремих брендів, та універсальні СТО, що обслуговують декілька(до 13) брендів [3] Це відповідає певною мірою світовій практиці, зокрема, американському автосервісу, але обмежую можливість реального застосування сервісних стандартів бренду та погіршує обслуговування клієнтів, (наприклад, з точки зору забезпечення запасними частинами), та таку СТО скоріше можна віднести до універсального незалежного, а ніж до спеціалізованого авторизованого автосервісу.

Типовою особливістю авторизованого автосервісу є перевищення трудомісткості та вартості регламентного обслуговування. Норми продуктивності механіків при виконанні регламентних ТО виконуються на 170 – 300%, а протягом зміни механік інколи виконує по 8 ТО трудомісткістю 3-4 нормо-години, тобто за зміну виконує недільний обсяг роботи. Це обумовлено великими обсягами продажу, нестачею потужностей, прагненням дилерів до прибутків, некомпетентністю споживачів та відсутністю у них досвіду взаємин з дилерами та автосервісом, недосконалою законодавчою базою та відсутністю досвіду у ведені довгострокового бізнесу, незнанням наслідків такої поведінки.

Аналіз роботи дилерів показує цікаву закономірність: суттєві відмінності спостерігаються у співвідношенні трудомісткості замовлення та поточного терміну його виконання:

- при трудомісткості замовлення 1-1,5 н-год. поточний час його виконання незначно перевищує трудомісткість;

- при трудомісткості 2-3 н-год., час виконання замовлення частіше за все більший трудомісткості;

-при трудомісткості 4-10 н-год. – час виконання замовлення майже завжди суттєво менше трудомісткості.

При цьому за виключенням кузовного ремонту (якій в приведеному аналізі не розглядався) при виконанні замовлень застосовується індивідуальна форма організації праці, бригадна форма організації праці на станціях практично не застосовується.

Ще одну особливість роботи авторизованих дилерів відмічають споживачі їх послуг: перелік операцій технічного обслуговування в рамках сервісного меню включає в себе біля 30% (точніше -27% за трудомісткістю) операції, які практично чи не виконуються, чи можуть бути не виконані, чи не можуть бути виконаними. Це ті операції, які в технології формулюються так: «перевірити та при необхідності…» Наприклад «перевірити систему випуску газів..., стан лакофарбового покриття...тощо». Можливо технологи насправді дбають про стан автомобіля, але трудомісткість цих операцій, яка займає біля 30% загальної трудомісткості замовлення, вимушує звертати на це увагу, особливо на фоні відсутності операцій з перевірки технічного стану та вихідних параметрів гальмової системи, чи інших систем, які забезпечують безпеку руху. Як свідчить практика, є випадки, коли спостерігається невідповідність гальмової системи технічним вимогам (наприклад, нерівномірність гальмових сил на одній вісі, у зв'язку з чим новий автомобіль не проходить технічний огляд).

Ще одна особливість сучасного авторизованого автосервісу заслуговує на увагу. Це стосується оригінальних запасних частин та їх постачання. Очевидно, що високі ціни на оригінальні запасні частини перш за все обумовлені їх високою якістю. Це не підтверджує практика: є випадки, коли для вибору однієї запасної частини треба перевірити (випадок з практики) 32 таких деталей, з яких одна відповідає вимогам.

Висновки стосовно авторизованого автосервісу: поряд з прикладами досконалості та високих технологій, сучасного рівня роботи з клієнтами та сучасних передових технологій обслуговування та ремонту автомобілів, особистих досягнень деяких автоцентрів, в цілому авторизований автосервіс має великі перспективи з погляду розвитку дилерських мереж, територіального розташування дилерів та сервіс партнерів, організації та якості обслуговування клієнтів та усунення недоліків, які є наслідком історичної ментальності, занепаду суспільної моралі, недостатнього рівня організації виробництва, недосконалого ведення бізнесу, впливу субєктивних факторів, відсутності ринкового досвіду, недосконалості законодавчої бази тощо.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 39 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав