Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

КИЇВСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Читайте также:
  1. БЕРДИЧІВСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ 1 страница
  2. БЕРДИЧІВСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ 2 страница
  3. БЕРДИЧІВСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ 3 страница
  4. БЕРДИЧІВСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ 4 страница
  5. БЕРДИЧІВСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ 5 страница
  6. БЕРДЯНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
  7. Виникнення перших європейських університетів як осередків освіти та науки
  8. Відкритий міжнародний університет розвитку людини
  9. ВПЦ "Київський університет", 2005
  10. ДВНЗ КРИВОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

4. Рожко М.М, Неспрядько В.П. Ортопедична стоматологія. Київ, „Книга-плюс”, 2003

5. Трезубов В.Н., Штейнгарт М.З., Мишнев Л.М. „Ортопедическая стоматология. Прикладное материаловедение". Санкт-Петербург. СпецЛит. 2001.

6. Гаврилов Е.И., Оксман И.М. Ортопедична стоматологія. Медицина, 1978

7. Криштаб С.И. Ортопедична стоматологія. Київ, “Вища школа”, 1986

 


Після того як лікар вибрав конструкцію протеза чи апарата, зубний технік розпочинає її виготовлення. Спочатку з допоміжних пластичних матеріалів він виготовляє модель. Точність моделі перевіряють у ротовій порожнині пацієнта. Потім матеріал, з якого виготовлена майбутня конструкція, замінюють на основний (метал, пластмаса, фарфор, композит або їх комбінація). Пластичні матеріали, які використовують для виготовлення моделей ортопедичних конструкцій — називають моделювальними.

В ортопедичній стоматології моделювальні матеріали поділяють на воскові, гіпсові й металеві.

Слід вибирати моделювальні матеріали, які дають можливість створити найточнішу форму при найменших затратах праці. Ці матеріали повинні відповідати таким вимогам: 1) бути нешкідливими при застосуванні в ротовій порожнині й при роботі з ними в зубопротезній лабораторії; 2) мати хороші пластичні властивості в певному температурному інтервалі (41 — 55 °С), які залежать від конкретних виробничих умов; 3) мати властивість нашаровуватися на модель; 4) мати малу усадку (не більше ніж 0,1 — 0,15% від об'єму на кожний градус під час охолодження від 90 до 0 °С), щоб виготовлені репродукції не змінювалися при твердінні; 5) набувати достатньої пружності й твердості по завершенні процесу моделювання для забезпечення стійкості форми репродукції в ротовій порожнині; 6) при розм'якшенні в стадії розплавлення зберігати гомогенну структуру маси; 7) не мати неприємного смаку, запаху і кольору; 8) не мати зольного залишку при спалюванні та осаду при виплавленні; 9) мати колір, відмінний від кольору моделі, а при видаленні не забарвлювати модель. Більшість моделювальних матеріалів, які застосовують у стоматологічній практиці, являють собою суміші або композиції різних восків. Склад і властивості композицій визначаються відповідним добором їх компонентів (залежно від виробничого призначення).

Останнім часом як моделювальні матеріали запропоновані деякі полімери у вигляді стандартних заготовок, що значно спрощує і прискорює моделювання.

Воски — це різні органічні речовини, фізичні властивості яких подібні до таких у бджолиному воску. Вони складаються переважно зі складних ефірів вищих жирних кислот і спиртів.

Класифікують воски залежно від їх походження: тваринні — бджолиний, стеарин, ланолін; рослинні — канделільський, карнаубський, японський; мінеральні — монтановий, озокерит, парафін, церезин; синтетичні — поліетиленові, поліоксіетиленгліколеві, воскові ефіри тощо.

Вимоги до моделювальних матеріалів залежать від того, яким способом буде виконуватися моделювання і в яких умовах. Воно може здійснюватися в ротовій порожнині за температури 36 — 37 °С або в лабораторних умовах за нижчої температури. Різняться між собою і способи моделювання. Може застосовуватися метод пресування, коли моделювальний матеріал у пластичному стані накладають на значну площу моделі, притискають до неї і потім послідовно надають необхідної форми (моделювання базисів протезів). В інших випадках моделювальний матеріал (композицію) наносять на невелику площу моделі в пластичному або розплавленому стані. Потім притисканням та струганням остаточно моделюють деталь.

У наведених випадках моделювальний матеріал повинен мати відповідну консистенцію і пластичність, які дозволяють у визначений час виконати моделювання. Ці властивості матеріалів залежать від температур їх розм'якшення і плавлення, а також від інтервалу часу між зазначеними процесами. Так, для формування базисів необхідні матеріали з великим температурним інтервалом між розм'якшенням і плавленням, що досягають уведенням до воскових композицій японського воску.

Для моделювання вкладок, півкоронок та інших малих конструкцій необхідна тугоплавка композиція з невеликим температурним інтервалом між розм'якшенням і плавленням, що досягають уведенням у суміш карнаубського воску. Так, при введенні в парафін 2% карнаубського воску температура його плавлення підвищується на 5 °С (М.М. Гернер).

Підвищення адгезії воскових композицій до металу здійснюють уведенням до їх складу каніфолі (від 17 до 70%).Деякі такі композиції використовують для склею­вання металевих деталей (липкий віск).

Недоліки восків і воскових композицій:

1. Великий коефіцієнт термічного розширення або стис­кання. Усадка під час охолодження восків від тем­ператури в ротовій порожнині (37 °С) до кімнатної зумовлює зменшення їх лінійних розмірів на 2,5%.

2. Під час нерівномірного охолодження у воскових де­талях виникає внутрішнє напруження, що може при­звести до деформації конструкції.

3. Текучість (пластична деформація), яка характерна для всіх восків, може бути причиною деформації конструкції при дії сили, значно меншої від межі пружності.

Усі ці особливості необхідно враховувати при вико­нанні моделювальних робіт.

Медична промисловість випускає багато видів зубо­технічного воску. Основою їх є парафін або бджоли­ний віск. Кожен вид зуботехнічного воску забарвлений у певний колір і має певну форму випуску.

Для виготовлення ортопедичних конструкцій засто­совують відповідні зуботехнічні воски: віск для базисів, бюгельний віск, віск для мостоподібних робіт. Класифікація зуботехнічних восків (за призначенням):

1. Базисні — для знімних пластинкових і бюгельних протезів, апаратів.

2. Моделювальні — для незнімних протезів: мостопо­дібних, коронок, вкладок (комплекти "Модевакс", "Павола"); для бюгельних протезів ("Восколіт-03", "Лавакс", "Формодент"); профільні воски та ін.

3. Занурювальні воски ("Церафоль", "Фіновакс плюс").

4. Липкий віск.

5. Фрезерувальний віск ("Бредент") та ін.

 

Назва Склад композиції, % Основні властивості форма випуску Призначення
Зуботехнічний віск для бази­сів Парафін -78-88, бджолиний віск — 4 — 22, церезин синтетичний — 8, синтетичний віск — 3,5, карнаубський віск — 4, каучук — 1, барвник - - 0,002-0,1 Температура плавлення — 50-63 °С, розм'якшен­ня - 35-40 °С Пластинки (170x80x1,8 мм) Базиси, прикус-ні валики знім­них протезів, ортодонтичних і щелепно-ли­цевих апаратів
Моделюваль-ний віск для мостоподібних робіт Парафін - 40-94, бджолиний віск — 2 — 45, церезин синтетичний — 2-4, монтановий віск — 15, торфяний віск —15, карнаубський віск — 5, барвник - 0,004-0,008 Температура плавлення — 60-75 °С, усадка під час твердіння — 0,1 % від об'єму, мало пластичний, добре струга­ється Чотиригранні призми (6x6x45 мм) СИНЬОГО КОЛЬО­РУ Проміжні час­тини мостопо­дібних проте­зів, відновлен­ня анатомічної форми коронок зубів
Моделюваль­ний віск для бюгельних ро­біт: "Лавакс", "Восколіт", "Формодент" Парафін - 29-78, бджолиний віск — 22 — 65, карнаубський віск — 5, монтановий віск — 30, барвник - 0,004-0,02 Температура плавлення — 58 - 60 °С Круглі пластин­ки діаметром 60 — 70 мм і завтовшки 0,3-0,5 мм. Круглі палички синьо-зеленого кольору. Силі­конова матриця "Формодент" Воскові деталі бюгельних про­тезів, шинуючі конструкції та ін.
Моделюваль­ний віск для вкладок "Лавакс" Парафін - 10-88, бджолиний віск — 5 — 70, церезин синтетичний — 2, карнаубський віск — 5, монтановий віск — 20, барвник - 0,004-0,008 Температура плавлення — 58-60 °С, твердіння — 36 °С; усад­ка - 0,15 % від об'єму Виявляє підви­щену твердість, добре струга­ється Цилиндричні палички (70x5,5 мм) різних кольо­рів Вкладки, штиф­ти, півкоронкн. Моделювання в ротовій по­рожнині й на моделях
Липкий віск Каніфоль — 17 — 70, бджолиний віск — 25 — 66, монтановий віск — 5, каучук — 17 Температура плавлення -65-70 °С, твердий, після охолоджен­ня - крихкий Циліндрічні палички (82x9 мм) жов­того чи жовто-зеленого ко­льору Тимчасове з'єд­нання деталей протезів для паяння, склею­вання частин відбитка, моделі та ін.
Комплект молелювальних восків "Модевакс" Подібний до моделювального воску для мостоподібних ро­біт Температура плавлення 60-70±3 °С Чотиригранні призми (6x6x4,5мм) червоного, си­нього і зелено­го кольору Пришийкова частина проте­за і коронок, проміжна час­тина протеза, і коронки

 

КИЇВСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

УАНМ




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 68 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав