Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Види банківського кредиту

Читайте также:
  1. Банківське кредитування здійснюється із застосуванням таких позичкових рахунків: простий, спеціальний, контокорентний (поточний рахунок з овердрафтом).
  2. Довгострокове кредитування капітальних вкладень підприємства
  3. Досвід центральних банків зарубіжних країн з кредитування комерційних банків
  4. Економічна природа та роль державного кредиту
  5. Загальна характеристика банківського нагляду.
  6. Інвестування через кредитування
  7. КАФЕДРА ФІНАНСІВ І КРЕДИТУ
  8. Класифікація банківських кредитів. Принципи й умови кредитування. Оцінка кредитоспроможності позичальника.
  9. Класифікація форм міжнародного кредиту

Таблиця 2.2

Класифікаційна ознака Вид кредиту
Сфера використання Внутрішній
Рівень банківської системи Кредит Національного банку Кредит комерційного банку
Норма суспільного споживання Виробничий Споживчий
Характер витрат Кредит в оборотні активи Кредит в необоротні активи
Термін використання Короткостроковий Середньостроковий Довгостроковий
Ступінь майнового забезпечення Забезпечений Незабезпечений

 

Якщо клієнт намагається отримати кредит в банку, він оформляє заявку-анкету, яку показано в додатку 1. Для отримання кредиту позичальник звертається до банку "Аваль" з обгрунтованим клопотанням, в якому вказується6 цільове призначення кредиту, його сума, термін користування кредитом, конкретні дати його погашення, коротка характеристика кредитованої операції та економічний ефект від її здійснення.

Позичальник подає необхідні документи до кредитного працівника банку, який після їх розгляду проводить бесіду з клієнтом і прфесійну підготовку позичальника.

На наступному етапі процесу кредитування визначається кредитоспроможність клієнта і оцінка ризику по позичці. Цей чи інший працівник проводить детальний аналіз фінансового стану позичальника. При експеризі в банку "Аваль" використовують не лише ті документи, які надав клієнт, а й з архіву банку і ті, що отримані за межами банку.

Детально аналізуючи всі показники діяльності підприємства, банк надає кредит. Це зображено на прикладі агропромислового підприємства "Оберіг"(додаток 1).

Щодо показників ліквідності, то ми бачимо, що абсолютна ліквідність складає 0,01, тобто це менше за оптимальне значення 0,25. Це означає, що кожна гривня короткострокових зобов'язань підприємства покривається лише 1 копійкою абсолютно ліквідних активів, тобто це означає обмежену кількість коштів в касі і на розрахунковому рахунку.

Значення поточної ліквідності складає 0,3 при мінімальному значенні 0,5. Це означає, що зобов'язання підприємства "Оберіг" покриваються лише третьою частиною власними грошовими коштами і дебіторською заборгованістю.

Окрім показників ліквідності неабияке значення мають показники фінансової стійкості. Хоча аналіз цих показників не дає позитивних кредитних відгуків, оскільки і в цих випадках власні кошти в касі і на розрахунковому рахунку мають неабияке значення, яких в ТзОВ "Оберіг" немає в достатній кількості.

Такі коефіцієнти як рентабельність активів і продаж від'ємні, тобто підприємство несе збитки. Коефіцієнти оборотності активів, матеріальних запасів і дебіторської заборгованості зменшились у порівнянні з минулим аналогічним періодом.

Далі працівники кредитного відділу АППБ "Аваль" аналізують обороти по рахунках, де оборот на всіх рахунках клієнта складає 219 тис. грн. і динаміка середньомісячних оборотів не зменшується.

В такому випадку, коли підприємство по одних показниках показує позитивні результати, а по інших негативні, то велику увагу приділяють кредитній історії компанії. І ТзОВ "Оберіг" брало 2 рази кредит і повертало кредитні гроші і проценти по них. На даний час підприємство має 2 діючих кредити. Важливе значення мають об'єктивні фактори діяльності, а в нашому випадку це те, що "Оберіг" на ринку області існує вже 5 років, а в умовах нестабільної ринкової економіки це досить складно. Статистика "говорить", що 38 % малих підприємств банкрутують на протязі першого року діяльності. Позитивним моментом на стороні кредитора є те, що контрагентом за кредитною угодою АППБ "Аваль" виступає вже втретє і кредити надані ТзОВ"Оберіг" вже погашалися в минулому.

 




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 44 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав