Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема 18. Правотворчість.

Читайте также:
  1. Лекція 17. ПРАВОТВОРЧІСТЬ.

Семінарське заняття – 2 години.

План

1. Поняття. основні ознаки та особливості правотворчості.

2. Види(класифікація) правотворчості.

3. Законодавчий процес. Його особливості та принципи.

4. Поняття та основні стадії правотворчості.

 

Теми рефератів:

1. Правотворчість – як форма діяльності держави.

2. Законотворчий процес в Україні.

 

Основні терміни та поняття: правотворчість, законодавчий процес. Стадії правотворчості.

Методичні вказівки:

Розкриваючи поняття правотворчості як особливої форми діяльності компетентних державних органів, уповноважених державою громадських організацій або всього народу щодо всиновлення, зміни чи скасування юридичних норм, необхідно визначити, наприклад, такі її ознаки: правотворчість є виключно монополією держави; має організаційну спрямованість; відображається у створенні нових норм права; чітко регламентується правовими нормами та ін. Правотворчість слід відрізняти від правоутворення, частиною якого вона є. Необхідно відзначити, що правотворчість – це лише один із етапів, рівнів, форм правоутворення, його необхідний складовий елемент.

Види правотворчості слід класифікувати за такими критеріями: за суб’єктами створення нормативно-правових актів; в залежності від значимості правотворчість поділяється на: законотворчість (правотворчість вищого представницького органу(парламенту), шляхом якої видаються нормативні акти, що мають вищу юридичну силу – закони, що приймаються з дотриманням певної складної процедури); підзаконна правотворчість.

Відповідаючи на наступне питання слід розуміти, що законодавчий процес є більш вузьким поняттям а ніж законотворчий процес. Законодавчий процес – це складна система регламентованих процедур, встановлений порядок проходження проектів законів до їх прийняття і набрання чинності. В кожній країні законодавчий процес має свої особливості, проте він завжди суворо закріплюється і регулюється за допомогою конституцій, чинних законів, а також спеціальних положень і регламентів, які встановлюють порядок правотворчої діяльності.

Правотворчим процесом вважається юридично встановлена процедура діяльності суб’єктів правотворчості, порядку формування і закріплення їх волі у загальнообов’язкових юридичних приписах, упорядкованої системи стадій діяльності по встановленню, зміні чи скасуванню правових норм. Студентові необхідно вказати та проаналізувати всі стадії правотворчого процесу від підготовчої стадії до набрання юридичної чинності та обнародування нормативно-правових актів.

Питання для самостійної роботи:

1. Що таке правотворчість?

2. Що називають стадією правотворчого процесу?

3. Що таке законодавчий процес?

4. Як ви розумієте законотворчий процес?

5. Що таке правотворчий процес?

Література:

1. Загальна теорія держави і права (Підручник для студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів) / За ред. М.В. Цвіка, В.Д. Ткаченка, О.В. Петришина. – Харків: Право, 2002,

2..Комаров С.А., Малько А.В. Теория государства и права. Учебно-методический комплекс.- М.: Норма, 2004

3. Нечитайленко А.О. Державний екзамен з теорії держави і права. Навчальний посібник.- Харків, 2007.

4. Скакун О.Ф. Теория государства и права: Учебник.-Харьков: Эспада, 2005.

5. Марченко М.Н. Теория государства и права: учебник / М.Н. Марченко; Моск. гос. ун-т им. М.В. Ломоносова. 2-е изд., испр. и доп. – М.: Проспект, 2006.

6. Бойко ю.Законотворчість: поняття та структура / Ю. бойко// Право України. – 2002. - №5

7. Горьова С. нормотворча діяльність в умовах побудови в Україні правової держави / С. Горьова // Право України. – 2000. - №4.

 

Модульний контроль.




Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 41 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав