Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Другий етап ─ живопис

Читайте также:
  1. Архітектура і живопис.
  2. Архітектура, живопис, пластичні мистецтва другої половини ХІХ століття.
  3. В живописи основным жанром петровской эпохи стал
  4. Выдающиеся мастера живописи 17 века
  5. Выразительные средства живописи
  6. Давньоруський живопис
  7. Другий блок питань
  8. Другий модульний контроль
  9. Другий період

 

Живопис – один із основних та найбільш розповсюджених видів образотворчого мистецтва, це зображення, яке створюється з допомогою фарб на поверхні площини. При виконанні художніх живописних творів застосовуються рисунок, колір, світлотіні, кольорові відтінки та інші засоби живописного письма, що дозволяє відтворювати на площині усе кольорове багатство оточуючого світу. Живопис дозволяє відтворити пропорції та об’єм предметів, їх матеріальну своєрідність, просторову глибину та світлоповітряне середовище. Як і усяке інше мистецтво живопис, будучи формою суспільної свідомості, є і художньо-образним відтворенням світу, його своєрідною копією через створені художні образи.

Живопис виконується багатьма кольорами. Основними якостями кольору є кольоровий тон (тональність кольору), його світлота та насиченість. Необхідний колір (та усі його характеристики) досягається фізичним змішуванням фарб певних відтінків. Різноманітними сполученнями кольорових плям та ліній, комбінаціями живописних мазків (живописного письма) досягається пластичність моделювання, тональні, світлові та живописні ефекти. Живопис може бути як навчально-пізнавального характеру, так і мати самостійну творчу цінність. У творчому конкурсі виконується живописна робота навчально-пізнавального характеру.

Основні вимоги до живопису наступні.

Вступник виконує живописно-реалістичне (реалістичне означає правдиве, правильне) відтворення натурної постановки (натюрморту). Для натюрморту беруться декілька побутових предметів нескладної форми в оточенні різнокольорових драперій, з включенням гіпсової маски на задньому плані. Предмети натюрморту об’єднані смисловим змістом та спільним колоритом, без надто яскравих та недостатньо виражених кольорових відтінків.

Першочергове завдання – композиційне розташування живописного зображення на аркуші паперу або на підготовленому (заґрунтованому) полотні. В залежності від точки зору, розміру та форми предметів натюрморту потрібно визначити оптимальну величину кожного з них, також оптимальну величину натюрморту в цілому. Наступне – лінійна побудова натюрморту, яка розпочинається з відтворення характеру загальної форми, великих пропорційних співвідношень висоти та ширини. Далі – робота безпосередньо в кольорі, відтворюються кольорові співвідношення зображуваних предметів, їх об’єми та матеріальність, власні та падаючі тіні предметів, світлоповітряне середовище, у якому поставлений натюрморт. Правильно виконана живописна робота відтворює колір, форму, освітлення, матеріальність, плановість та простір.

Вступник має правильно закомпонувати живопис на площині паперу або полотна (форматний розмір А2), вірно передати пропорції предметів натюрморту, їх колір та загальний колорит. Вимагається дотримання правильної послідовності ведення роботи – компонування, виявлення великих форм, пророблення деталей, узагальнення, тощо. Завдання виконується живописними фарбами (акварельними, гуашевими чи олійними), з допомогою усіх необхідних засобів (пензлі, палітри тощо). Час виконання завдання – 4 години. Освітлення натури звичайне, денне, при необхідності може бути використана штучна підсвітка.

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 35 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав