Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Технологічний процес виробництва аерозолів

Читайте также:
  1. A. ненормальный ход родового процесса, родо­вые травмы
  2. CISC и RISC-процессоры
  3. D. как завершающий этап сукцессионного процесса
  4. I. Определение эпидемического процесса и методологическое обоснование разделов учения об эпидемическом процессе.
  5. I. Определение эпидемического процесса и методологическое обоснование разделов учения об эпидемическом процессе.
  6. IBM рассказала о процессоре Power7
  7. IBM рассказала о процессоре Power7
  8. II Разновидности производственных процессов
  9. II. Сравнение потоков и процессов
  10. II. Факторы эпидемического процесса.

Виробництво аерозолів здійснюється на спеціалізованих хіміко-фармацевтичних підприємствах з високою автоматизацією виробництва.

Технологічний процес складається з наступних стадій:

I. Виробництво балонів і клапанорозпилювальних пристроїв. Ця стадія може бути відсутньою, якщо вони надходять із суміжних виробництв.

II. Приготування концентратів лікарських і допоміжних речовин (без пропелента). Готують у відповідності з виробничим регламентом в реакторах-змішувачах. У зв'язку з тим, що їх перекачують за допомогою насосів на лінію наповнення балонів, концентрати повинні бути рідкими, нев'язкими та індиферентними по відношенню до матеріалів і пропелентів.

Як правило, концентрат складається з одного або кількох лікарських речовин, розчинених або диспергованих в розчинниках з застосуванням допоміжних речовин (ПАР, солюбілізаторів, співрозчинників). Концентрат-розчин отримують при безпосередньому розчиненні лікарських речовин в частині пропелента або співрозчинника, який повністю змішується з пропелентом і має малу летючість. Концентрати-емульсії (суспензії) отримують в тому випадку, якщо лікарська речовина диспергована у розчиннику, співрозчиннику або інших допоміжних рідинах. Готовий концентрат з реактора передавлюють або перекачують до збірників, звідки він подається на автоматичну лінію заповнення балонів.

Наприклад, для отримання концентрату аерозолю «Інгаліпт» готують водний розчин цукру та гліцерину та суспензію стрептоциду, норсульфазолу. Окремо розчиняють в спирті при перемішуванні тимол, олію евкаліптову і м'ятну, твін-80. Далі водну суміш з реактора за допомогою вакууму передавлюють в реактор зі спиртовим розчином при включеній мішалці і перемішують протягом 15-20 хв. Отриманий концентрат направляють на фільтрацію під тиском, після чого за допомогою насосів подають на лінію наповнення.

III. Отримання суміші пропелентівв. Здійснюють на окремій ділянці, використовуючи для цього спеціальні реактори і надлишковий тиск. Для забезпечення робочого тиску в аерозольному балоні (2-3 атм) комбінують основні пропеленти з високим тиском насичених парів з допоміжними, що мають низький тиск. Для транспортування пропелентов на лінію наповнення застосовують способи:

- Подачу пропелента за допомогою надлишкового тиску, створюваного в ємності або азотом, або нагрітими парами самих фреонів;

- Перекачування насосом та ін.

IV. Наповнення аерозольних балонів. Запропоновано багато способів наповнення. Вибір способу залежить від фізичних властивостей пропелента. Якщо застосовують стиснений газ, то наповнення проводиться тільки під тиском. У разі використання зріджених газів аерозольні балони можна наповнити як під тиском, так і при низьких температурах в морозильних камерах. У нашій країні частіше використовується метод із застосуванням надлишкового тиску. Спочатку в аерозольний балон поміщають лікарський концентрат, потім видаляють повітря і балон заповнюють інертним газом. Потім балон герметизують клапаном, через який вводять пропелент.




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 61 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав