Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Великі географічні відкриття.

Читайте также:
  1. Великі розміри організації.
  2. Великі рформи» 1860-70 рр.
  3. Великі рформи» 1860-70 рр.
  4. Великі хвилі.
  5. Географічні карти
  6. Значення світового ринку послуг, передумови його формування. Специфічні ознаки міжнародної торгівлі послугами, її динаміка, структура і географічні напрямки.
  7. У невеликій кількості жиру або без жиру.

Кінець ХVст. – початок ХVІ ст. знаменують собою початок Великих Географічних Відкриттів, точніше кажучи – відкриття Європою інших континентів та шляхів до них.

Початок цьому процесу поклала Португалія, яка мала значний флот. Ініціатором пошуків морського шляху в країни Південної та Південно-Східної Азії був наслідний принц Енріке (Генріх Мореплавець (1394-1466рр.)). Він сам не брав участі ні в одному із плавань, але на мисі Сан-Вісенте Енріке збудував палац, в якому розміщувались школа космографії, астрономічна обсерваторія, морський арсенал. З 1416 р. і до самої смерті принца рік за роком йшли португальські кораблі вздовж Африканського узбережжя в пошуках морського шляху до Індії.

В 1488 році мореплавець Бартоломео Діаш підійшов до мису Доброї Надії, а в 1497 році експедиція під керівництвом Васко Да Гами обігнула Африку з півдня і 20 травня 1498 року кинула якір на рейді в порту Калікут. Менш ніж за півстоліття потому португальці обстежили о. Шрі-Ланка, Малакський п-ів, о. Ява, Молукські о-ви, Південний Китай, о.Тайвань.

Дещо раніше в 1492 році після 16 років умовлянь Іспанська корона заключила з генуезьким капітаном Крістобалем Колоном, більше відомим як Христофор Колумб спеціальний договір “ Про досягнення Індії західним шляхом”. 12 вересня 1492 року Колумб досяг Багамських о-вів. Всього він здійснив 4 екпедиції (остання в 1504 році).

Майже одночасно з Колумбом в 1497 році італійський моряк Джованні Габотто (який служив на англійському флоті і тому більше відомий як Джон Кабот) досяг о-ва Ньюфаундленд і берегів Лабрадору.

22 квітня 1500 року португальська експедиція під керівництвом Алвареша Педру Кабрала, яка прямувала до Індії, дуже сильно відхилилась від західних берегів Африки і пристала до східних берегів Південної Америки. Так, португальцями випадково була відкрита Бразилія.

Після відкриття берегів Нового Світу почався процес завоювання внутрішніх областей Північної і Південної Америки іспанськими конкістадорами (завойовники). В 1513 році Васко Нуньес Бальбоа пертнув Панамський перешийок і вийшов до Тихого океану, назвавши його Південним морем. В 1519 році Ернанд Кортес завоював і розграбив державу ацтеків. В 1524-1537 рр. Франсиско Пісарро з братами (Ернандо, Гонсало і Хуаном) відкривають західне узбережжя Південної Америки (Перу і Чилі) і підкорюють могутню імперію інків. Конкістадорами керувало перш за все бажання наживи. Один із письменників Середньовіччя так говорив про них: ”Вони йшли з хрестом в руці і з ненаситним бажанням золота в серці”.

Що стосується Колумба, то історія виявилась несправедливою по відношенню до нього. Він до кінця своїх днів (1506 р.) вважав, що відкрив азійські о-ви, вони і зараз відомі під назвою Вест-Індія.

За рік після смерті великого мореплавця в книзі німецького картографа Мартіна Вальдземюллера “ Вступ до космографії” вперше з’являється назва Америка на честь флорентійця Амеріго Веспуччі, який також відвідав Америку в складі однієї із пізніших експедицій. Однак, на відміну від Колумба він врешті-решт зрозумів, що знаходиться не в Азії, а на іншому материку. Славу Веспуччі принесли його листи на батьківщину, в яких він живописно з вигадкою описував свої подорожі, а також складені ним карти.

Встановлення того факту, що відкриті землі не мають нічого спільного ні з Індією, ні з Китаєм, примушує Іспанію спорядити в 1519 р. експедицію під керівництвом португальця Фернао Магальяеша, більше відомого як Фернан Магеллан. В інструкції, даній Магеллану королем Карлом I, було сказано: «Поскільки мені достеменно відомо, що на островах Молукко є прянощі, я посилаю вас головним чином на їх пошуки, і моя воля така, щоб ви направились прямо на ці острови».

Перед цим слід згадати про Тордесільяський договір — міжнародний договір між Іспанією і Португалією, підписаний 7 червня 1494 р., який розділяв всі «нововідкриті» землі між двома країнами по меридіану, що проходить за сучасними координатами по 49°32'56" західної довготи. Лінія розділу була перенесена на 270 ліг (607,5 км) на захід у порівнянні з встановленою роком раніше булою (указом) папи Олександра VI і проведена посередині між португальськими на той час Островами Зеленого Мису і островами Вест-Індії, відкритими Христофором Колумбом. Нововідкриті землі на схід від цієї лінії за договором відходили до Португалії, а землі на захід — до Іспанії. Договір був ратифікований Іспанією 2 липня 1494 року та Португалією 5 вересня 1494 року. Лінія розділу по іншій стороні світу була проведена за Сарагоським договором, підписаним 22 квітня 1529 року, ця лінія проходила по антимеридіану Тордесильянській лінії. Оригінали обох договорів все ще зберігаються в Генеральному архіві Індій в Іспанії і Національному архіві Торре-ду-Томбу в Португалії

Під час плавання (1519 –1522 р.р.) була відкрита протока із Атлантичного океану в Тихий (пізніше названа Магелановою), вперше було перетнуто Тихий океан і досягнуто Філліпінських островів. Тут під час сутички з тубільцями Магеллан був убитий. Одна з п’яти каравел експедиції – “Вікторія” – під командуванням Хуана Себастьяна Ель-Кано перетнувши Індійський Океан і обігнувши Африку 8 вересня 1522 р. кинула якір біля берегів Севільї, завершивши, таким чином перше навколосвітнє плавання. Із 250 чоловік, які вирушили в експедицію, назад повернулось лише 18. Карл І подарував Ель-Кано герб із символічним зображенням глобуса і девізом – “Ти обійшов навколо мене”.

 

6. Другий етап

Великих Географічних Відкриттів.

Час з другої половини ХVІ і до середини ХVІІ ст. виділяється як другий етап Великих географічних відкриттів. На самому початку цього етапу виникає прблема пошуків морських шляхів у Китай та Індію навколо північних берегів Євразії (Північно-Східний прохід) та навколо північних берегів Північної Америки (Північно-Західний прохід), в чому були зацікавлені перш за все Англія та Голландія.

Найвизначнішими “шукачами” Північно-Східного проходу були англієць Стівен Барроу (1556 - 1557 р.р.) та голландець Віллем Баренц (1594 - 1597 р.р.), які плавали Баренцевим морем біля островів Нова Земля, Шпіцберген, Колгуєв, Вайгач.

Героїчними зусиллями англійців Мартіна Фробішера (1576 - 1578 р.р.), Джона Дейвіса (1585 - 1587 р.р.), Генрі Гудзона (1610 р.), Вільяма Баффіна (1612 - 1616 р.р.) було вияснено загальний острівний характер арктичної частини Північної Америки.

Але сама проблема проходу із Атлантики в Тихий океан ні Північно-Східним, ні Північно-Західним проходом так і не була вирішена.

На цей же період приходяться і великі географічні відкриття росіян в Сибірі та на Далекому Сході. Планомірне освоєння Сибіру почалось походом козаків Єрмака Тимофійовича Повойського за Урал і перемога над сибірським ханом Кучумом у 1581 - 1582 р.р.. У 1639 р. Іван Юрійович Москвітін досяг узбережжя Охотського моря. У 1643 - 1646 р.р. Василь Данилович Поярков здійснив подорж по Далекому Сходу. В 1648 - 1649 р.р. Семен Іванович Дежньов обігнув Чукотський п-ів і відкрив крайню східну точку Азії – мис, який він назвав – Великий кам’яний ніс. В 1650 - 1653 р.р. Єрофей Павлович Хабаров здійснив кілька походів по Далекому Сходу і Приамур’ю

В середині ХVІІ ст. плавання в помірних широтах Південної півкулі, організовані голландцями у пошуках “невідомої південної землі”, завершились відкриттям нового материка, пізніше названого Австралією. Під час плавання у 1641-1643 р.р. Абель Янсзон Тасман з усіх сторін обійшов цей материк і відкрив острови Нова Зеландія та Тасманія. Ця експедиція остаточно довела, що Австралія не є частиною невідомої південної землі.

 




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 47 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав