Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Гроші, валютні цінності та цінні папери як об’єкти цивільних прав

Читайте также:
  1. Value ['væljuː] (n) - цінність; важливість; корисність
  2. Валюта та валютні курси. Плаваючі та фіксовані валютні курси
  3. Валютні операції на терміновому ринку
  4. Вкажіть об’єкти інформаційних взаємовідносин у процесах діяльності податкової служби?
  5. Власний капітал, його види як об’єкти обліку. Рахунки для обліку власного капіталу.
  6. Діалектична єдність об’єктивного і суб’єктивного фінансового права
  7. Документ – це засіб закріплення різними способами на відповідному матеріалі інформації про факти, події, явища об’єктивної дійсності та розумову діяльність людини.
  8. Економічні закони та закономірності розміщення виробництва, їх об’єктивний характер
  9. Експертиза наукової й практичної цінності документів.
Особливості грошей як об’єкта цивільних прав: 1) вони можуть замінити собою практично будь-який інший об’єкт цивільних прав. Тобто грошима можна погасити будь-який борг, якщо це не заборонено законом чи договором;2) якості речей визначаються не природними властивостями та кількістю купюр, а вираженою в них грошовою сумою;3) вони є речами, визначеними родовими ознаками;4) вони є замінними;5) вони є подільними речами.У деяких випадках гроші можуть виступати як товар самі по собі: купюри, вилучені з обігу. Валютними цінностями є окремі види майна, перелік яких та порядок вчинення правочинів стосовно котрих визначається окремим законодавством. Перелік валютних цінностей міститься у Декреті Кабінету Міністрів України № 15-93 від 19 лютого 1993 р. «Про систему валютного регулювання і валютного контролю».Валютні цінності:– валюта України;– платіжні документи та інші цінні папери (акції, облігації, купони до них, бони, векселі (тратти), боргові розписки, акредитиви, чеки, банківські накази, депозитні сертифікати, ощадні книжки, інші фінансові та банківські документи), виражені у валюті України;– іноземна валюта;– платіжні документи та інші цінні папери, виражені в іноземній валюті або банківських металах; – банківські метали - це золото, срібло, платина, метали платинової групи (паладій, іридій, радій, осмій, рутеній), доведені до найвищих проб відповідно до світових стандартів, у зливках і порошках, що мають сертифікат якості, а також монети, вироблені з дорогоцінних металів. Валютні цінності та операції з ними мають спеціальний правовий режим. Валюта України є єдиним законним засобом платежу на території України, який приймається без обмежень для оплати будь-яких вимог та зобов'язань.Порядок ввезення, переказування і пересилання з-за кордону, а також вивезення, переказування і пересилання за кордон валюти України визначається Національним банком України.Торгівля іноземною валютою на території України здійснюється через уповноважені банки та інші фінансові установи, що одержали ліцензію на торгівлю іноземною валютою Національного банку України.Розрахунки в межах торговельного обороту, в яких використовується як засіб платежу іноземна валюта, здійснюються лише через уповноважені банки.Валютні цінності та інше майно резидентів, яке перебуває за межами України, підлягає обов'язковому декларуванню у Національному банку України. Цінним папером є документ встановленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчує грошове або інше майнове право і визначає взаємовідносини між особою, яка його розмістила (видала), і власником та передбачає виконання зобов'язань згідно з умовами його розміщення, а також можливість передачі прав, що випливають з цього документа, іншим особам.

Цінний папір представляє собою документ, що посвідчує майнові права, здійснення чи передання яких можливе тільки при його пред’явленні. Тобто цей документ є цінним не через властиві їй природні якості, а через те, що він підтверджує права його володільця на певні майнові та немайнові блага.

Будь-який цінний папір має бути

– складений у чітко визначеній у законі формі та мати всі необхідні реквізити.

– в ньому має бути чітко визначена та правова можливість, на здійснення якої має право володілець цінного паперу;

– можливість їх передання іншим особам (може бути дуже простим способом або досить складним);

– публічна достовірність (законом максимально обмежені випадки тих підстав, спираючись на які боржник має право відмовитися від виконання покладеного на нього обов’язку за цінним папером).

 




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 151 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав