Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Алгоритми. Властивості алгоритмів. Форми подання алгоритмів.

Читайте также:
  1. Cущность, виды, источники формирования доходов. Дифференциация доходов населения.
  2. I. Предпосылки формирования философии НВ.
  3. I. Сопровождение перехода на новый образовательный уровень (обучение в школе) Уровень сформированности познавательной деятельности и отдельных её компонентов
  4. II. Компетенции, формируемые в результате освоения учебной дисциплины
  5. II. Механизм формирования общественного мнения.
  6. II. Профориентационное направление работы: обеспечение формирования и развития профессионального и жизненного самоопределения Изучение образовательных запросов
  7. II. Формирование групп и социальная динамика
  8. III. Организация информирования поступающих
  9. III. Психологическое сопровождение учебно-воспитательного процесса (участие в формировании «умения учиться») Определение мотивации учебной деятельности
  10. III. Формирование новых понятий.

Кожна людина щодня зустрічається з безліччю задач від найпростіших і добре відомих до дуже складних. Для багатьох задач існують визначені правила (інструкції, команди), що пояснюють виконавцю, як розв'язувати дану проблему. Ці правила людина може вивчити чи заздалегідь сформулювати сама в процесі розв'язування задачі. Чим точніше описані правила, тим швидше людина опанує ними і буде ефективніше їх застосовувати.
Алгоритмом називається скінченна послідовність команд, які потрібно виконати над вхідними даними для отримання результату - розв'язання поставленої задачі.
Поняття алгоритму в інформатиці є фундаментальним, тобто таким, котре не визначається через інші ще більш прості поняття (для порівняння у фізиці - поняття простору і часу, у математиці - крапка).
Властивості алгоритмів.

1. Зрозумілість. Для досягнення поставленої мети виконавець повинен розуміти кожну з команд, які входять до алгоритму.

2. Визначеність (однозначність), точність - це властивість алгоритму, що полягає в тім, що алгоритм повинен бути однозначно витлумачений і на кожному кроці виконавець повинен знати, що йому робити далі.

3. Дискретність - розбивка алгоритму на окремі елементарні дії (команди), що легко виконуються даним виконавцем, і називається дискретністю.

4. Масовість. - можливість його застосування для вирішення великої кількості однотипних завдань.

5. Результативність - виконання будь-якого алгоритму повинне завершуватися одержанням кінцевих результатів.

Методи запису алгоритмів.
1. словесний опис алгоритму.
2. подача алгоритму у вигляді таблиць, формул, схем, малюнків тощо.
3. запис алгоритмів за допомогою блок-схеми. Цей метод був запропонований в інформатиці для наочності представлення алгоритму за допомогою набору спеціальних блоків. Основні з цих блоків наступні:

Використовуючи дані блоки, можна подати, наприклад, алгоритм чищення картоплі в такому вигляді:

4. навчальні алгоритмічні мови (псевдокоди). Ці мови мають жорстко визначений синтаксис і вже максимально наближені до машинної мови (мови програмування).
5. мови програмування для виконання алгоритму комп’ютером.

 

3.Всього існують чотири базових структури алгоритмів:

Найпростіша в написанні та виконанні перша з цих структур - лінійна. До неї відносяться алгоритми, що складаються лише з простих команд – команд, які виконуються безумовно.
Загальний вигляд лінійного алгоритму, поданий мовою блок-схем, наступний:

Приклад лінійного алгоритму: ранкове збирання на заняття: проснутися; зробити ранковий туалет; одягнутися; поснідати; зібрати речі; одягнути верхній одяг; вийти до коледжу.

В разі непередбачених обставин ви аналізуєте ситуацію, змінюєте свою поведінку та свої плани, пристосовуєтесь до обставин.
Тому найчастіше зустрічається ІІ тип алгоритму – розгалужений, який містить в собі хоча б одну умову (як правило, їх набагато більше) і виконується він в залежності від цієї умови.
Мовою блок-схем розгалужений алгоритм подається наступним чином:

Умовою називається таке речення, на яке можна дати відповідь "так" (істина) чи "ні" (умова хибна).
Умова називається складеною, якщо містить кілька простих умов, об’єднаних словами " або " або " та ". або використовується у тих випадках, коли необхідно виконання хоча б однієї з умов, тобто хоча б одна з умов являється істиною, " та " використовується лише в тих випадках, коли тільки одночасне виконання всіх умов призводить до результату.
Алгоритми, що потребують багаторазового повторення деякої послідовності однакових дій називаються циклічними.
Розрізняють цикли з лічильником (кількість повторень відома заздалегідь) та цикли з умовою (цикл робиться доки не виконається якась умова).
Крім того, в циклах з умовою теж можна виділити два різних випадки:

Мовою блок-схем обидва типи циклів виглядають наступним чином:

найбільш поширеним являється змішаний тип алгоритму, в якому поєднуються елементи лінійних, розгалужених та циклічних алгоритмів.
розглядають допоміжні алгоритми, що викликаються і виконуються тільки тоді, коли в них є потреба (вони об'єднуються в так звані бібліотеки і ними можна користуватися при потребі)




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 149 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав