Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Поняття про об’єктно-орієнтоване програмування.

Читайте также:
  1. I. Поняття зворотної дії в часі закону про кримінальну відповідальність.
  2. III. Поняття комунікації, комунікаційного процесу, методи його удосконалення
  3. Quot;Програмування. Частина III.
  4. Адміністративні стягнення: поняття та види
  5. Види тлумачення норм права: поняття, мета
  6. Визначення поняття
  7. Визначте поняття держави. Проаналізуйте класифікацію держави за формою правління та устрою, за політичними режимами.
  8. Відмінності між поняттями „виключення” і „ви­хід” учасника з ТзОВ
  9. Відпустки:поняття та види.
  10. Відпустки:поняття та види.

У лекції:

- поняття об’єктно-орієнтованого програмування;

- відмінності ООП від процедурного програмування;

- поняття про форми, об’єкти та методи;

- призначення бібліотеки візуальних компонентів;

- робота в середовищі програмування Delphi.

Історично склалось так, що програмування виникло та розвивалось як процедурне програмування, в якому основою програми є алгоритм, тобто процедура обробки даних.

Об’єктно-орієнтоване програмування (ООП) —це методика розробки програм, в основі якої лежить поняття об’єкта, як деякої структури, що описує об’єкт реального світу, його поведінку. Задача, яка розв’язується з використанням методики ООП, описується в термінах об’єктів і операцій над ними, а програма при такому підході представляє собою набір об’єктів та зв’язків між ними.

ООП застосовується для розв'язування задач, дещо відмінних від тих, які розглядалися нами раніше. Якщо в традиційному (процедурному) програмуванні головною метою було отримати результат і вивести його на екран у звичайному вигляді, то тут власне оформлення результатів на екрані відіграватиме важливу роль. Результати будемо виводити на форму — у характерне для операційної системи Windows в вікно, де можна застосувати різноманітні елементи керування, властиві для діалогових вікон прикладних програм: текстові поля, поля редагу­вання, поля-списки, кнопки тощо. Важливо навчитися вдало розташо­вувати ці елементи на формі з метою якнайкращого їх візуального сприйняття. Такі елементи в середовищі візуального програмування Delphi називаються об'єктами-компопентами (компонент, чол.рід).

Поняття об'єкта покладено в основу ще іншого стилю програ­мування — візуального програмування. Візу­альне програмування виникло на основі ООП як засіб автоматизації процесів об'єктно-орієнтованого програмування. Можна навести таку паралель: якщо умовно об'єктно-орієнтоване програмування порівняти з роботою користувача в режимі команд MS-DOS, то візуальному програмуванню відповідає робота в оболонці Norton Commander. Корис­тувачеві для складання програми тут надаються графічні (візуальні) засоби — компоненти, які потрібно вдало розташувати на формі.

Компоненти мають певні властивості (атрибути), які можуть набу­вати значення з деякого заздалегідь фіксованого набору чи значення, задані користувачем. Добираючи компоненти і надаючи їм потрібні властивості, користувач створює розв'язки поставлених задач.

Для опрацювання числових та інших даних (тобто для розв'язу­вання характерних для першого розділу задач), складають підпрограми-процедури як у традиційній мові Паскаль. Такі процедури називають методами об'єктів.

Отже суть візуального програмування полягає в конструюванні розв'язку поставленої задачі методом вставляння компонентів (візуаль­них заготовок) у форму, наданні їм відповідних властивостей і в засто­суванні чи створенні потрібних для розв'язування задачі методів.




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 45 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав