Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Зміст корекційної роботи при ДЦП

Читайте также:
  1. Актуальність соціальної роботи у світлі реформування пенітенціарної системи України.
  2. Алгоритм виконання курсової роботи
  3. Алгоритмічні роботи з величинами
  4. Безпека роботи з комп'ютерною технікою.
  5. Бібліографічне оформлення індивідуальної роботи
  6. БЛОК ЗМІСТОВНИХ МОДУЛІВ № 1 1 страница
  7. БЛОК ЗМІСТОВНИХ МОДУЛІВ № 1 2 страница
  8. БЛОК ЗМІСТОВНИХ МОДУЛІВ № 1 3 страница
  9. БЛОК ЗМІСТОВНИХ МОДУЛІВ № 1 4 страница
  10. ВАРІАНТИ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ РОБОТИ

 

Спеціально організований комплекс заходів реабілітації і адаптації осіб з ураженням опорно-рухового апарату повинен бути спрямований на те, щоб особи даної категорії могли вести нормальне життя, працювати, займатися спортом і т.ін. Проте ці люди можуть залишатися у ранимому стані, який підвищено, що слід враховувати при роботі з ними.

Основні напрями корекційної роботи з формування рухових функцій пропонують комплексний, систематичний вплив, який включає медикаментозне, ортопедичне лікування, різноманітні засоби фізичної реабілітації, які пов’язані з корекцією рухів, психотерапію.

Медикаментозне лікування спрямоване на нормалізацію м`язового тонусу, зменшення вимушених рухів (гіперкінезів), посилення активності компенсаторних процесів у нервовій системі. Воно повинно бути суворо індивідуальними у залежності від структури дефекту, особливостей, психічної діяльності і соматичного стану дитини.

Заходи ортопедичного характеру включають перед усім додержання ортопедичного режиму, який розроблений для кожної дитини індивідуально, використання різноманітних ортопедичних пристроїв для ходи, корекції положення рук та пальців, стабілізації голови та ін.

Логопедична робота з дітьми з ДЦП спрямована на розвиток всіх сторін мовленнєвої діяльності дитини, на попередження і подолання рухів, які одночасно виявляються в скелетній мускулатурі та особливо в пальцях рук і мімічній мускулатурі, розвиток правильного дихання.

 

Фізіотерапевтичні процедури та засоби фізичної реабілітації спрямовані на зменшення спастичності, поліпшення кровообігу у м`язах Серед них виділяють – кондуктивну педагогіку, методику Войта, методику Бобатова (заснована на тому, що нормальному руху повинен відповідати нормальний м’язовий тонус. Відповідно до цього розроблені спеціальні пози-укладання, в яких у дитини відбувається максимальне зниження пізньо-тонічних рефлексів, що перешкоджають нормальному руху), методику Семенової, гіпотерапію, тандотерапію, а також масаж, ЛФК, працетерапію, акватерапію, ігри, фізіотерапію (електрофорез, УВЧ-терапію, теплолікування) та ін.

Психотерапія спрямована на керування нервовою системою з метою формування адаптивних функцій. Вона повинна також займатися наслідками негативного впливу центральної нервової системи на моторику.

Навчання дітей з ДЦП в Україні проводиться у спеціальному типі шкіл – школах-інтернатах для дітей з наслідками церебрального паралічу. У ці школи приймалися діти шкільного віку, які самостійно пересуваються, та не потребують індивідуального догляду. У загальноосвітніх школах діти з церебральними паралічами виділяються у спеціальні класи у складі школи.

По мірі відновлення здоров’я, на підставі висновку медико-педагогічної комісії, учні можуть бути переведені в масову школу або школу-інтернат загального профілю.

Після закінчення школи випускнику видаються рекомендації щодо подальшого професійного навчання або працевлаштування.

У багатьох країнах дітей з церебральним паралічем намагаються навчати у звичайних школах. Наприклад, в Італії особливо добре розвинута система шкільної та соціальної інтеграції хворих, у обов’язковому навчанні не існує диференціації, спеціалізованих шкіл там немає.

 

Питання та завдання для контролю

 

1. Перерахуйте основні види порушень опорно-рухового апарату.

2. Висвітліть причини порушень опорно-рухового апарату у дітей? Як ці порушення відображаються на особливостях розвитку дітей даної категорії?

3. Охарактеризуйте структуру рухового дефекту при ДЦП.

4. Обґрунтуйте вторинні відхилення у розвитку при ДЦП.

5. Назвіть основні клінічні форми ДЦП.

6. Дайте психолого-педагогічну характеристику дітям з ДЦП.

7. Проаналізуйте систему спеціалізованої допомоги особам з ураженням опорно-рухового апарату.

8. Проаналізуйте систему корекційно-виховної роботи при ДЦП.

 

Література

 

1. Бадалян Л.О., Журба Л.Т., Тимонина О.В. Детские церебральные параличи. – Киев, 1988. – 177 с.

2. Бадалян Л.О. Невропатология. – М.: Академия, 2000. – 325 с.

3. Ипполитова М.В., Бабенкова Р.Д., Мастюкова Е.М. Воспитание детей с церебральными параличами в семье. – М., 1993. – 128 с.

4. Липа В.А. Основы коррекционной педагогики: Учебное пособие. – Донецк: Лебідь, 2002 – 327 с.

5. Лянной Ю.О. Інвалідний спорт: Навчально-методичний посібник для студентів. – Суми: СумДПУ, 2000. – 208 с.

6. Лянной Ю.О. Основы физической реабилитации. Курс лекцій. – Сумы: Редакционно-издательский отдел СумДГУ им. А.С. Макаренка, 2004. – 472 с.

7. Мастюкова Е.М. Физическое воспитание детей с церебральным параличом. – М., 1991. – 158 с.

8. Особенности психофизического развития специальных школ для детей с нарушеннями опорно-двигательного аппарата / Под ред. Т.А. Власовой. – М., 1985. – 182 с.

9. Физическая реабилитация: Учебник для академий и институтов физической культуры / Под ред. С.Н. Попова. – Ростов н/Д: изд-во „Фенікс”, 1999. – 608 с.

10. Частные методики адаптивной физической культуры: Учебное пособие / Под ред. Л.В. Шапковой. – М.: Советский спорт, 2004. – 464 с.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 112 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав