Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Види дизайнерської діяльності

Читайте также:
  1. Cімейне консультування як вид діяльності
  2. I. Мотивація навчальної діяльності; актуалізація вмінь і навичок.
  3. III. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності
  4. Аналіз діяльності Благодійного фонду « Жива Надія».
  5. Аналіз діяльності конкурентів
  6. Аналіз практичної діяльності вибраного Вами підприємства у сфері менеджменту.
  7. Аналіз практичної діяльності вибраного Вами підприємства у сфері менеджменту.
  8. Аналіз руху грошових коштів у результаті операційної діяльності СТОВ «НІКА» за 2011-2013 рр.
  9. Аналіз формування, структури та динаміки фінансових результатів діяльності СТОВ «НІКА» за 2011-2013 рр.
  10. Аналізу впливу структури персоналу на ефективність діяльності підприємства

Об'єктом дизайну може стати практично будь-який новий технічний промисловий виріб (комплект, ансамбль, комплекс, системи) в будь-якій сфері життєдіяльності людей, де соціально-культурний обумовлено людське спілкування. Основний метод дизайну

Художньо-образне моделювання об'єкту дизайн-проектування за допомогою композиційного формоутворення. Воно базується на результатах аналізу і естетичних запитів утиліт і переваг певних груп споживачів, з урахуванням ситуації і середовища використовування і сприйняття об'єкту, а також аналізу функції об'єкту (як засоби наочного забезпечення відповідних потреб), конструкційних і обробних матеріалів і технології виготовлення виробів, обумовленої можливостями конкретного підприємства.

Основні категорії дизайну

Образ - ідеальне уявлення про об'єкт, художньо-образна модель, створена уявою дизайнера.

Функція - робота, яку повинен виконувати виріб, а також смислова, знакова і ціннісна ролі речі.

Морфологія - будова, структура форми виробу, організована відповідно до його функції, матеріалу і способу виготовлення, утілюючими задум дизайнера.
Технологічна форма - морфологія, втілена в способі промислового виробництва речі-об'єкту дизайн-проектування в результаті художнього осмислення технології.

Естетична цінність - особливе значення об'єкту, що виявляється людиною в ситуації естетичного сприйняття, емоційного, плотського переживання і оцінки ступеня відповідності об'єкту естетичному ідеалу суб'єкта.

Види дизайнерської діяльності

наочний дизайн

знаряддя праці

механізми

побутова техніка

мода і аксесуари

дизайн середовища

дизайн міського середовища

дизайн інтер'єрів

світловий дизайн

колористика і суперграфіка

дизайн процесів

фірмові стилі

дизайн церемоній

дизайн-програми

графічний дизайн

шрифти

поліграфія

веб-дизайн,

візуальна ідентифікація,

товарні знаки

візуальні комунікації

 

Практична робота студентів

 

Розробка декору для скриньки

 

Під час розробки декору утилітарно-декоративного виробу в першу чергу береться до уваги його призначення, оцінюються форма, пропорції окремих частин. Аналізуючи конструкцію скриньки, підноса або іншого виробу, майстер визначає, які площині є головними у виробі, а які - другорядними, на яких площинах будуть розміщуватися домінуючі елементи всієї композиції, а де слід лише підкреслити форму. Декор не повинен заважати експлуатації виробу, його повинно бути добре видно і органічно включатися в його форму. Як правило, на виробах утилітарно-декоративного характеру основні композиції розміщуються на площинах з найбільшим оглядом і мають найбільші площі.У декоративних тарелів такий площиною є дно, у шкатулок і скриньок - площина кришки. Скриньки, висота яких більша в порівнянні з висотою шкатулки, мають декор, аналогічний кришці, на передній вертикальної поверхні.Бічні поверхні і ніжки шкатулок, ручки підносів мають менш розроблений декор, який підтримує композиції основних площин і в цілому завершує композицію декору виробу.Мало розробляється декор цих поверхонь зумовлений багатьма причинами: по-перше, їх малою площею, по-друге, прихованості їх від огляду, в третіх - ці поверхні найчастіше під час експлуатації стикаються з руками і декор на них може бути згодом пошкоджений.

Найбільшого поширення серед утилітарно-декоративних виробів, декоровані аплікацією, отримали шкатулки і скриньки. Скриньки мають невелику висоту в порівнянні з шириною і глибиною, плоску або округлу кришку. Форми шкатулок зустрічаються найрізноманітніші.Їх умовно можна розділити на дві групи: з прямокутною формою дна і круглою.

Скриньки мають трохи інші пропорції: їх висота близька до ширини.Стінки, як правило, прямокутні, кришка в плані теж є прямокутної, її поверхня може бути плоскою, а може бути виконана у формі арки, дуги якій розташовані з боків скриньки.

Дерев'яні поверхні шкатулок і скриньок найчастіше, при підготовці до нанесення солом'яного декору, покривають грунтом темного кольору, який утворює фон під аплікацію. Іноді майстри не використовують грунт.У скриньок, виготовлених з карельської берези (в Білорусі її називають чечіткою), а також з березових і кленових наростів, дуже гарна природна текстура. У малюнку текстури можуть бути вгадані образи трав, квітів, птахів, дивовижних звірів, людей, які стануть основою створюваних композицій.

Незалежно від типу шкатулки, основною поверхнею для нанесення декору є поверхня кришки. Композиції можуть бути орнаментального або сюжетного характеру.

У скриньок, як правило, композиція основного декору розташована на двох поверхнях, на поверхні кришки і на вертикальній передній стінці. Часто вона має безперервний малюнок, який не виділяє конструктивні деталі кришки: такі композиції імітують скриню, покритий візерунчастим килимом.

В якості прикладу розглянемо порядок розробки та виконання декору скриньки (рисунок на столах студентів) в техніці геометричної аплікації. Параметри скриньки 160x100x60 мм, висота борту кришки 20 мм.

1. Проведіть аналіз форми скриньки. Скринька має прямокутну в плані форму, арочну поверхню кришки з невеликою кривизною. Площа кришки дозволяє розмістити на її поверхні композицію будь-якого типу та складності.Бічні поверхні мають прямокутну форму, невелика їх площа дозволить розмістити доповнює основну композицію декор, який буде розроблений з елементів композиції кришки.Для того щоб підкреслити особливості конструкції скриньки, слід виділити невеликими декоративними елементами її ніжки.

2. Розробіть ескізи декору головної і допоміжних поверхонь.Для основної поверхні кришки виберіть орнаментальний тип композиції, заснований на килимовій схемі (рисунок г), яка має дві осі симетрії.

а) На міліметровому папері накресліть прямокутник, розміри якого відповідають реальним розмірам кришки при вигляді зверху.При вимірі будемо враховувати кривизну бічних сторін. Вона збільшить лінійний розмір ширини на 10 мм. Розмір накресленому прямокутника становить 160x110 мм (рисунок б).

б) Позначте вертикальну та горизонтальну осі симетрії.Щоб візерунок не впирався в край, зробіть відступ всередину по всьому периметру прямокутника на 3 мм. Накресліть прямокутник, який стане зовнішнім кордоном композиції з розмірами 154x104 мм (рисунок б).

3. Визначте розмір облямівки, виходячи з пропорцій поверхні і типу майбутньої композиції.Постарайтеся визначити розмір облямівки так, щоб розміри центрального поля зручно було розділити на три частини, слідуючи загальній схемі композиції. Задайте приблизну ширину облямівки в межах 10-15 мм, ширина поля буде лежати в інтервалі 134-124 мм.Зручний для поділу на 3 число, відповідне ширині центрального поля, буде дорівнює 120 мм, ширина кайми складе 17 мм.

Накресліть прямокутник розмірами 120x70 мм (154 - 34 = 120, 104 - 34 = 70). Центральне поле композиції розділіть на три рівні частини, в першій і третій частинах проводите додаткові вертикальні осі симетрії, розмір осередку центрального поля дорівнює 40x70 мм (рисунок б).

 

4.Розробіть композицію розетки для одного осередку, яка буде повторена в інших двох осередках (малюнок в). Розетка буде мати овальний обрис. Побудуємо центральну частину розетки на основі кола, і потім розвинемо композицію вгору і вниз,надавши їй витягнуту форму (рисунок г).

5. Повторіть орнамент в інших двох осередках. Доопрацювати композицію поля введенням невеликих декоративних елементів між осередками (малюнок д).

6. Відокремте центральне поле від облямівки тонкою смужкою шириною 2 мм.

7. Розробіть орнамент облямівки.Композиція центрального поля має добре розроблений орнамент, облямівка повинна підкреслити і підтримати центральну композицію. Максимальний розмір елементів її раппорта повинен відповідати середнім розмірам елементів центральної композиції.Можна як мотиву вибрати невеликий композиційний елемент розетки, наприклад невеликі композиції з трикутним листям і тичинками, розташовані на кордоні, яка розділяє розетки одну від іншої (малюнок е).

а) Визначте розмір раппорта кайми (малюнок д), виходячи з її загальних розмірів та розмірів елементів. Довжина облямівки, яка вимірюється з боку внутрішнього поля скриньки по більшій стороні, дорівнює 120 мм, по меншій стороні - 70 мм. Ширина облямівки становить приблизно 15 мм. Розмір осередку раппорта виберіть рівним 20x15 мм.По більшій стороні раппорт буде повторюватися 6 разів, по меншій - 4 рази.

б) У куточках мотив раппорта повертається на 45 ° і зсувається в кут розмітки. Закінчений варіант ескізу зображений на малюнку е.

8.Бічні поверхні шкатулки оформіть бордюрами, аналогічними каймі центрального поля, повторивши раппорт по передній і бічний стінок.

9. Розробіть колірну композицію. Колір грунту виберіть темних відтінків.Колірну композицію орнаменту побудуйте на натуральних кольорах соломки, вводячи помаранчеву і зелену соломку, забарвлену барвниками. Кольором бажано підкреслити середні частини розеток, листя, іншу частину елементів залиште в натуральній гамі (рисунок ж).




Дата добавления: 2015-04-12; просмотров: 189 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | <== 2 ==> |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав