Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Етапи реформування пенсійної системи в Україні

Читайте также:
  1. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  2. Автономія: поняття та види. Автономія в Україні.
  3. АНАЛІЗ НОРМАТИВНИХ ДОКУМЕНТІВ, ЩО РЕГЛАМЕНТУЮТЬ ЯКІСТЬ М’ЯКИХ МЕБЛІВ УКРАЇНІ
  4. АНАЛІЗ РИНКУ ЗАСОБІВ ПОБУТОВОЇ ХІМІЇ В УКРАЇНІ
  5. АНАЛІЗ РИНКУ ФОТОКАМЕР В УКРАЇНІ
  6. Аналіз системи надання освітніх послуг дітям з особливими освітніми потребами
  7. Аналогічно попередній моделі будемо шукати розв'язок системи у вигляді плоскої, хвилі, але з різними амплітудами для атомів різної маси
  8. Б) Характеристика методів візуалізації статевої системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  9. В УКРАЇНІ
  10. В УКРАЇНІ
Період Характеристика змін
1991 р. Запроваджено сплату страхових внесків та фінансування за їх рахунок (а не з державного бюджету) виплати пенсій. Створено Пенсійний фонд – розпочато розбудову пенсійної системи на страхових засадах.
1999 р. Розмежовано джерела фінансування пенсій за різними пенсійними програмами між бюджетом Пенсійного фонду та Державним бюджетом України.
2000 р. Започатковано персоніфікацію відомостей про сплату страхових внесків – створено передумови для функціонування солідарної системи за страховими принципами.
2001 р. Послання Президента України до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України „Про основні напрями пенсійного забезпечення населення України”, яким передбачались заходи для проведення пенсійної реформи на 2001 – 2009 роки.
2001 - 2002 рр. Здійснено передачу органам Пенсійного фонду функцій з призначення та виплати пенсій.
2004 р. Набрав чинності Закон України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, відповідно до якого: - для призначення пенсії враховуються за даними персоніфікованого обліку лише періоди роботи та заробіток, з якого сплачено страхові внески; - набрав чинності Закон України „Про недержавне пенсійне забезпечення”.
2005 р. З 12 січня 2005 року, згідно із внесеними змінами до статті 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”: - забезпечено виплату мінімальної пенсії за віком, за наявності у чоловіків 25 років, а у жінок – 20 років страхового стажу, у розмірі прожиткового мінімуму, визначеного законом для осіб, які втратили працездатність (332 грн.); - здійснено перший крок до диференціації пенсій шляхом введення доплати за понаднормовий стаж; - вперше пенсії підвищено у зв'язку із ростом заробітної плати. Після набрання чинності з 1 січня 2005 року Закону України „Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам” соціальні пенсії переведено в соціальну допомогу. Призначені відповідно до Закону України „Про пенсійне забезпечення” соціальні пенсії за бажанням пенсіонера продовжують виплачуватись органами Пенсійного фонду України до закінчення терміну їх виплати.
2006 р. Поступово розвивається недержавне пенсійне забезпечення. Чисельність учасників недержавних пенсійних фондів збільшилась у 2 рази порівняно з 2005 роком, а сума активів недержавних пенсійних фондів збільшилась відповідно у три рази та склала 128 млн. грн. Підвищення пенсій інвалідам війни, учасникам бойових дій та сім’ям загиблих провадиться виходячи з прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, що втратили працездатність.
2007 р. Передано до Пенсійного фонду України функції з призначення і виплати пенсій і грошового забезпечення від 13 відомчих силових і судових органів. Застосовано коефіцієнт підвищення пенсії у зв’язку із зростанням середньої заробітної плати в галузях економіки за попередній рік, що перевищує мінімальний, а саме: пенсії, призначені до 2005 року (тобто з урахуванням середньої заробітної плати в галузях економіки за 2002 та 2003 роки), підвищені на 28,03%, що відповідає 96% темпів зростання заробітної плати в галузях економіки у 2006 році порівняно із 2005 роком, а ті, які призначені в останні 2 роки (тобто з урахуванням середньої заробітної плати в галузях економіки за 2004 та 2005 роки), – на 20 %, що відповідає 68 % темпів зростання зарплати. Підвищення пенсій протягом року провадилося у три етапи. Інвалідам війни та учасникам бойових дій надається щомісячна державна адресна допомога до пенсії (дотація) у сумі, що не вистачає у інвалідів війни І групи - 100 відсотків, ІІ групи – 90 відсотків, ІІІ групи – 80 відсотків, учасників бойових дій – 70 відсотків розміру середньої заробітної плати в Україні за даними Державного комітету статистики за 2006 рік. Мінімальна пенсійна виплата без урахування пенсій за особливі заслуги перед Україною становить: для інвалідів війни І групи - 1041,47 грн., для інвалідів війни ІІ групи – 937, 32 грн., для інвалідів війни ІІІ групи – 833,18 грн., для учасників бойових дій – 729,03 грн. Завершено запровадження змін до Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”: з 1 січня підвищення до пенсій, щомісячного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, провадиться виходячи із прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.
2008 р. Завдяки збільшенню вартості 1 року страхового стажу та осучасненню заробітної плати, що враховується для розрахунку розміру пенсії, відновлено диференціацію пенсій для більшості пенсіонерів, а саме: – збільшено величину оцінки одного року страхового стажу до 1,2 %, а з 1 жовтня 2008 року величина оцінки одного року страхового стажу дорівнюватиме 1,35%; – більш ніж у три рази збільшено заробітну плату для обчислення пенсії, а саме з 306 грн., яка враховувалася при перерахунку пенсії у 2004 році, до 928 грн. З 1 квітня 2008 року встановлено мінімальну пенсійну виплату всім категоріям одержувачів на рівні не нижче розміру прожиткового мінімуму встановленого для осіб, які втратили працездатність. З 1 вересня 2008 р. постановою Кабінету Міністрів України від 16.07. 2008 року №654 „Про підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян” збільшено розміри найменших пенсійних виплат для інвалідів війни та учасників бойових дій. Мінімальна пенсійна виплата інвалідів війни та учасників бойових дій встановлена у розмірах 1200 грн., 1080 грн., 960 грн. та 840 грн. для інвалідів війни І, ІІ, ІІІ груп та учасників бойових дій, відповідно. Також збільшено розмір надбавки на догляд за особами, які потребують постійного стороннього догляду, з 9,96 грн. до 50 гривень.
2009 р. Продовжено дію норми щодо встановлення вартості одного року страхового стажу на рівні 1,35%.

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 26 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Тема 5. Страхування тимчасової втрати працездатності | Тема 6. Медичне страхування | Тема 7. Страхування віл нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань | Тема 8. Страхування на випадок безробіття | Тема 9. Державне пенсійне страхування | Тема 10. Недержавне пенсійне страхування | Тема 11. Зарубіжний досвід соціального страхування | Варіант 2 | Варіант 25 | Ділова ТЕСТ-ГРА |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав