Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тематичний спектр та особливості книговидання Франції ХХ ст.

Читайте также:
  1. Lt;question>16. Радиожиілік спектрін үлестіруді жүзеге асыру
  2. Анализ спектров ЭПР антрацитов (при ослаблении СВЧ-мощности 1 дБ)
  3. В качестве иммерсионной жидкости при анализе твердых веществ в спектрофотометрии используют
  4. В ядерной спектрометрии
  5. Видавнича діяльність університетів Франції.
  6. Видавнича справа Франції ХІХ ст.
  7. Видавнича справа Франції ХІХ ст.
  8. Визначте особливості духовних процесів та розвитку філософії в епоху Нового Часу.
  9. Витоки та особливості філософської думки доби Київської Русі.
  10. Відеомагнітофон та особливості роботи

Перша половина ХХ ст. Тематика:

- Філософія і політика. Публікувалися праці представників різних філософських течій: інтуїтивізму (А. Бергсон), неокритицизму (Ш. Ренувье). Користувалися популярністю праці А. Пуанкарі та Ж. Жореса. У період між Першою і Другою світовими війнами публікуються твори відомих політиків, лідерів різних політичних партій (Ж. Клемансо, Р. Пуанкаре, Е. Еріо, А. Бріан та ін), а також прогресивних діячів (М. Торез, Ж. Дюкло). У 1939 р. була закрита газета «Юманіте», комуністи змушені були піти в підпілля;

- Наукові праці. До розглянутого періоду відноситься творчість відомого фізика А. Беккереля, подружжя Кюрі, Ж. Марина; вони стали першими нобелівськими лауреатами. Був опублікований також ряд важливих робіт в області хімії (А. де Шательє). У період між світовими війнами наукова література продовжувала публікуватися (подружжя Кюрі, П. Ланжевен, Л. де Брейль та ін);

- Художня література розглянутого періоду була вельми різнорідна. Друкувалися твори символістів (А. ​​Жид), колоніальні романи (П. Лоті, К. Фаррер). Модерністському салонному мистецтву протистояла соціальна творчість (Ж. Ренар, Ш. Л. Філіп, А. Франс, Р. Роллан). На тематиці і жанрах художньої літератури позначався вплив Першої світової війни. У післявоєнні роки публікувалося багато творів письменників-авангардистів (А. ​​Жид).

Користувалися популярністю твори М. Пруста, П. Валери, Р. Роллана, а також психологічні романи Ж. Дюамеля, Ж. Ромена, Ж. Жироду. Слід згадати і про антифашистську літературу, представлену такими авторами, як А. Барбюс, Л. Арагон та ін. Необхідно згадати і видання «Спілки друзів російського народу», натхненником діяльності якого був А. Франс. Суспільство видавало багато перекладів книг радянських авторів, зокрема А.М. Горького.

На початку XX ст. на книжковому ринку панував дешевий ілюстрований роман в 95 сантимів.

У 1904 р. А. Файяр видав серію «Сучасна бібліотека», яка здійснила революцію в книжковій справі країни. Він випустив твори кращих сучасних письменників за низькою ціною, з хорошими ілюстраціями. Після цього багато хто став видавати дешеві серії. Зокрема, до цієї категорії відносились «лубочні» видання Талландье.

Друга половина ХХ ст. Для післявоєнного періоду в цій країні також характерне зростання книжкової продукції. Збільшилося і число переказів.

Тематика. У післявоєнні роки зріс інтерес до творів учасників Опору, комуністів; відроджувалося видання книг радянських письменників. Велике місце на ринку займала «масова література» (наприклад, еротика, детективи).

Так, «поліцейські романи» становили до 1/3 щомісячної продукції; серед них були і серйозні твори, наприклад, романи Ж. Сіменона. Зросла кількість любовних романів; їх купували 16 % читачів.

Успіхом користувалася наукова фантастика. Крім художньої літератури, популярними були книги про авіацію і космонавтику, про подорожі та спорт. Зростав попит на популярну медичну літературу, книги про музику, біографії, а також на різноманітні практичні керівництва: про розведення квітів, правильне харчування, фотографію, туристичні довідники, географічні карти і атласи; дитячу книгу.

Зріс попит на видання кишенькового формату («livre de oche»): як приклад можна привести серії: «Книга майбутнього», «Сучасна ілюстрована книга» та ін.

«Нова ера» для цих видань почалася з 1953 р., коли видавництва «Gallimard» і «Hachette» випустили нові «livre de poche». Зростання їх популярності тривало до 1973 р., далі спостерігався спад. Але й тепер кожна третя книга – кишенькового формату в м'якій обкладинці. Успіх цих видань був обумовлений, окрім іншого, низькою ціною і гарною рекламою. За змістом кишенькові видання представляли собою романи, праці з літературознавства, історичні есе і т.д. Наприклад, «Gallimard» видавало поетичну серію (С. Малларме, Ф.Г. Лорка, П. Елюар). Були також науково-популярні, історичні, науково-технічні серії.

Тиражі видань залежали від попиту і виду літератури.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 32 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Тенденції світової видавничої справи ХІХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Росії ХХ ст. | Видавнича діяльність Бенджаміна Франкліна. | Тенденції світової видавничої справи ХХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Росії ХІХ ст. | Видавнича діяльність Маврикія Вольфа. | Тенденції світового книгорозповсюдження. | Видавнича справа Білорусі ХІХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Німеччини ХХ ст. | Видавнича справа Білорусі ХХ ст. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав