Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Основні компоненти

Читайте также:
  1. The capital stock -основний капітал/основні виробничі фонди.
  2. Виділіть основні відмінності протестантизму від католицизму та православ‘я.
  3. Визначте головне коло філософ. проблем та основні напрямки їх осмислення
  4. Використання статистичних методів в сфері управління якістю. Основні інструменти контролю якості. Основні інструменти управління якістю.
  5. Відмінність заперечення від відмовки. Види заперечень: умова, сумнів, відмовка. Основні ознаки заперечень. Відмінність заперечення від відмовки. Виявлення заперечень.
  6. Державне регулювання конкуренції як “шостий” чинник конкурентного середовища. Основні елементи державної політики регулювання конкуренції в Україні.
  7. Класифікація, номенклатура та взаємний вплив атомів в органічних сполуках. Просторова будова молекул. Кислотність та основність органічних сполук
  8. Комплекс маркетингу та його основні елементи
  9. Компоненти головних елементів
  10. Людина і суспільство: основні аспекти співвідношення

Портландцемент ний клінкер К виготовлюють шляхом спікання суміші сировинних матеріалів заданого складу. Хімічний і мінералогічний склад портландцемент ного клінкеру повинні відповідати вимогам технологічного регламенту виробництва. Сумарна масова частка трикальцісвого і дво- кальцісвого силікатів повинна становити не менше, ніж дві третини від маси портлаодцементного клінкеру, решту становлять клінкерні фази, які містять алюміній, ферум та інші сполуки. Співвідно­шення за масою кальцій оксиду до силіцій діоксиду повинно становити не менше ніж 2,0, а масова частка магній оксиду не повинна перевищувати 5 %. Дозволяється вміст магній оксиду в портландцементном клінкері до 6,0 % за умови позитивних результатів випробувань цементу із цього портландцементного клінкеру на рівномірність зміни об'єму в автоклаві за ДСТУ Б В.2.7-185.

Клінкер- один із найважливіших компонентів портландцементу, від його складу залежать основні властивості цементу, отриманого на його основі. Якість портландцементного клінкеру визначається його хімічним і хіміко-мінералогічним складами. Хімічний склад характеризується вмістом у клінкері різних оксидів, основними з яких є СаО, SіО2, АІ2О3 і Fe2О3 . Поряд з основними оксидами на властивості цементу можуть впливати також MgO, SO3 і деякі інші сполуки, такі, як оксиди лужних металів К2О і Nа20, двоокис титану ТіО2, фосфорний ангідрид Р205, окис марганцю Мn02. Відсотковий вміст основних оксидів в портландцементному клінкері знаходиться в наступних межах,%: СаО -62-67%; SіО2 -20-24%;, АІ2О3-4-7%; Fe2О3-2- 5%; MgO, SO3-1%.

Хіміко-мінералогічний склад клінкеру характеризується сполуками (мінералами), які утворюються з основних оксидів в процесі випалу, і співвідношенням між цими оксидами, виражених коефіцієнтом насичення кремнезему окисом кальцію і різних модулів.

Мінералогічний склад клінкеру. Портландцементний клінкер складається з сполук (мінералів), головними із яких є: трикальцієвий силікат (Аліт)- 3СаО∙SіО2; Двокальціевий силікат (беліт)- 2СаО∙SіО2; трикальцієвого алюмінату - 3СаО∙АІ2О3 і чотирикальцієвий алюмоферрит - 4Са0∙АІ2О3∙Fe2О3. Для зручності написання формул різних з'єднань прийняті скорочення позначень з'єднань, в яких оксиди позначають першою літерою, що відноситься до них формули, а індекси коло букв показують число молекул даного оксида. Так, 3СаО∙ SіО2 позначається С3S; 2СаО∙SіО2 - С2S; 3СаО∙АІ2О3 - С3А і 4Са0∙АІ2О3∙Fe2О3 - С4АF.

Вміст основних мінералів в клінкері звичайного портландцементу знаходиться в наступних межах,%: 3СаО х SіО2 -42-65%; 2Са0 х SіО2 -15-50%; 3СаО х АІ2О3 – 2 – 15%; 4СаО х АІ2О3 - Fe2О3 -10-25%.

Аліт - основний мінерал портландцементного клінкеру. Існує три форми Аліту С3S, що розрізняються по складу і кристалічним характеристикам. Крім чистого С3S в клінкері знаходиться трикальцієвий силікат, що містить невелику кількість домішок Fe2О3, MgO, Р2О5, Мn203, Аl203 та інші. Для чистого С3S встановлені дві температурні області 1900-2070 °С, в яких починається зворотній процес розкладання його на С2S і СаО. Аліт визначає високую міцність, швидкість твердіння та інші властивості портландцементу.

Беліт. Встановлено існування чотирьох поліморфних форм беліту С2S: α, α ', β і γ. В портландцементному клінкері переважає форма β - С2S.

У клінкері з низьким коефіцієнтом насичення КН іноді спостерігається розсипання його в порошок; це відбувається за рахунок переходу при температурі 675 °С активної форми β - С2S в гідравлічну неактивну форму γ - С2S. У клінкері з звичайним гліноземним модулем і невисоким КН зустрічаються С5А3 і С3А. У клінкері з високим КН міститься тільки С3А поряд з алюмоферитами кальцію (від С8А3F до С6АF2). У складі портландцементного клінкеру зустрічаються також сполуки, що містять луги: Na20∙8Са0∙ЗАl203 і К2Оx23СаО∙12Sі02.

Мінералогічний склад клінкеру покладений в основу поділу портландцементів на наступні види: високоалітовий (вміст С3S > 60%), алітовий (вміст С3S = 50-60%), белітовий (вміст С3S > 35%), алюмінатний (вміст С3А > 12%) і алюмоферитний (вміст С3А < 2%).

Модулі та коефіцієнт насичення. Значення модуля і коефіцієнта насичення практично одинакові і для сировинної суміші, і для клінкеру, отриманого з неї при випаленні на беззольному паливі. Зазвичай на виробництві користуються двома модулями - силікатним (n) і глиноземним (р).

Силікатний (кремнеземний) модуль являє собою відношення відсоткового вмісту в клінкері двоокису кремнію до суми відсоткового вмісту оксидів алюмінію і заліза:

n =% SіО2 / (% А12О3 +% Fе203)

Величина цього модуля знаходиться в межах від 1,7 до 3,5.

Глиноземний (алюмінатний) модуль показує відношення вмісту глинозему до вмісту оксиду заліза:

р = % А1203 / (% Fе203).

Величина цього модуля для звичайного портландцементу знаходиться в межах від 1 до 2,5.

Коефіцієнт насичення КН являє собою відношення кількості оксиду кальцію, що залишається після повного насичення глинозему, оксиду заліза і сірчаного ангідриду відповідно до С3А, С4АF і СаSO4 > 4, до тієї кількості окcиду кальцію, яку необхідно для повного насичення кремнезему до С3S. Враховуючи, що частина СаО і SіО2 зазвичай при випалі залишається в невеликій кількості вільна, то значення коефіцієнта насичення розраховується за формулою:

Величина КН зазвичай знаходиться в межах від 0,85 до 0,95. Цементи з високим силікатним модулем n тобто з підвищеним вмістом С3S і С2S -повільно тужавіють і твердіють, але з часом міцність їх зростає і через тривалі строки виявляється досить високою. Цементи з високим глиноземним модулем р, тобто підвищеним вмістом С3А, швидше тужавіють і твердіють, однак досягнута в перші строки тверднення міцність надалі мало або майже не зростає. Такі цементи менш стійкі по відношенню до дії мінералізованних вод.

Гранульований доменний шлак Ш отримують швидким охолодженням алюмосилікатного роз­плаву, який утворюється при плавленні залізної руди в доменній печі, містить не менше половини за масою склоподібної фази і має гідравлічну активність.

Гранульований доменний шлак за хімічним складом повинен містити в сумі за масою не менше ніж дві третини кальцій оксиду СаО. магній оксиду МgО та силіцій діоксццу SiO2. Решту складає алюміній оксид АІ203 та невелика кількість інших сполук.

При цьому співвідношення за масою суми (СаО + МgО + АІ203) lдо SiO2 повинно становити не менше ніж 1,2.

Пуцоланові матеріали П - це природні речовини силікатного, алюмінієво-силікатного складу або їх комбінації. До пуцоланових матеріалів відносяться природні пуцолани і випалені природні пуцолани.

Пуцоланові матеріали містять, в основному, реакційноздатний силіцій діоксид SiO2 та алюміній оксид АІ203. Решту складає ферум оксцц Fе203 та інші оксиди.

Пуцоланові матеріали повинні відповідати вимогам ДСТУ Б В.2.7-128.

Зола-винесення. Золу-винесення 3 отримують електростатичним або механічним осадженням пилоподібних частинок із димових газів теплових агрегатів, в яких спалюють тонкоподрібнене вугілля.

Зола-винесення повинна відповідати вимогам ДСТУ Б В.2.7-128. Як правило, застосовують золу-винесення, в якій втрати маси при прожарюванні ВПП не перевищують 5 % за масою.

Зола-винесення з ВПП від 5 % до 7 % за масою також може бути застосована в цементі за умови, що вимоги до довговічності, морозостійкості та до сумісності з добавками виконуються згідно з чинними нормативними документами і нормативними актами на бетони і/або будівельні розчини. За умови застосування золи-винесення з ВПП від 5 % до 7 % за масою, їх максимальна кількість має бути вказана в документі про якість цементу.

Вапняк В за своїми характеристиками повинен відповідати вимогам ДСТУ Б В.2.7-128.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 47 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Визначення строків тужавіння | Визначення рівномірності зміни об’єму цементу | Водовідділення | Тонина помоелу цементу |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав