Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Психологічні основи навчання

Читайте также:
  1. А) Словесні методи навчання
  2. Адаптація до шкільного навчання
  3. Альтернативні методики навчання
  4. Аналіз традиційного та інтегрованого навчання
  5. Асоціативна, біхевіристична гештальтпсихологічна теорії навчання
  6. Аудиторні засоби навчання
  7. Аудіо- та відеозасоби навчання історії
  8. Б) Наочні методи навчання
  9. Бінарні і полінарні класифікації методів навчання
  10. В) основна мета навчання лексичного і граматичного матеріалу

При організації навчання у вищій школі важливо враховувати не тільки методологічну, але психологічну його основу, яку складає вчення про нервову діяльність людини. Особливе значення при цьому мають положення про пластичність нервової системи, динамічний стереотип, сигнальні системи. Вчення про нервову діяльність людини дає можливість викладачу будувати навчання студентів з урахуванням їх індивідуальних особливостей, а знання закономірностей руху нервових процесів (збудження і гальмування) дозволяє правильно організувати учбово-пізнавальну діяльність майбутніх фахівців.

У педагогічній літературі питання про своєрідність студентського віку досліджено недостатньо. Багато хто з учених при розробці теорії навчання вищої школи механічно переносить всі закони і закономірності з практики загальноосвітньої школи. Такий підхід до теорії вузівського навчання значно знижує ефективність вузівської практики. Проти такого підходу виступав Б.Г. Ананьев, визнаючи своєрідність студентського віку. Він вважав, що «перетворення мотивації, всієї системи ціннісних орієнтації, з одного боку, інтенсивне формування спеціальних здібностей у зв'язку з професіоналізацією - з іншою, виділяють цей вік як центральний період становлення характеру і інтелекту» (4, С.1-14). В учбовому процесі в найбільшій мірі повинні реалізуватися індивідуальні можливості кожного студента, створюватися передумови для формування особистості педагога, особистості творчої, що саморозвивається, соціально відповідальною.

Результативність вузівського навчання ат багато чому залежить від своєчасного обліку специфіки розвитку особистості студента і специфіки їх навчання на різних курсах. Кожний курс навчання має свою специфіку.

Перший курс вирішує задачі залучення вчорашнього школяра до вузівського навчання. Поведінка студентів відрізняється високим ступенем конформізму, у них відсутній диференційований підхід до своїх учбових ролей.

Суть позиції першокурсника полягає в адаптації і практичному залученні до професії, формуванні світоглядних і етично-професійних якостей особистості майбутнього фахівця. Першокурсник по статусу вже студент, але він ще не цілком повірив в себе, основна його потреба - закріпитися в ролі студента. Цим визначаються мотиви формування ведучих ціннісних орієнтації, самооцінки, характеру діяльності і поведінки його. Для першокурсника важлива не стільки учбово-пізнавальна функція, скільки учбова: оволодіння основними прийомами і видами учбової роботи, характерними для вищої школи. Для них значуща і орієнтація на професію.

Другий курс - період самої напруженої учбової діяльності студентів. В життя другокурсників інтенсивно включені всі форми навчання. Вони одержують загальну підготовку, формують широкі культурні запити і потреби. Процес адаптації до вузівського життя завершений.

Третій курс - початок спеціалізації, зміцнення інтересу до наукової роботи як віддзеркалення подальшого розвитку і поглиблення професійних інтересів студентів. Настійна необхідність в спеціалізації часто приводить до звуження сфери різносторонніх інтересів особистості. Форми становлення особистості в учбовому процесі в основних рисах визначаються чинником спеціалізації.

Четвертий курс - перше реальне знайомство із спеціальністю в період проходження учбової виробничої (педагогічної) практики. Для поведінки студентів характерний інтенсивний пошук більш раціональних шляхів і форм спеціальної підготовки, відбувається переоцінка ними багатьох цінностей.

П'ятий курс - перспектива швидкого закінчення вузу формує чіткі практичні установки на майбутній вид діяльності. Виявляються нові, стають все більш актуальними цінності, пов'язані з матеріальним і сімейним станом, місцем роботи, перспективами подальшого професійного зростання і т.п. Студенти поступово відходять від колективних форм життя вузу.

При організації вузівського навчання важливо враховувати специфіку соціальної ситуації розвитку студента, що припускає становлення особистості-професіонала, накопичення і зростаючу суб'єктну реалізацію потенцій майбутньої професійної діяльності.

Особливістю соціальної ситуації студентського віку є вимога негайного включення студентів в нові види діяльності, прояв різних форм самостійності, розвиток нових професіонально значущих якостей особистості.

Успіх процесу навчання залежить і від відповідного настрою студентів, їх ставлення і мотивів навчання. Тому викладачу важливо враховувати особові можливості студентів, а також психологічні особливості протікання учбового процесу, його основних стадій: сприйняття, розуміння, запам'ятовування і вживання в практиці.

Організуючим початком у вузівській учбовій роботі є визначення чітких характеристик професійного вигляду сучасного вчителя-професіонала набору професійних функцій, які він повинен творчо виконувати в самостійній діяльності, і постановка на цій основі мети і задач навчання.

У умовах формального ставлення до освіти, інтенсифікації необґрунтованих вимог до сучасного вузівського процесу підвищуються вимоги до інтелекту, психіки і здоров'я викладачів і студентів, оскільки зростає небезпека нервово-психічних перевантажень, що визначає негативне ставлення до учбового процесу. Задача при організації навчання полягає в тому, щоб забезпечити умови для здійснення принципів і діяльності конкретного студента, для прояву індивідуальності його особистості, прояву творчості і навчаючих, і навчаних.

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 15 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Занятие 10. Одноатомные спирты. Тест по теме «Одноатомные спирты». Задачи и упражнения на одноатомные спирты. | Специфические способы получения метанола и этанола | Призначення, бойові властивості, загальна будова та принцип дії гранатомета | Будова гранат. Порядок зарядження гранатомета | СТРУКТУРА НАВЧАННЯ | Характер навчання |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав