Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Лекція 11. Структуралізм

Читайте также:
  1. Лекція - форма організації навчального процесу у вищій школі
  2. Лекція 1 (32).
  3. Лекція 1 (8).
  4. Лекція 1. Історія філософії, її предмет та методи дослідження
  5. Лекція 12. Екзистенціалізм
  6. Лекція 14 (21).
  7. Лекція 14. Сучасна комунікативна філософія
  8. Лекція 15. Філософія в епоху постмодерну
  9. Лекція 17 (24).

 

Структуралізм можна визначити як напрямок в гуманітарному знанні, що сформувалося в 20-ті роки ХХ ст. і пов’язане з використанням структурного методу, моделювання, елементів семіотики, формалізації і математизації в лінгвістиці, літературознавстві, етнографії, історії та ін. Об’єктом дослідження структуралізму є культура як сукупність знакових систем (мова, наука, мистецтво, міфологія, мода, реклама). Основа структурного методу – виявлення структури як відносно стабільної сукупності відношень, визнання методологічної первинності відношень над елементами в системі, часткове відсторонення від розвитку об’єктів.

За версією “Енциклопедії постмодернізму”: структуралізм – це позначення неоднорідної сфери гуманітарних досліджень, що вибирають своїм предметом сукупність інваріантних відношень (структур) в динаміці різноманітних систем. Початок формування структуралістської методології датується появою “Курсу загальної лінгвістики” Ф. де. Сосюра, в якій містить дві важливі для структуралізму тези:

(1) розглядаючи мову як впорядковану від простіших до складніших рівнів знаків, Сосюр покладає початок джерело її здатності позначати і виражати дещо – лише у взаємозв’язку кожного елемента з іншими, включеність елементів у певну систему відношень. Цією тезою структуралізм протиставляється позитивістському атомізму, який намагається виокремити “конкретні мовні сутності”, елементарні одиниці значення, з яких складається мова; а також еволюціоністській лінгвістиці, яка ігнорує синхронічний аспект вивчення мови на користь діахронічному;

(2) не існує субстанції мови. На віть на рівні простих звуків ми зустрічаємося не з частинкою матерії мови, а з парами взаємозаперечуючих елементів.

Від 1920-х років ідеї Сосюра сприймаються і розвиваються в різних школах структурної лінгвістики: Празьким лінгвістичним гуртком, американською дескриптивною лінгвістикою тощо. Ідеї Сосюра мали також вплив на гештальт-психологію та російський формалізм. В 1950-х роках праці К. Леві-Строса визначають новий етап в розвитку структурного методу. Задум Леві-Строса – перенесення конкретно-наукового методу структурної лінгвістики на широке поле культурології з метою досягнення в ній строгості і об’єктивності на зразок природничих наук.

Російська енциклопедія “Культурологія ХХ ст.” дає наступне визначення структуралізму. Тут підкреслюється, що йдеться передусім про структуралізм в культурології. Структуралізм – це 1) застосування структурного аналізу до вивчення проблем культури, 2) напрямок антропології, представники якого займалися розробкою проблем структурного аналізу в різних сферах наук про людину.

 

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 18 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Модуль № 2. Сучасна філософія | Перелік основних питань для самопідготовки | Лекція 1. Історія філософії, її предмет та методи дослідження | Лекція 2. Антична філософія | Лекція 3. Середньовічна філософія | Лекція 4. Особливості філософії епохи Відродження | Лекція 5. Розвиток філософії в епоху Нового часу | Лекція 6. Німецька класична філософія | Лекція 7. Російська релігійна філософія кінця ХІХ – початку ХХ ст. | Лекція 8. Філософія життя |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав