Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Лекція 4. Особливості філософії епохи Відродження

Читайте также:
  1. Антропологічний принцип філософії Л. Фейербаха
  2. Антропологічний принцип філософії Л.Фейербаха
  3. Буття Бога, світу та людини у філософії доби Середньовіччя та Відродження
  4. Буття людини як центральна проблема філософії М. Ґайдеггера "Буття і час".
  5. В чому полягає відмінність підходів логіки, психології і філософії до вивчення мислення?
  6. ВАРІАНТИ БІЛЕТІВ З ФІЛОСОФІЇ ОСВІТИ.
  7. Визначте особливості духовних процесів та розвитку філософії в епоху Нового Часу.
  8. Викладу змісту філософії
  9. Виникнення філософії
  10. Виникнення філософії в Індії

 

Ренесанс (з французької Відродження), а саме епоха відродження класичної давнини, виникнення нового відчуття, почуття життя, що розглядалось як споріднене життєвому почуттю античності і як протилежне середньовічному відношення до життя з його зреченістю від світу, що визнавався гріховним. Саме від духу Ренесансу в 13 ст. в Італії виникає підготовлений гуманізмом, інтелектуальний індивідуалізм та індивідуалізм в мистецтві, який близько 1400 року знайшов собі вихід у Флоренції при дворі багатих вельмож дому Медичі, а через деякий час досяг повного розквіту, покликав до життя грандіозні творіння в галузі образотворчого мистецтва, літератури, природничих наук та філософії. В 12 ст. ідеї Ренесансу поширились по всій Італії, з 14 ст. також і у Франції, а у кінці 16 ст. – він вичерпав себе. В інших країнах Ренесанс не досяг розквіту – частково через відсутність духовних передумов, частково ж тому, що там усе духовне життя було просякнуте ідеями Реформації. Сам термін “Відродження” виникає лише у 15 ст., вказуючи на зв’язок з античною художньою спадщиною.

У цей час було досягнуто значних успіхів в астрономії (створення М. Коперніком геліоцентричної системи світу, відкриття І. Кеплером законів руху небесних тіл), медицині, математиці. Видатні географічні відкриття (експедиції Х. Колумба, Васко да Гамми, Ф. Магелана) розширили знання з географії, ботаніки, зоології. На основі нового ссвітогляду почала розвиватись система навчання та виховання (Я. А. Каменській, Е. Ротердамський).

Філософія Ренесансу характеризується відмовою від авторитетів, зверненням до досвіду, довірою до власного розуму, уявленням про єдину природу та ідеєю про посейбічність культури. В філософії Відродження отримали розвитку ідеї пантеїзму (Патріцци, Дж. Бруно) і неоплатонізму (Фічіно), відродились етичні вчення стоїцизму та епікуреїзму. Вирізняють періоди: раннього Ренесансу (триченто) – 14 ст., розквіту Ренесансу (кватроченто) – 15 ст., та пізнього Ренесансу (чинквіченто) – 16 ст.

Однією з головних рис філософії Відродження є її антропоцентричний характер, який вказує на те, що в центрі усіх шукань мислителів того часу була людина.

Епоха Відродження характеризується швидким зростанням ролі розумової праці, і відповідно, людей, що цією працею займаються. З’являється цілий ряд таких розумових занять та професій, які “виходили за рамки” загальноприйнятої науки. Це були головним чином філологічно-лінгвістичні дослідження (уточнення, тлумачення) текстів античних авторів, переклади, відновлення античної чистоти латини, художньо поетичні заняття.

Початок гуманістичного руху і Ренесансу в цілому відносять до кінця 13 ст., а саме до творчості Данте (1265-1321). Данте Аліг’єрі – італійський поет епохи проторенесансу, є автором першого автобіографічного твору в європейській літературі “Нове життя”. Вершина творчості – поема “Комедія” (1307-1321), названа нащадками Божественною, складається з трьох части (“Пекло”, “Чистилище” та “Рай”) та 100 пісень; відобразила духовне життя того часу. У своїх трактатах, художніх творах виступав як засновник італійської літературної мови. Данте одним з перших проголосив людину “найвеличнішим чудом з усіх проявів Божественної мудрості”.

Неоплатонізм Ренесансу тлумачить людину як матеріальну природну істоту у відповідності з установками античної спадщини. Але це не просто природна істота, це особистість, що самоутверджує себе у своєму індивідуальному, насиченому духовністю існуванні. Людина тепер становили певну самоцінність і усвідомлює її.

Свого найбільшого вияву ренесансний платонізм знаходить в так званій Флорентійській Академії, засновником та одним з найяскравіших представників якої був Марсіліо Фічіно. Згідно з Фічіно, Бог творить світ, мислячи самого себе, з чого виходить, що світ одвічно міститься в Бозі, становлячи нероздільну з ним єдність. Фічіно розрізняє п’ять ступенів “розгортання” космічної ієрархії – Єдине (Бог), космічний розум (ангел), світова душа, якість, матерія (тілесна якість). Між цими ступенями існує постійний динамічний зв’язок – “духовний коловорот” від Бога до світу і від світу до Бога.

Одним з найвизначніших мислителів епохи Ренесансу є Монтень (1533-1592) - французький юрист, політик та філософ, що займався проблемами моралі, блискучий письменник, за своїм світоглядом виразний скептик – його постійне питання: Що я знаю? – про значний вплив якого свідчить уся французька філософія аж до Бергсона. Монтень розвінчував суєтність людей та безкорисність людського розуму, посилаючись на сумнівність людського існування (при цьому він спирався на ідеї стоїцизму). Природа – вихователь. Більша частина традиційного надто неважлива. Благорозумність в житті є для нього найнеобхіднішим благом.

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Загальна характеристика курсу | Модуль № 2. Сучасна філософія | Перелік основних питань для самопідготовки | Лекція 1. Історія філософії, її предмет та методи дослідження | Лекція 2. Антична філософія | Лекція 6. Німецька класична філософія | Лекція 7. Російська релігійна філософія кінця ХІХ – початку ХХ ст. | Лекція 8. Філософія життя | Лекція 9. Феноменологія | Лекція 11. Структуралізм |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав