Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Філософська думка в Стародавній Індії.

Читайте также:
  1. Ваша думка?
  2. Ваша думка?
  3. Ваша думка?
  4. Ваша думка?
  5. ГЕНЕЗА АНТРОПОЛОГІЇ ВІД ФІЗИЧНОЇ ДО СТРУКТУРНОЇ: ІСТОРИКО-ФІЛОСОФСЬКА РЕТРОСПЕКЦІЯ
  6. Горський В. С. Історія української філософії: Курс лекцій. – 3-тє видання. - К.: Наукова думка, 1997. - 286 с.
  7. Давньогрецька політична думка
  8. ДІАЛЕКТИКА ТА МЕТОДОЛОГІЯ ПІЗНАННЯ І ДІЯЛЬНОСТІ. ФІЛОСОФСЬКА ГНОСЕОЛОГІЯ
  9. Завдання 60. Антропологічні напрями: філософська антропологія, екзистенціалізм, фрейдизм, неофрейдизм.
  10. ЗМ № 2. Історичні типи філософії. Філософська думка України.

 

Філософія Стародавньої Індії виникла і розвивалася на основі раціональної критики брахманізму. Брахманізмом прийнято називати систему вірувань і ритуалів Прадавньої Індії. Отож, першими критиками брахманізму виступили так звані шрамани (індійські аскети-проповідники). Саме на базі шраманських шкіл духовного вдосконалення людини у подальшому виросли основні філософські вчення Індії. Перші індійські тексти філософського характеру, що мають назву „сутри” (найдавніші з них відносять до 1-го тисячоліття до н. е.), призначалися для лаконічного роз’яснення змісту шраманських вчень. В сутрах знаходимо переплетення релігійно-міфологічних уявлень, психологічних знань, повсякденних спостережень і раціональних світоглядних узагальнень.

Багато стародавніх індійських філософів вважали першоосновою світу всеохоплюючий дух «Брахман». Так, представники філософської школи „ веданта” стверджували, що душа людини безсмертна, хоча й не так досконала як Брахман, оскільки пов'язана з тілом і, через це, забруднена матерією. Душа підкоряється загальному закону «карми», відповідно до якого душа змушена після смерті тіла переселятися в інше тіло, оскільки вона безсмертна. Ці переселення тривають доти, поки не настане повне звільнення людини від життєвих негод. Тоді душа, нарешті, з'єднається із Брахманом, від якого вона і походить.

Особливе місце у філософській спадщині Індії, а також у світовій духовній культурі займає буддизм. Згідно з буддизмом, щоб подолати людські страждання, слід звільнитися від самої карми як такої, вийти із будь-якої залежності від дії закону карми і не перевтілюватися, тобто досягти повної свободи і незалежності. Це надскладна задача. Її вдале рішення знаходиться на шляху глибокої духовної трансформації людини. Ідеалом повинен служити не приклад інших людей, а абсолютна істина, що відкрита людям засновником буддизму - Буддою. Наблизитися до неї можна відмовою від земних благ, пристрастей, дотриманням норм високої моралі, самоспогляданням (медитацією) і, нарешті, досягненням нірвани – особливого стану і кінцевого пункту власного удосконалення, що переживається людиною як остаточне звільнення від страждань і злиття з Абсолютом (тобто з абсолютною істиною поза межами повсякденності, яка вища за буття і небуття).

Світоглядну опозицію буддизмові й всій релігійно-філософській традиції стародавньої Індії утворила матеріалістична школа Чарвака-локаята. Філософи цієї школи вважали, що єдиною реальністю є природний, матеріальний світ. Усе, що є у світі, складається із чотирьох елементів (землі, води, повітря, вогню). Метою людського життя, як це розуміла Чарвака-локаята, є насолода, а не відмова від бажань і пристрастей.

У цілому філософія Стародавньої Індії була тісно пов'язана з міфологічною традицією народів Гіндустану, вона намагалася осягнути істинний моральний порядок світу, і тому у ній переважала морально-етична проблематика.

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 19 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Комментарий к статье 23 | Комментарий к статье 24 | Комментарий к статье 27 | Доцент БАБИЧ О.С. | Стажування, дублювання | Додаток 5 | Арабська, середньоазіатська й єврейська філософія. | Загальна характеристика західноєвропейської схоластики. | Особливості філософії епохи Відродження. | Основні проблеми філософії Нового часу. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.011 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав