Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Соціально-філософська проблематика в Україні XIX - початку XX ст.

Читайте также:
  1. Автономія: поняття та види. Автономія в Україні.
  2. АНАЛІЗ НОРМАТИВНИХ ДОКУМЕНТІВ, ЩО РЕГЛАМЕНТУЮТЬ ЯКІСТЬ М’ЯКИХ МЕБЛІВ УКРАЇНІ
  3. АНАЛІЗ РИНКУ ЗАСОБІВ ПОБУТОВОЇ ХІМІЇ В УКРАЇНІ
  4. АНАЛІЗ РИНКУ ФОТОКАМЕР В УКРАЇНІ
  5. В УКРАЇНІ
  6. В УКРАЇНІ
  7. Вимоги до початку роботи
  8. Виробництво зерна – провідна галузь сільського господарства країни. Зернові культури в Україні займають понад 14 млн. га або 56 % посівних площ.
  9. Гарантії прав і свобод людини і громадянина в Україні.
  10. Гарантованість прав і свобод людини і громадянина в Україні.

Наприкінці XIX ст. в Україні створюються громадські організації, партії, проголошуються гасла боротьби за створення самостійної України. Видатними мислителями і громадсько-культурними діячами в тогочасній Україні були В.Лисевич, С.Подолинський, М.Туган-Барановський, І.Франко, Леся Українка, М.Грушевський, В.Винниченко та ін.

Володимир Лесевич («Філософія історії на науковому грунті», «Емпіріокритицизм як єдина наукова точка зору», «Позитивізм після Конта» та ін.). Теоретичні надбання прагнув поєднати з практикою. Основний об’єкт його досліджень – позитивізм. Людство прагне до позитивного знання, яке можна знайти тільки в емпіріокритицизмі. У теорії пізнання абсолютизує роль емпіричних даних, чуттєвого сприйняття в досягненні істини, яка, як він вважає, є відносною і не може існувати незалежно від людини.

Сергій Подолинський (соціолог, демократ). У філософії виходив із визнання матеріальної єдності світу й об’єктивного характеру його поступу. Його суспільні погляди близькі за змістом до народництва. Розв’язання соц. проблем вбачав у побудові громадівського соціалізму.

Михайло Туган-Барановський («Психологічні фактори суспільного розвитку», «Вплив ідей політичної економії на природознавство і філософію», «Теоретичні основи марксизму»). Вчений визнавав особливу роль волі у розвитку людини і суспільства. Критикував теорію Маркса, яка зводила фактори розвитку історії т-ки до економічних причин, за трактовку національного питання і роль релігії в житті суспільства. Розглядає класифікацію наук.

Іван Франко («Ukraina irredenta», «Соціаліз і соціал-демократизм», «До історії соціалістичного духу»). Брав активну участь у національно-визвольному русі на Галичині, був у складі керівництва української ра­дикальної партії, яка прагнула змінити спосіб виробництва на ко­лективних засадах власності, наданні землі селянству. Його філософським поглядам притаманний матеріалізм, сві­домий діалектичний підхід до природи і суспільства, впевненість у пізнанні навколишнього світу. Згідно з марксизмом він надавав великого значення економічному фактору в суспільному розвитку, ролі народних мас як рушійної сили історії (проте критикував праці Маркса і Енгельса). Вдавався до наукового аналізу релігії («Сотворення світу», «Поступи інквізиції», «Дві унії» та ін.). Вважав, що історичний час релігії залишився в минулому, на її місце має прийти наука з її широким цивілізаційним світоглядом. І.Я.Франко перший в українській (і один з перших у європейській) літературі всебічно розробляє тему праці і трудової моралі. Ставлячи в центр своєї філософії людину, І.Франко формулює головний закон людяності, суть якого в тому, що неробство — зло, а праця — добро.

Леся Українка. Одна із основних філософських проблем творчості ЛУ – проблема людини, її унікальності та гідності, природи і свободи («На крилах пісень», «Думи і мрії», «Місячна легенда», «Русалка» та ін.). є підстави вважати, що у драмах «В катакомбах», «Адвокат Мартініан», «Руфін і Прісцилла» є і езотеричний зміст відображення суспільно-політичних рухів в У-ні на поч.XXст. ЛУ вважала, що до влади рвалися демагогічні,антинародні сили, вони в ім’я абстрактних ідеалів готові розтоптати істинні цінності народу. ЛУ збагатила свідомість народу ідеями незалежності і свободи, гуманізму і демократії; доброзичливо ставилась до міжнародного робітничого руху, підтримувала думки про поширення соціал-демократ. руху в У.

Михайло Грушевський. Г застосовує принцип єдності історичного і логічного в історичному пізнанні. Аналізує співвідношення інтересів різних соціальних груп укр сусп-ва. В основі суспільних інтересів, на його думку, лежать економічні потреби. Серед ієрархії інтересів на перше місце Г висуває інтереси народу. Політика держави повинна підпорядковуватись загальнонародним інтересам. Ігнорування цього принципу веде до соц. напруження, конфліктів. Г звертав увагу на перебільшення економічного фактору в марксизмі. Виступав проти соціалістичної революції, диктатури пролетаріату,взагалі проти марксистської теорії класової боротьби.

Володимир Винниченко («Нова заповідь», «Вічний імператив», «Відродження нації» та ін.). Гостро критикує зародження бюрократизму в партійних і державних інституціях усіх рівнів, централізм політичної системи. Розв’язав чимало актуальних соціально-філософських проблем. Розпізнав у гонці озброєнь зростаючу небезпеку для людства, висунув ідею міжнародного економічного співробітництва, критикував абсолютизацію класової боротьби у подоланні соціальних конфліктів. Заслуговує на увагу його ідея конкордизму(«Конкордизм») – узгодження в діяльності двох протилежних політичних систем. Своє бачення перспектив розвитку людства Винниченко відтворює в соц.-утопічному романі «Сонячна машина». Тут В розглядає співвідношення особистих потреб та інтересів людини і суспільства, проблему свободи, вільного вибору, роль видатної особи в розвитку сусп-ва, вплив науки і техніки на життєдіяльність людини.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 23 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Предмет філософії та його історична еволюція. Класичний та некласичний період. | Проблема людини та її ідентичності у класичній і некласичній філософії. | Проблема мислення і свідомості у філософії. | Проблема несвідомого у філософії фройдизму. Індивідуальне і колективне несвідоме (К. Юнг). | Проблема свободи у філософії. Свобода і необхідність. | Проблема співвідношення віри та розуму в середньовічній філософії та її тлумачення Т. Аквінським. | Професійна філософія в Україні (XVI - XVII ст.): неоплатонізм та арістотелізм. | Світоглядні ідеї Т. Шевченка і П. Куліша | Система і метод діалектики у філософії Г. Гегеля. | Соціальна дійсність як предмет філософії Просвітництва. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав