Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Відносні показники, їх роль і типологія.

Читайте также:
  1. Абсолютні й відносні статистичні показники.
  2. Абсолютні, відносні і вимірювальні рівні
  3. За змістом поняття поділяються на конкретні й абстрактні, позитивні і негативні, відносні і безвідносні, збірні і несобірательное (розділові).
  4. Мал. 1.3. Відносні величини
  5. Тема 2. Абсолютні та відносні величини.

У статистиці відносні показники використовують в порівняльному аналізі, в узагальненні і синтезі. Відносні показники - це цифрові узагальнювальні показники, вони є результат зіставлення двох статистичних величин. За своєю природою відносні величини похідні від ділення поточного (порівнюваного) абсолютного показника на базисний показник. Відносні показники можуть бути отримані або як співвідношення однойменних статистичних показників, або як співвідношення різнойменних статистичних показників. У першому випадку отримуваний відносний показник розраховується або відсотках, або у відносних одиницях, або в проміле (у тисячних долях). Якщо співвідносяться різнойменні абсолютні показники, то відносний показник в більшості випадків буває іменованим. Відносні величини, використовувані в статистичній практиці,:

o відносна величина структури;

o відносна величина координації;

o відносна величина планового завдання;

o відносна величина виконання плану;

o відносна величина динаміки;

o відносна величина порівняння;

o відносна величина інтенсивності.

Відносна величина структури (ВВС) характеризує структуру сукупності, визначає долю (питома вага) частини в загальному об'ємі сукупності. ВВС розраховують як відношення об'єму частини сукупності до абсолютної величини усієї сукупності, визначаючи тим самим питому вагу частини в загальному об'ємі сукупності (%):

(4.1)

де mi - об'єм досліджуваної частини сукупності; M - загальний об'єм досліджуваної сукупності.

Відносна величина координації (ВВК) характеризує співвідношення між двома частинами досліджуваної сукупності, одна з яких виступає як база порівняння (%):

(4.2)

де mi - одна з частин досліджуваної сукупності; mб - частина сукупності, яка є базою порівняння.

Відносна величина планового завдання (ВВПЗ) використовується для розрахунку в процентному відношенні збільшення (зменшення) величини показника плану в порівнянні з його базовим рівнем в попередньому періоді, для чого використовується формула

(4.3)

де Рпл - плановий показник; Р0 - фактичний (базовий) показник в попередньому періоді.

Відносна величина виконання плану (ВВВП) характеризує міру виконання планового завдання за звітний період (%) і розраховується по формулі

(4.4)

де Рф - величина виконання плану за звітний період; Рпл - величина плану за звітний період.

Відносна величина динаміки (ВВД) характеризує зміну об'єму одного і того ж явища в часі залежно від прийнятого базового рівня. ВВД розраховують як відношення рівня аналізованого явища або процесу у нинішній момент часу до рівня цього явища або процесу за минулий період часу. В результаті ми отримуємо коефіцієнт зростання, яке виражається кратним відношенням. При численні цієї величини у відсотках (результат множиться на 100) отримуємо темп зростання. Темпи зростання можна прораховувати як з постійним базовим рівнем (базисні темпи зростання - ВВДб), так і із змінним базовим рівнем (ланцюгові темпи зростання - ВВДц):

(4.5)

де Рт - рівень поточний; Рб - рівень базисний;

(4.6)

де Рт - рівень поточний; Рт- 1 - рівень, передуючий поточному.

Відносна величина порівняння (ВВСр) - співвідношення однойменних абсолютних показників, що відносяться до різних об'єктів, але до одного і того ж часу (наприклад, співвідносяться темпи зростання населення в різних країнах за один і той же період часу):

(4.7)

де МА - показник першого однойменного досліджуваного об'єкту; МБ - показник другого однойменного досліджуваного об'єкту (база порівняння).

Усі попередні показники відносних величин характеризували співвідношення однойменних статистичних об'єктів. Проте є група відносних величин, які характеризують співвідношення різнойменних, але пов'язаних між собою статистичних показників. Цю групу називають групою відносних величин інтенсивності (ВВІ), які виражаються, як правило, іменованими числами. У статистичній практиці відносні величини інтенсивності застосовуються при дослідженні міри об'ємності явища по відношенню до об'єму середовища, в якому відбувається поширення цього явища. ВВІ тут показує, скільки одиниць однієї сукупності (чисельник) доводиться на одну, на десять, на сто одиниць іншої сукупності (знаменник). Прикладами відносних величин інтенсивності можуть служити, скажімо, показники рівня технічного розвитку виробництва, рівня добробуту громадян, показники забезпеченості населення засобами масової інформації, предметами культурно-побутового призначення і так далі ВВІ розраховується по формулі

(4.8)

де А - поширення явища; ВА - середовище поширення явища А.

При розрахунку відносних величин інтенсивності може виникнути проблема вибору адекватної явищу бази порівняння (середовища поширення явища). Наприклад, при визначенні показника щільності населення не можна брати як базу порівняння загальний розмір території тієї або іншої держави, в цьому випадку базою порівняння може бути лише територія в 1 км2. Критерієм правильності розрахунку є порівнянність за розробленою методологією розрахунку порівнюваних показників, що застосовуються в статистичній практиці.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 77 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав