Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ВСТУПНЕ СЛОВО

Читайте также:
  1. I. Вступительное слово преподавателя
  2. I. Переведите следующие словосочетания.
  3. quot;Слово 45, на Святую Пасху, $ 22 (Р. О., t. 36, col. 656).
  4. Ti Слово на Введение во драм Пресвятой Богородицы, ed. Sophocles, pp. 176-177.
  5. А) Вступительное слово.
  6. Автор об'єкта промислової власності має особисте немай­нове право на присвоєння свого імені або спеціальної назви розроб­леному ним об'єкту.
  7. Бессуфиксный способ словообразования
  8. В1 1. Запишите слово, пропущенное в схеме.
  9. Вводное слово учителя
  10. Вводное слово учителя

 

Шановні студенти!

Навчальну дисципліну “Загальна стилістика” слід розглядати, на нашу думку, як предмет, що знайомить вас із широким колом питань загального характеру, що розглядаються у межах стилістичної проблематики.

Стилістика як наука має функціонально-практичне спрямування, тому загальні підходи не можуть бути універсальними, а повинні враховувати специфіку конкретної мови, у нашому випадку — сучасної української літературної мови. Таке розуміння навчального предмету дозволяє окреслити загальні підходи до вирішення стилістичних завдань, об’єднавши їх із проблемами текстоутворення, прагмастилістики, риторики, культури мовлення, етнолінгвістики. Все це стає можливим завдяки методологічним засадам стилістичної науки, які ґрунтуються на розумінні ролі мови у суспільному житті, її функціонування в усіх сферах життя.

Центральною категорією стилістики є стиль як явище, що може бути лише соціально детермінованим, що обслуговує потреби суспільства у спілкуванні та забезпечує функціонування всіх комунікативних ситуацій.

Загальна стилістика у традиційному розумінні є складовою практичної стилістики будь-якої конкретної мови.

Новий навчальний план, що передбачає вивчення загальної стилістики, не може не узгоджуватися з програмами інших навчальних дисциплін лінгвістичного циклу. Тому курс “Загальна стилістика”, маючи свою специфіку, перетинається з дисциплінами як загального характеру (“Вступ до мовознавства”, “Загальне мовознавство”), так і практичного спрямування (“Сучасна українська літературна мова”), й особливо з тими предметами, які вписуються у коло функціонально-лінгвістичних дисциплін (“Лінгвістичний аналіз тексту”, “Культура мовлення”, “Риторика”).

Таким чином проблематика загальної стилістики набуває чітких обрисів з урахуванням того, що у навчальному плані спеціальності 6.030301


“Журналістика” вищезазначеним навчальним дисциплінам відводиться певне місце.

Отже, “Загальна стилістика” не може існувати сама по собі, не маючи свого власного предмета. Тому її предметом є сучасна українська літературна мова, яка функціонує у статусі державної в Україні.

Загальна стилістика вивчається у VI семестрі. Для забезпечення методичними матеріалами у повному обсязі з цього предмету планується видати два різних випуски. Перший випуск містить теми практичних занять, перелік літератури, рекомендований до вивчення курсу, обсяг аудиторних занять у годинах (сітку годин). Другий випуск із загальної стилістики присвячений організації самостійної роботи за кредитно-модульною системою. У ньому вміщені регламент оцінювання знань з навчальної дисципліни, вправи, що будуть використані під час виконання різноманітних форм роботи (індивідуальних, групових) і вимагають аналізу, синтезування матеріалу, творчого підходу до розв’язання завдань різних типів.

 

Бажаю вам успіхів в опануванні загальної стилістики.

З повагою, А. О. Євграфова.





Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 26 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав