Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Загальні рекомендації щодо виконання індивідуальної роботи.

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. ЗАГАЛЬНІ ПОРАДИ І РЕКОМЕНДАЦІЇ
  3. Алгоритм виконання курсової роботи
  4. Бібліографічне оформлення індивідуальної роботи
  5. Взаємозв'язок соціології та соціальної роботи.
  6. ВИБІР ТЕМИ КУРСОВОЇ РОБОТИ.
  7. Визнання та виконання міжнародного комерційного арбітраж­но­го рішення
  8. Виконання акредитива
  9. Виконання бюджету.
  10. Виконання господарських зобов'язань

Індивідуальна робота з філософії повинна виконуватися студентами письмово у формі реферату. Як відомо, реферат (від латинського „referre”, що означає „доповідати”, „сповіщати”) – то є письмова доповідь на визначену тему чи узагальнене викладення змісту наукової роботи, книги (або кількох книг), політичної програми і т. п., що під час підготовки потребує від автора реферату ретельного вивчення у необхідних обсягах першоджерел (сукупності відповідних текстових документів).

Щодо реферату з філософії, то він має певну специфіку. Його необхідно розуміти скоріше, як дослідження, ніж як звичайний письмовий переказ. І тому авторові реферату слід обов’язково спиратися на різноманітні джерела і не обмежуватися простим конспектуванням того матеріалу, що його вже було викладено у підручниках. Реферат являє собою творче завдання, виконуючи яке студент має можливість продемонструвати свої інтелектуальні здібності, ерудицію та гостроту мислення, висловити і обґрунтувати власну позицію.

Реферат з філософії повинен також відповідати прийнятим у ВНЗ формальним вимогам і обов’язково містити такі складові частини, як:

- Титульну сторінку (1 стор.);

- Зміст (1 стор.);

- Вступ (1-2 стор.);

- Основну частину (3-4 розділи на 10-15 стор.)

- Висновки (1-2 стор.)

- Список літератури (не менше, ніж із 5-ти джерел).

 

На титульній сторінці необхідно вказати назву теми реферату та прізвище студента, який його підготував (у довільній формі).

У вступі слід пояснити: чому студент обрав саме цю тему, які філософські проблеми були їм розглянуті, у чому полягає їхня актуальність та на яку літературу спирався студент при написанні реферату.

Основна частина реферату може складатися з декількох розділів або параграфів. Вона повинна містити в узагальненому вигляді всю ту наукову інформацію, що була опрацьована студентом під час виконання індивідуального завдання. Необхідно докладно і логічно-послідовно розкрити кожну із філософських проблеми, що їх було визначено у вступі до реферату.

В заключній частині реферату слід зробити висновки, які повинно сформулювати чітко і конкретно. Бажано також висловити власну точки зору, але, при цьому, всі ті положення, що не є загальноприйнятими у науці і належать авторові реферату, необхідно буде спеціально окреслити.

При викладенні основного матеріалу, а також власної позиції слід дотримуватися правил логіки і обов’язково доводити всі висунуті положення. Корисним буде також слідкувати за мовним стилем вашого реферату, щоб йому була притаманна єдність від першого до останнього абзацу.

Якщо в рефераті використовуються спеціальні наукові терміни, то слід, по-перше, давати їм пояснення, навіть якщо вони достатньо відомі. Наприклад, існує більш ніж 500 визначень терміну «культура». Яке із цих визначень має на увазі студент, коли вживає у своєму рефераті? Про це необхідно чітко сказати. І, по-друге, бажано завжди пам’ятати про дуже корисний принцип мислення, що його знають у науці і філософії як «бритву Оккама». Цей принцип наголошує на наступному: «надлишкові сутності необхідно відсікати». Або, якщо сказати іншими словами: те, що можна передати за допомогою одного поняття не слід передавати за допомогою двох.

Тему реферату вибирайте, виходячи із власних можливостей. Дуже складна тема не дозволить вам розкрити як саму тему, так і свої здібності. Проте в кожному разі хай обрана вами тема буде для вас цікавою.




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав