Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Роль стандартизації в розвитку народного господарства України

Читайте также:
  1. I готельного господарства
  2. i готельного господарства
  3. III Санкт-Петербургского международного культурного форума
  4. Jus Gentium как прообраз международного права.
  5. V. ЕТАП САМОАНАЛІЗУ, ГРУПОВОЇ РЕФЛЕКСІЇ ТА САМОРОЗВИТКУ
  6. VII. Антропологічний склад народів України
  7. Аварійно - рятувальні служби України.
  8. Автоматизація оброблення інформації у податковій системі України
  9. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС - один із важливих інструментів створення в Україні нової правової системи та громадянського суспільства
  10. Адвокатура України у радянський період.

Науково-технічний прогрес характеризується прискоре­ними темпами розвитку науки і техніки, більш тісною їх взаємодією та впливом на виробництво. Відбувається знач­не ускладнення зв'язків між галузями народного господар­ства, підприємствами та організаціями, зростають вимоги до сировини, матеріалів, комплектуючих виробів і готової продукції. Першорядного значення набувають питання якості, надійності й безпеки товарів виробничого призна­чення та товарів народного споживання.

Стандартизація сприяє швидкому впровадженню науко­вих досягнень у практику, допомагає визначити найбільш економічні та перспективні напрямки розвитку науково-технічного прогресу і народного господарства країни.

Зростає роль стандартизації як важливої ланки у сис­темі управління технічним рівнем якості продукції — від наукових розробок до експлуатації та утилізації виробів. Сьогодні немає такої сфери діяльності людини, з якою б не була пов'язана стандартизація, тому що з поширенням і поглибленням пізнання, розвитком науки і техніки, удо­сконаленням виробництва масштаби робіт значно зроста­ють і розширюється сфера використання принципів стан­дартизації (рис. 1.1).

Основною метою стандартизації є оптимальне впоряд­кування об'єктів стандартизації для прискорення науко­во-технічного прогресу, покращення якості продукції, удо­сконалення організації управління народним господар­ством, розвиток міжнародного науково-технічного співро­бітництва.

Головним завданням стандартизації є створення систе­ми нормативної документації, яка визначає прогресивні вимоги до продукції, її розробки, вироблення та застосуван­ня. Останнім часом однією з ключових проблем науково-технічного та економічного розвитку країн є проблема якос­ті продукції. Поліпшення якості продукції (процесів, робіт та послуг) — це не тільки споживча чи технічна, а й еко­номічна, соціальна і політична проблеми суспільства.

Сучасний рівень розвитку економіки України не задо­вольняє матеріальних і соціальних потреб, тому на перший план виходить проблема збільшення випуску продукції і підвищення її якості на основі стандартизації та серти­фікації.

В 1993 р. Кабінет Міністрів України прийняв Декрет "Про стандартизацію та сертифікацію", що сприяло подаль­шому розвитку стандартизації та сертифікації в країні.

 

Рис. 1.1. Структура стандартизації як галузі науково-техніч­ної діяльності

 

У 1993 р. Україна вступила до Міжнародної організації зі стандартизації (ISO), Міжнародну електротехнічну комісію (ІЕС), Організацію державних метрологічних закладів країн Центральної та Східної Європи (КООМТ). З 1997 року Україна стала членом Міжнародної організації законодав­чої метрології (МОЗМ). Це значно підвищило авторитет України на міжнародному рівні. Обраний напрямок тех­нічної політики України визнали міжнародні організації та держави світу, про що свідчать укладені договори та угоди про співпрадю в галузі стандартизації, метрології та сер­тифікації з провідними державами світу.

Робота в галузі стандартизації, метрології і сертифікації регламентується 13 законами та декретами України та понад 20 указами, постановами Кабінету Міністрів Украї­ни. В Україні створено і функціонують понад 120 техніч­них комітетів зі стандартизації, якими розроблено близь­ко 2000 державних стандартів, 60 % яких узгоджені з між­народними. Технічними комітетами України зі стандарти­зації розроблено понад 500 термінологічних стандартів в усіх галузях діяльності, що дало змогу сформувати основи української науково-технічної термінології. Станом на 1 січня 2002 р. в Україні надано чинності більше 2,5 тис. державним (національним) стандартам.

Для надання доступу українським виробникам до міжна­родних і національних нормативних документів створено Головний інформаційний фонд стандартів. Станом на 1 жовт­ня 2002 р. у Головному інформаційному фонді стандартів Держстандарту України зберігалося понад 104 тис. норма­тивних документів, у тому числі 20 тис. стандартів, що мають статус національних, понад 13 тис. міжнародних стандартів Міжнародної організації зі стандартизації.

У Національному автоматизованому інформаційному фонді стандартів зберігаються понад 100 тис. нормативних документів, які постійно поновлюються. Працює міжнародна бібліографічна електронна база даних PERINORM.

Протягом 1993—1998 pp. затверджено 18 державних класифікаторів України. Державна стандартизація в Украї­ні спрямована на забезпечення єдиної технічної політики в усіх галузях народного господарства та відповідності продукції світовому рівню якості. З 1997 р. набув чинності Закон України "Про державне регулювання імпорту сіль­ськогосподарської продукції", який забезпечує захист і під­тримку вітчизняного товаровиробника. Запропонована цим Законом схема контролю якості та безпеки харчових про­дуктів повною мірою відповідає вимогам ГАТТ\СОТ. В 1998 р. набув чинності Закон України "Про якість і без­пеку харчової продукції та продовольчої сировини". У зазначеному Законі вперше чітко визначено перелік і по­рядок видачі документів, що підтверджують належну якість і безпеку продукції. Право українських громадян на спо­живання якісної та безпечної продукції, охорону навколиш­нього середовища, підтримку вітчизняного товаровиробника гарантується Конституцією України.




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 131 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав