Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Військовослужбовець отримавши травму у частині звернувся у Фонд соціального страхування з проханням виділити допомогу. Допомога йому була виділена. Дайте юридичну оцінку.

Читайте также:
  1. c.) Дайте определение понятию технология воспитания.
  2. I. Дайте общую характеристику и классификацию магматических процессов.
  3. I. Дайте определение понятиям
  4. Автотранспортне страхування
  5. Амбулаторно - поліклінічна допомога
  6. Аналіз основних коефіцієнтів ділової активності ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» БАНК» в частині активів
  7. Асиметрії соціального розвитку
  8. Белый фосфор – очень ядовитое и огнеопасное вещество. Соблюдайте необходимые меры предосторожности!
  9. Богдан, працюючи на шахті, під час спуску в шахту узяв собою тютюн. Дайте правову оцінку діям Богдана.
  10. В частині пасивів

ЗУ "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23 вересня 1999 Стаття 8. Особи, які підлягають обов'язковому страхуванню від нещасного випадку Обов'язковому страхуванню від нещасного випадку підлягають: 1) особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту); 2) учні та студенти навчальних закладів, клінічні ординатори, аспіранти, докторанти, залучені до будь-яких робіт під час. перед або після занять; під час занять, коли вони набувають професійних навичок; у період проходження виробничої практики (стажування), виконання робіт на підприємствах; 3) особи, які утримуються у виправних, лікувально-трудових, виховно-трудових закладах та залучаються до трудової діяльності на виробництві цих установ або на інших підприємствах за спеціальними договорами. Військовослужбовці не страхуються (Статут військової частини). З огляду на це, така виплата Військовослужбовцю була здійснена безпідставно.

10. Засуджений К перебуваючи у колонії, працюючії за спеціальним договором, отримав травму і маючи акт розслідування звернувся у Фонд соціального страхування по питанню виплати компенсації на що отримав відмову. Дайте юридичну оцінку. ЗУ ''Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23 вересня 1999 Стаття 8. Особи, які підлягають обов'язковому страхуванню від нещасного випадку Обов'язковому страхуванню від нещасного випадку підлягають: 1) особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту); 2) учні та студенти навчальних закладів, клінічні ординатори, аспіранти, докторанти, залучені до будь-яких робіт під час, перед або після занять; під час занять, коли вони набувають професійних навичок; у період проходження виробничої практики (стажування), виконання робіт на підприємствах; 3) особи, які утримуються у виправних, лікувально-трудових, виховно-трудових закладах та залучаються до трудової діяльності на виробництві цих установ або на інших підприємствах за спеціальними договорами. Отже, в цій ситуації К має право на отримання компенсації, оскільки фактично є застрахованою особою. Таким чином, відмова Фонду соціального страхування є неправомірною.

11. Засуджений К перебуваючії у колонії, працюючи за спеціальним договором, отримав травму і маючії акт розслідування звернувся у Фонд соціального страхування по питанню виплати компенсації на що отримав відмову так, як він не був застрахований. Дайте юридичну оцінку ЗУ ''Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23 вересня 1999 Стаття 8. Особи, які підлягають обов'язковому страхуванню від нещасного випадку Обов'язковому страхуванню від нещасного випадку підлягають: 1) особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту); 2) учні та студенти навчальних закладів, клінічні ординатори, аспіранти, докторанти, залучені до будь-яких робіт під час, перед або після занять; під час занять, коли вони набувають професійних навичок; у період проходження виробничої практики (стажування), виконання робіт на підприємствах; 3) особи, які утримуються у виправних, лікувально-трудових, виховно-трудових закладах та залучаються до трудової діяльності на виробництві цих установ або на інших підприємствах за спеціальними договорами. Отже, виправна установа повинна була в обов'язковому порядку застрахувати засудженого. Оскільки колонія таких дій не здійснила, то компенсація може бути стягнута з винної особи.

12. Студент гуманітарного вузу залучений на прибирання території отримав травму, маячи на руках відповідний акт звернувся у Фонд соціального страхування з вимогою отримати страхову суму. Проте отримав відмову. Суд теж відмовив у позові. Дайте юридичну оцінку. ЗУ ''Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23 вересня 1999 Стаття 8. Особи, які підлягають обов'язковому страхуванню від нещасного випадку Обов'язковому страхуванню від нещасного випадку підлягають: 1) особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту); 2) учні та студенти навчальних закладів, клінічні ординатори, аспіранти, докторанти, залучені до будь-яких робіт під час, перед або після занять; під час занять, коли вони набувають професійних навичок; у період проходження виробничої практики (стажування), виконання робіт на підприємствах; 3) особи, які утримуються у виправних, лікувально-трудових, виховно-трудових закладах та залучаються до трудової діяльності на виробництві цих установ або на інших підприємствах за спеціальними договорами.

Отже, студент у зв'язку із залученням його до роботи (прибирання території), підлягає обов'язковому страхуванню, і якщо таке страхування здійснене, то студент, відповідно, має право отримати належну йому страхову суму.

Громадянка К будучи вагітною працюючи на меблевій фабриці була травмована. Дитина - каліка навчатися не могла. Через п'ятнадцять років їй перестали виплачувати допомогу. Дайте юридичну оцінку.

ЗУ "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23 вересня 1999 Стаття 9. Страхування зародка та новонародженого. Заподіяння шкоди зародку внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання жінки під час її вагітності, у зв'язку з чим дитина народилася інвалідом, прирівнюється до нещасного випадку, який трапився із застрахованим, Така дитина відповідно до медичного висновку вважається застрахованою, та до 18 років або до закінчення навчання, але не більш як до досягнення 23 років їй подається допомога Фонду соціального страхування від нещасних випадків. Таким чином, в даній ситуації виплати повинні проводитися як мінімуму, до досягнення дитиною 18-річного віку.

14. Робітник автопідприємства на четвертий день роботи був травмований, про що склали акт. Звенувся у Фонд соціального страхування з проханням виплатити компенсацію, проте отримав відмову, мотивовану тим, що не подавав заяву і особисто не звертався у Фонд. Дайте юридичну оцінку. ЗУ "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23 вересня 1999 Стаття 10. Процедура страхування працівників та взяття на облік страхувальників страховиком. Для страхування від нещасного випадку на виробництві не потрібно згоди або заяви працівника. Страхування здійснюється в безособовій формі. Всі особи, які працюють на умовах трудового договору, вважаються застрахованими незалежно від фактичного виконання страхувальниками своїх зобов'язань щодо сплати страхових внесків. Отже, відмова Фонду була неправомірною, і Робітник має право отримати компенсацію.

15. В Острозькому районі головою районної державної адміністрації у відповідь на звернення Здолбунівського регіонального Фонду про недостатнє охоплення соціальним страхуванням окремих груп населення, було прийняте рішення про обов'язкове соціальне страхування священників та громадян-суб'єктів підприємницької діяльності. Дайте юридичну оцінку. ЗУ "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23 вересня 1999 Стаття 11. Добровільне страхування від нещасного випадку. Добровільно від нещасного випадку у Фонді соціального страхування від нещасних випадків можуть застрахуватися: 1) священнослужителі, церковнослужителі та особи, які працюють у релігійних організаціях на виборних посадах; 2) громадяни - суб'єкти підприємницької діяльності. Ці особи укладають з Фондом соціального страхування від нещасних випадків договір про добровільна участь у страхуванні від нещасних випадків. Оскільки законодавчо закріплено добровільність страхування таких осіб, то органи влади на місцях не вправі видавати акти, що зобов'язують ці категорії осіб до страхування, так як таким чином чиновники порушують законодавство. Отже, рішення Голови Острозької районної державної адміністрації є незаконним.

Громадянин К працюючи на єдиному податку подавши письмову заяву про ного соціальне страхування через два місяці був травмований. Проте після звернення у Фонд отримав відмову у виплаті компенсації. Поясніть причину.

ЗУ ''Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23 вересня 1999 Стаття 1 і. Добровільне страхування від нещасного випадку. Добровільно від нещасного випадку у Фонді соціального страхування від нещасних випадків Можуть застрахуватися: 1) священнослужителі, церковнослужителі та особи, які працюють у релігійних організаціях на виборних посадах: 2) особи, які забезпечують себе роботою самостійно — займаються адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов'язаною з отриманням доходу безпосередньо від цієї діяльності, члени фермерського господарства: 3) громадяни — суб'єкти підприємницької діяльності. Особи, зазначені в частині першій цієї статті, укладають з Фондом соціального страхування від нещасних випадків договір про добровільну участь у страхуванні від нещасних випадків.Відмова неправомірна, тому що страхування починається з дня подання заяви.

17. Працівник К систематично порушуючи правила ТБ був травмований. Після оформлення відповідних документі із зазначенням вини потерпілого постало питання про виплату йому компенсації Фондом соціального страхування. Яку відповідь дасте йому Ви? Стаття 13. Страховий ризик і страховий випадок Нещасний випадок або професійне захворювання, яке сталося внаслідок порушення нормативних актів про охорону праці застрахованим, також є страховим випадком. Порушення правил охорони праці застрахованим, яке спричинило нещасний випадок або професійне захворювання, не звільняє страховика від виконання зобов'язань перед потерпілим. Отже, Фонду будь-якому випадку зобов'язаний виплатити компенсацію потерпілому незалежно від наявності його вини.

 

20. Громадянин С, маючи освіту вчителя правознавства, звернувся у Фонд соціального страхування з проханням прийняти на роботу страховим експертом. Проте отримав відмову. Дайте юридичну оцінку. ЗУ ''Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23 вересня 1999 ч.2 ст23 Страховими експертами з охорони праці можуть бути особи з вищою спеціальною освітою за фахом спеціаліста з охорони праці або особи з вищою технічною або медичною освітою, які мають сгаж практичної роботи на підприємстві не менше трьох років та відповідне посвідчення, яке видається спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади. Таким чином, підмова була правомірною, оскільки С. не відповідає вимогам, встановленим до страхового експерта.

21. Страховий експерт Здолбунівського територіального Фонду соціального страхування вимагав від керівників систематичну письмову інформацію про стан охорони праці. Що вчините Ви на місці керівника? Закон України "Про охорону праці" від 21.11.2002 Стаття 23. Інформація та звітність про стан охорони праці Роботодавець зобов'язаний інформувати працівників або осіб, уповноважених на здійснення громадського контролю за дотриманням вимог нормативно-правових актів з охорони праці, та Фонд соціального страхування від нещасних випадків про стан охорони праці, причину аварій, нещасних випадків і професійних захворювань і про заходи, яких вжито для їх усунення та для забезпечення на підприємстві умов і безпеки праці на рівні нормативних вимог. Отже, вимоги страхового експерта були правомірними і керівники повинні подавати зазначену інформацію в раках дотримання законодавства.

22. Громадянин К звернувся у Фонд соціального страхування з проханням дати пояснення про умовний клас професійного ризику його підприємства. На що отримав відмову, що ці дані є на підприємстві. Дайте юридичну оцінку. ЗУ "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23 вересня 1999 Стаття 24. Обов'язки Фонду соціального страхування від нещасних випадків, пов'язані з координацією страхової діяльності. Фонд соціального страхування від нещасних випадків зобов'язаний: 2) письмово повідомляти страхувальнику умовний клас професійного ризику його підприємства — групу галузей (підгалузей) економіки або видів діяльності, що мають визначений для цієї групи рівень виробничого травматизму та професійної захворюваності. Отже, Фонд необгрунтовано відмовив К., оскільки повідомлення таких відомостей є його обов'язком.

Громадянин К звернувся у Фонд соціального страхування з проханням дати пояснення про умовний клас професійного ризику підприємства, на якому він хотів би працювати. На що отримав відмову. Дайте юридичну оцінку.

ЗУ "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23 вересня 1999 Стаття 24. Обов'язки Фонду соціального страхування від нещасних випадків, пов'язані з координацією страхової діяльності. Фонд соціального страхування від нещасних випадків зобов'язаний: 2) письмово повідомляти страхувальнику умовний клас професійного ризику його підприємства — групу галузей (иідгалузей) економіки або видів діяльності, що мають визначений для цієї групи рівень виробничого травматизму та професійної захворюваності. Таким чином, відмова Фонду була правомірною, оскільки інформація про умовний клас професійного ризику підприємства повідомляється лише його власнику, і не мрже надаватись стороннім особам.

Громадянин В отримуючи допомогу від Фонду соціального страхування шість місяців перебував у Росії на лікуванні. Належні йому суми виплат просив перераховувати у банк, про, що залишив заяву Фонду. Після повернення виявилось, що гроші не перераховані у зв'язку з припиненням виплати. Дайте юридичну оцінку.

ЗУ 'Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23 вересня 1999 Стаття 38. Припинення страхових виплат і надання соціальних послуг Страхові виплати і надання соціальних послуг може бути припинено: 1) на весь час проживання потерпілого за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язкозість якого надана Верховною Радою України. Отже, припинення виплат Фондом для громадянина В. мало законні підстави та відповідно було правомірним.




Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 35 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав