Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Керування позакласним читанням

Читайте также:
  1. Засоби подання знань і стратегії керування
  2. Керування адресним простором під час створення процесів
  3. Керування персоналом у Японії
  4. Керування персоналом у Японії
  5. Керування появою та рухом тексту
  6. Лекція 2: Керування порядком обчислень
  7. Мета: Уміти створювати форми, вставляти в форми елементи керування, вводити дані.
  8. Основні вимоги до систем керування базами даних
  9. Особливості літака як об'єкта керування

Для успішного керування позакласним читанням учнів визначається певний обсяг літературного матеріалу. В основу рекомендованих списків потрібно покласти твори, визначені програмою для позакласного читання.

На допомогу учням у літературному кабінеті оформляється стенд, де по класах подано перелік книг, які повинні учні самостійно прочитати і підготуватись до обговорення. Списки складаються у відповідності з програмою, але учитель може ввести до них книги, які наявні у бібліотеці, для заміни тих, що відсутні. Рекомендовані списки складаються з розрахунку на всі чотири чверті навчального року.

Стане в пригоді учням оформлення стенда "Учись самостійно працювати з книгою", де пропонуються поради, як працювати у бібліотеці, з книгою, з газетою і журналом.

Проведення самих уроків і особливо підготовка до них вимагає від педагога великого такту і справжнього мистецтва. У мовно-літературному кабінеті, крім сказаного вище, готується спеціальна виставка методичних посібників, унаочнення на допомогу учням у підготовці до уроку. Красиво оформлені стенди, у яких подаються поради учням, орієнтують на самостійну творчу роботу. Серед них, скажімо, такі:

Зверни увагу: на автора книги, її назву; на загальний зміст книги; на думки і вчинки героїв, їх працю, на найцікавіші епізоди; на красу описів людини в труді.

Під час читання запиши: найбільш цікаві думки, поетичні епізоди; вислови, афоризми; перелік дійових осіб книги; перелік подій, що стосуються головного героя; перелік подій, зв'язаних з працею героїв; перелік місць, де відбувались події.

Учням заздалегідь дається завдання; підготувати відгук про книгу, прочитану самостійно; розповісти найцікавіший епізод; записати у читацький щоденник цікаві висловлювання, дібрати матеріали про автора книги чи твору; намалювати ілюстрації на теми окремих епізодів, які найбільше сподобались; скласти план свого виступу під час обговорення книги.

Тут же учням даються поради, як писати відгук про книгу.

2. Культура читання. 3. Як треба читати книгу. 4. Як вести записи про прочитану книгу. Можна провести й конференції для батьків на такі, скажімо, теми: 1. Книга у духовному житті людини. 2. Бесіда про культуру читання.

"Перш ніж писати відгук, заглянь у книгу і перевір себе ще раз. Відгук пиши самостійно: чим правдивіший він буде, тим краще. Відгук не повинен передавати зміст книжки. Його можна писати по-різному. Так, скажімо, відгук можна писати не про всю книгу, а про окремий випадок, описаний автором, про одного або кількох героїв, про одну думку, що з'явилась у зв'язку з прочитаним. Писати відгук дуже корисно: ти навчишся думати про прочитане і правильно викладати свої думки".

3. Значення голосного читання в сім'ї.

4. Як організувати домашнє читання дітей.

Мають виховний вплив на культуру читання учнів заняття на такі теми: "Історія книжки", "Значення книжки в житті людини", "Види записів під час читання книг", "Складання плану за прочитаною книжкою", "Як працювати з словниками і довідниками", "Алфавітний каталог", "Як писати відгук про книжку", "Користування критичною літературою" тощо. Слід зважити, що під час проведення таких занять учитель повинен дотримуватись принципу наступності. Адже і в початкових і в середніх класах, учні вже якоюсь мірою ознайомлені з цим матеріалом, то, щоб пригадати вже відоме і повідомити нове, не потрібно виділяти на кожну бесіду по годині, а проводити їх тоді, коли словесник вважає за потрібне.

Важливою ділянкою роботи є індивідуальне керування читанням учнів. Учитель виявляє обсяг літературних знань, умінь і навичок учня, вивчення читацьких інтересів, характеру і рівня навичок самостійного читання, твор­чих здібностей учня. Тут застосовуються такі форми роботи: аналіз творів про книжки, аналіз анкет, проведення колективних та індивідуальних бесід, аналіз читацьких щоденників, бібліотечних формулярів.

Необхідно також вивчати домашні умови читання: вплив батьків, наяв­ність книжок в домашній бібліотеці. Бесіда про прочитану книжку - найбільш поширена форма контролю за читанням дітей.

Наступний етап індивідуального керування читанням учнів - залучення їх до літературних гуртків, масової позакласної роботи з літератури із враху­ванням індивідуальних інтересів і можливостей. Ефективним тут буде вираз­не читання, виготовлення унаочнення, підготовка доповідей, повідомлень, літературно-творча діяльність. На заняттях гуртків розширюється і поглиб­люється обсяг знань, умінь і навичок учнів.

Практикуються у школах і масові форми роботи: читацькі конференції, літературні вечори, вікторини, зустрічі з письменниками, літературні тижні, конкурси, декади книги.

Формування читацьких інтересів школярів, вироблення у них умінь і навичок добирати книги, самостійно працювати з ними, бережливо до них ставитись -одне із важливих завдань учителів-словесників і усіх педагогів школи.




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 60 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав