Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Засоби подання знань і стратегії керування

Читайте также:
  1. II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ
  2. II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ
  3. II. Основні засоби
  4. III. Систематизація і доповнення знань
  5. V. КОНТРОЛЬ ЗНАНЬ
  6. VІІІ. Критерії оцінювання знань і вмінь студентів з дисципліни
  7. Актуалізація знань
  8. Актуалізація опорних знань
  9. Алгоритми. Властивості алгоритмів. Форми подання алгоритмів.
  10. Вербальні засоби ділового спілкування

 

Розглянемо особливості інструментальних засобів для створення статичних ЕС на прикладі комплексу ЕКО (Росія). Найбільше успішно комплекс застосовується для створення ЕС, що вирішують задачі діагностики (технічного й медичної), евристичного оцінювання (ризику, надійності й т.д.), якісного прогнозування, а також навчання.

Комплекс ЕКО використовується: для створення комерційних і промислових експертних систем на персональних ЕОМ, а також для швидкого створення прототипів експертних систем з метою визначення застосовності методів інженерії знань у деякій конкретній проблемній області.

На основі комплексу ЕКО було розроблено більше 100 прикладних експертних систем. Серед них відзначимо наступні:

· пошук одиночних несправностей у персональному комп'ютері;

· оцінка стану гідротехнічних споруд (Чарвакска ГЕС);

· підготовка ділових листів при веденні переписки із закордонними партнерами;

· проведення оцінки імунологічного статусу;

· оцінка показань мікробіологічного обстеження пацієнта, що страждає неспецифічними хронічними захворюваннями легенів;

Ядром комплексу є інтегрована оболонка експертних систем ЕКО, що забезпечує швидке створення ефективних додатків для рішення задач аналізу в статичних проблемних середовищах.

При розробці засобів подання знань оболонки переслідувалися дві основні цілі: ефективне рішення досить широкого й практично значимого класу задач засобами персональних комп'ютерів; гнучкі можливості по описі користувальницького інтерфейсу й проведенню консультації в конкретних додатках. При поданні знань в оболонці використаються спеціалізовані (частки) – твердження типу "атрибут – значення" і частки правила, що дозволяє виключити ресурсномістку операцію зіставлення за зразком і домогтися ефективності розроблювальних додатків. Виразні можливості оболонки вдалося істотно розширити за рахунок інтегрованості, забезпечуваної шляхом виклику зовнішніх програм через сценарій консультації й стикування з базами даних (ПІРС й dBase IV) і зовнішніми програмами. В оболонці ЕКО забезпечується слабка структуризація БЗ за рахунок її поділу на окремі компоненти – для рішення окремих підзадач у проблемному середовищі – моделі (поняттю "модель" ЕКО відповідає поняття "модуль" бази знань системи G2).

З погляду технології розробки ЕС оболонка підтримує підходи, засновані на поверхневих знаннях і структуруванні процесу рішення.

Оболонка функціонує у двох режимах: у режимі придбання знань й у режимі консультації (рішення задач). У першому режимі розроблювач ЕС засобами діалогового редактора вводить у БЗ опис конкретного додатка в термінах мови подання знань оболонки. Цей опис компілюється в мережу висновку із прямими адресними посиланнями на конкретні твердження й правила. У другому режимі оболонка вирішує конкретні задачі користувача в діалоговому або пакетному режимі. При цьому рішення виводяться від цілей до даних (зворотне міркування).

Для розширення можливостей оболонки по роботі із глибинними знаннями комплекс ЕКО може бути доповнений компонентом К-ЕКО (конкретизатором знань), що дозволяє описувати закономірності в проблемних середовищах у термінах загальних (абстрактних) об'єктів і правил. К-ЕКО використовується на етапі придбання знань замість діалогового редактора оболонки для перетворення загальних описів у конкретні мережі висновку, що допускають ефективний висновок рішень засобами оболонки ЕКО.




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 31 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.014 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав