Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ВІДХОДИ - ДЖЕРЕЛО НЕГАТИВНИХ ФАКТОРІВ ТЕХНОСФЕРИ

Читайте также:
  1. Аналіз небезпечних і шкідливих факторів умов праці в організації
  2. Аналіз небезпечних факторів при експлуатації приладу
  3. Аналіз факторів внутрішнього середовища
  4. Аналіз шкідливих і небезпечних факторів робочої зони
  5. Бізнес-культура в системі факторів підприємницького успіху
  6. Бізнес-культура в системі факторів підприємницького успіху
  7. ВІДХОДИ ПРИ ВИРОБНИЦТВІ ПРОДУКЦІЇ, СТІЧНІ ВОДИ, ВИКИДИ В АТМОСФЕРУ, МЕТОДИ ЇХ УТИЛІЗАЦІЇ, ПЕРЕРОБКИ
  8. Вплив антропогенних факторів на сировину і товари.
  9. Газета як джерело оперативної інформації.

 

Будь-який процес в техногенному і природному середовищі здійснюється з утворенням відходів у вигляді матеріальних і енергетичних потоків. Закон про неусуненість відходів і побічні впливи виробництв свідчить: «У будь-якому господарському циклі утворюються відходи і побічні ефекти, їх неможна усунутни і вони можуть бути переведені з однієї фізико-хімічної форми в іншу або переміщені в просторі».

Відходи супроводжують роботу будь-якого виробництва (промислового, сільськогосподарського). Вони поступають у довкілля у вигляді викидів в атмосферу, скидів у водоймища, твердих промислових і побутових відходів і сміття на поверхні і в надрах планети.

Крім матеріальних відходів, робота виробництв і реалізація різних технологій пов'язана з надходженням в середовище потоків енергії різних видів: механічної (шум, вібрація), теплової, електромагнітної.

Відходи поступають до всіх компонентів техносфери: в робочі і інші зони виробничих приміщень, на промислові майданчики, в міське середовище і житлові приміщення, а також негативно впливають на природне середовище.

Відходи забруднюють середовище і утворюють в ній небезпечні зони, для яких характерні високі концентрації токсичних речовин і/або підвищені рівні енергетичного впливу.

Забруднення атмосферного повітря. Основне антропогенное забруднення атмосферного повітря створюють автотранспорт, теплоенергетика і ряд галузей промисловості.

Самими поширеними токсичними речовинами, що забруднюють атмосферу, є: оксид вуглецю СО, діоксид сірі S02 оксиди азоту N0x вуглеводні СxНy, і пил.

Крім приведених вище речовин і пилу, в атмосферу викидаються і інші, більш токсичні речовини. Так, вентиляційні викиди заводів електронної промисловості містять пари плавикової (тиоцианатной), сірчаної, хромової і інших мінеральних кислот, органічні розчинники і т. п. В теперішній час нараховується більше за 500 шкідливих речовин, що забруднюють атмосферу, і їх кількість збільшується.

Основними джерелами забруднення атмосфери міста є транспорт, енергетичні системи міста та промисловість.

У містах зосереджена основна маса транспортних засобів. Це вантажний, власний та громадський транспорт. Автотранспорт дає 70% усіх токсичних викидів в атмосферу. У Україні зареєстровано більше 1 млн вантажних авто-мобілей та близько 3 млн легкових. Частка автотранспортного забруднення атмосфери в загальній їх кількості ставати в Ужгороді 91 %, Ялті, Полтаві 88%, Львові 79%, Києві 75%. За останній час в міському повітрі виросли обсяги викидів оксидів вуглецю, вуглеводнів, оксидів азоту, сажі. Але найбільшу небезпеку окрім оксидів азоту становлять сірчані та свинцеві сполуки, їх вміст у міському повітрі значною мірою зріс.

 

Велика частка домішок атмосферного повітря в містах проникає в житлові приміщення. У літній час (при відкритих вікнах) склад повітря в житловому приміщенні відповідає складу повітря поза приміщенням на 90, взимку на 50 %.

Специфіка проживання в місті веде до того, що люди 80-95% свого часу проводять в приміщеннях (житлові будинки, метро, службові приміщення). Одним з показників якості міського життя є повітря приміщень. Згідно з оцінкою Агентства з охорони навколишнього середовища США, повітря всередині міських приміщень забруднено у 100 разів більше ніж зовні.

 

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 52 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав