Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

КРИТЕРІЇ БЕЗПЕКИ І ЕКОЛОГІЧНОСТІ ТЕХНОСФЕРИ ПРИ ЇЇ ЗАБРУДНЕННІ ВІДХОДАМИ

Читайте также:
  1. VІІІ. Критерії оцінювання знань і вмінь студентів з дисципліни
  2. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ОХОРОНИ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ
  3. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  4. Аналіз небезпеки підприємства
  5. Аналітична оцінка рівня економічної безпеки підприємства.
  6. Безпеки працівників у надзвичайних ситуаціях
  7. Біологічні фактори небезпеки
  8. В цілому, вибір типу вогнегасника обумовлюється видом та розмірами осередків загорання, а норми їх накопичення установлюються згідно Правил пожежної безпеки.
  9. Види екологічної безпеки
  10. Вимоги безпеки щодо розташування та компонування виробничого обладнання

Критеріями безпеки техносфери при забрудненні її відходами є гранично допустимі концентрації речовин (ГДК) і гранично допустимий рівень інтенсивності потоків енергії (ГДР) в її життєвому просторі.

Поточні концентрації речовин регламентують, виходячи з гранично допустимих значень концентрацій цих речовин в життєвому просторі, співвідношенням:

Сi < ГДКі, (3.1)

де Сi - концентрація i-ої речовини в життєвому просторі; ГДКі - гранично допустима концентрація i-ої речовини в життєвому просторі.

Для потоків енергії їх поточні значення встановлюються співвідношеннями:

I < ГДУ або å 1< Г ДУ (3.2)

де I інтенсивність i-го потоку енергії; ГДУ - гранично допустима інтенсивність потоку енергії; п — кількість джерел випромінювання енергії.

Значення ГДК і ГДУ встановлені нормативними актами Державної системи санітарно-епідеміологічного нормування України. Так, наприклад, для оцінки забруднення атмосферного повітря в населених пунктах регламентовані допустимі концентрації забруднюючих речовин і клас їх небезпеки по списку № 3088-84 (норматив розроблений ще за часи СРСР).

Згідно з нормативами концентрація кожної шкідливої речовини в приземному шарі не повинна перевищувати максимально разової гранично допустимої концентрації, т. е. С < ПДКмах, при експозиції не більше за 30 хв.

Середньодобова ГДК – встановлюється з умов, що її вплив виключає несприятливі наслідки для людини при резорбтивній (всасування) дії.

Максимальноразова ГДК – встановлюється з умов, що її вплив виключає несприятливі рефлекторні реакції для людини, наприклад відчуття запаху, зміну мсвітлової чктливості очей, слухового сприймання

 

За ступенем впливу – 4 класи небезпеки

1 – надзвичайно небезпечні (бенз(а)пірен сд ГДК = 0,0003)

2 – високо небезпечні (двоокис азоту мр ГДК 0,085 сд ГДК 0,085)

3 - помірно небезпечні (зважені частинки мр ГДК = 0,5, сд ГДК =0.05)

4 – мало небезпечні (етиловий спирт мр ГДК = 5, сд ГДК = 5)

 

Одночасна дія SС/ГДК < 1

При одночасній присутності в атмосферному повітрі декількох шкідливих речовин, що мають однонаправлену дію, їх концентрації повинні задовольняти умові (3.1) у вигляді:

С1/ПДК1, + С2/ПДК2 +... + Cn/ПДКn < 1. (3.3)

ГДК і ГДУ лежать в основі визначення гранично допустимих викидів (скидів) або гранично допустимих потоків енергії для джерел забруднення середовища мешкання.

По значенню концентрації з можна знайти ГДВ для промислового об'єкта. Вимоги до розрахунку містяться в ГОСТ 17.2.3.02-78, ОНД-86 і ОВД-90.

Гранично допустимі викиди (скиди) і гранично допустимі випромінювання енергії джерелами забруднення середовища мешкання є критеріями экологічності джерела впливу на середовище. Дотримання цих критеріїв гарантує безпеку життєвого простору.

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 53 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав