Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Історія та сучасність

Читайте также:
  1. з курсу «Історія психології» для студентів 4 курсу спеціальність – психологія
  2. Історія
  3. Історія взаємодії людини, людського суспільства та природи
  4. Історія використання ЗМІ як засобів розповсюдження реклами
  5. Історія виникнення менеджменту.
  6. Історія виникнення та основні етапи розвитку маркетингу
  7. ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ, СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ФАЯНСОВОГО ВИРОБНИЦТВА КИЄВО-МЕЖИГІРСЬКОЇ І БУДЯНСЬКОЇ ФАЯНСОВИХ ФАБРИК
  8. Історія держави і права зарубіжних країн 1 страница
  9. Історія держави і права зарубіжних країн 1 страница
  10. Історія держави і права зарубіжних країн 2 страница

Своєрідність господарських відносин, що становлять предмет правового регулювання, та методів їх регулювання створюють господарське право як самостійну та особливу галузь права.

Господарське право як галузь права та законодавства виникла пізніше багатьох інших правових галузей, а тому їй довелося буквально виборювати своє місце в усталеній забагато століть правовій сфері[1].

Становлення господарського права як окремої галузі права було зумовлено зростанням ролі держави у сфері економіки спочатку в Німеччині на при кінці XIX - початку XX ст., а згодом - в Радянському Союзі. В результаті націоналізації, що здійснювалася на теренах колишньої Російської імперії після Жовтневих подій 1917 р., було посилено прагнення держави контролювати економіку країни в цілому з метою забезпечення реалізації насамперед суспільних та державних інтересів, та їх солідаризації з індивідуальними та колективними інтересами трудящих.

Вітчизняна наука господарського права має декілька етапів становлення:

Перший етап – кінець XIX — 20-і роки XX сторіччя – поява господарсько-правових досліджень про господарське право як сукупності нормативних актів, що регулюють сферу господарювання. Це ранній період розвитку науки у СРСР Представники К.Д.Ушинський, В.А.Удинцев та ін. о собливу увагу приділяли питанням визначення предмету господарського права, встановленню категорій господарських правовідносин, що є предметом регулювання нормами господарського права.

Другий етап – період раннього розвитку господарського права – 20-і — кінець 30-х років XX сторіччя – характеризується кількома точками зору щодо предмета господарського права. Одні науковці вважали, що господарське право має своїм регулюванням охоплювати в цілому народне господарство (Л.Я. Гинцбург, Е.Б. Пашуканіс), інші – лише сферу соціалістичного виробництва (П.И. Стучка). Саме перша концепція господарського права була покладена в основу ГК України, який визначає основні засади господарювання щодо всіх суб'єктів господарювання, хоча і передбачає окремі особливості управління державним та комунальним секторами економіки та визначає специфічні риси суб'єктів господарювання, які функціонують на базі державного та комунального майна. Період 30-х років характеризується пануванням теорії господарського права.

Третій етап – період «фундаменталізації» господарського права 60-80-і роки XX сторіччя – характеризується відродженням господарсько-правової науки та завершенням становлення єдиної концепції господарського права (В.В. Лаптєв, В.К. Мамутов, Г.Л. Знаменський та ін.). Наприкінці 1960-х було розроблено проект Господарського кодексу СРСР. Планувалося, що він буде діяти у межах всієї країни, а цивільні кодекси – у межах республік. На той час як і зараз цивільне законодавство мало більш виражений національний характер, тому не дивлячись на тотальну уніфікацію в СРСР цивільні кодекси мали окремі республіки. Господарське законодавство мало носити наднаціональний характер та поширювати свою дію на території всього СРСР. Аналогічним є законодавство США, де на рівні окремих штатів існує цивільне законодавство, а Єдиний комерційний кодекс діє на рівні всієї країни.

– Четвертий етап розвитку господарсько-правової науки – з кінця 80-х років XX століття до наших днів – спочатку характеризується ускладненням умов для розвитку науки господарського права, оскільки панувала ідеологія ринкового фундаменталізму і теорії державного невтручання в економіку. З середині 90-х років виникає потреба у забезпеченні економіко-правових реформ й наука господарського права отримує значний розвиток. Серйозним поштовхом і стимулом розвитку стала розробка самостійного Господарського кодексу (далі ГК України). Після тривалих складнощів (трьох читань, подолання президентського «вето») ГК України був прийнятий 16 січня 2003 р., а набув чинності з 01.01.2004 р.

Потреби законодавчого забезпечення економічної політики, розвиток товарно-грошових та інших господарських відносин, прагнення держави до забезпечення поєднання державного регулювання і ринкової саморегуляції економіки зумовили необхідність посилення уваги не тільки до розвитку господарсько-правових досліджень, але й до викладання для студентів напряму «Право» циклу господарсько-правових дисциплін, а для студентів неюридичних спеціальностей дисципліни «Господарське право».

Сучасна навчальна дисципліна «Господарське право» ґрунтується на надбаннях господарсько-правової науки (щодо історії становлення, правових засобів функціонування господарського права, тенденцій його розвитку та вдосконалення тощо), передбачає аналіз та вивчення основних засад правового регулювання господарських відносин та практики застосування актів господарського законодавства.

Господарське право (як галузь права) - це система правових норм, що регулюють відносини з приводу безпосереднього здійснення господарської діяльності та/або керівництва нею (такою діяльністю) із застосуванням різних методів правового регулювання [2].

Господарське право (як галузь права) – це сукупність правових норм, які регулюють господарські відносини, що виникають у процесі організації та здійснення господарської діяльності між суб’єктами господарювання, а також між цими суб’єктами та іншими учасниками відносин у сфері господарювання [3].




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 93 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав