Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Анонімний авторитет

Читайте также:
  1. I.1.2. Божественное — человеческое в авторитетных текстах ислама
  2. Авторитет руководителя как условие успешной управленческой деятельности.
  3. Авторитет руководителя. Формальный и личный авторитет.
  4. Б. прагматизм е. власть и авторитет
  5. Нарушение закона его защитниками подрывает веру в незыблемость и авторитет права.
  6. Тема 16. Преступления против авторитета органов государственной власти, органов местного самоуправления и объединений граждан

Улюблений спосіб введення в оману, що активно використовується в ЗМІ. Він відноситься до так званої «сірої» пропаганди. Давно доведено, що одним з найбільш ефективних методів впливу є звернення до авторитета. Авторитет, до якого звертаються, може бути релігійним, це може бути вагома політична фігура, діяч науки або іншої професії. Ім’я авторитета не повідомляється. При цьому може здійснюватися цитування документів, оцінок експертів, звітів свідків та інших матеріалів, які необхідні для більшої переконливості. Приклади: «Вчені, покладаючись на багаторічні дослідження, встановили…», «Доктори рекомендують…», «Джерело з найближчого президентського оточення, яке побажало залишитись невідомим, повідомляє…». Які вчені? Які доктори? Яке джерело? Інформація, що повідомляється таким чином, в більшості випадків є брехнею. Посилання на неіснуючий авторитет надають такій інформації солідність та вагу в очах людей. При цьому джерело не ідентифіковане і ніякої відповідальності за фальшиве повідомлення журналісти не несуть. Так що, якщо «меседж» в популярних ЗМІ починається зі слів «джерела інформують» або «вчені рекомендують», будьте впевнені – це не інформація, а пропаганда або прихована реклама; при чому автори посилання дуже далекі від вченості і також далекі від впевненості в своїй правоті.

«Буденна розповідь»

«Буденна» або «звичайна» розповідь використовується, наприклад, для адаптації людини до інформації вочевидь негативного, викликаючого заперечення, змісту. В спеціальній літературі цей метод описується спокійно та по-діловому. Так, якщо треба привчити людей до насилля, крові, вбивствам, благопристойний ведучий зі спокійним обличчям та рівним голосом, мимохідь кожен день повідомляє вам про страшні насильства. Через декілька тижнів такої обробки населення перестає реагувати на найжахливіші злочини та масові вбивства, що творяться в суспільстві. (Настає психологічний ефект звикання)

Такий спосіб застосовувався, наприклад, під час державного перевороту в Чілі (1973), коли необхідно було викликати байдужість населення до дій піночетовських спецслужб. На пострадянському просторі його активно вживають при освітленні масових акцій протесту, дій політичної опозиції, страйків тощо. Наприклад, проходить багатотисячна демонстрація проти діючого режиму, яка розганяється Беркутом за допомогою дубинок та сльозогінного газу. Жорстоко побиваються жінки, старики, лідери політичної опозиції заарештовуються. Наступного дня журналісти буденним та діловим тоном, без емоцій, мимохідь розповідають нам, що напередодні була проведена чергова акція протесту, органи правопорядку змушені були застосувати силу, заарештовано стільки-то порушників громадського спокою, проти яких заведено кримінальні справи «згідно з діючим законодавством» тощо. Такий спосіб дозволяє ЗМІ зберегти ілюзію об’єктивного освітлення подій, і в той же час, нівелює важливість подій, створює у масової аудиторії уяву про цю подію як про щось неважливе, не варте уваги, і, тим більше, громадської реакції.

Наприклад: «Озброєні до зубів прапорами та транспарантами протестуючі вступили в конфлікт з мирно оточившими їх солдатами. Під час конфлікту солдати отримали важкі моральні травми, протестуючі відбулись легкими смертями».

 

«Тримай злодія»

Мета цього способу – змішатися з переслідувачами. Цей спосіб також використовується для дискредитації, коли винні, відчуваючи провал, першими підіймають галас та направляють гнів народу в іншу сторону. Цим способом часто користуються «правозахисники» та «борці з мафією», завданням яких є дезорганізація суспільства.

 




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 45 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав