Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ГРУПА І

Читайте также:
  1. D) — преференційні тарифні заходи, що містяться в угодах, які ЄС уклав з певними країнами або територіями за межами митної території ЄС або групами країн чи територій.
  2. Друга група документів, які розробляються і затверджуються керівництвом організації для внутрішнього використання
  3. За поширеністю судоми поділяються на місцеві – обмежені певними м’язовими групами й загальні – судомні напади.
  4. ІІ-га група підходів базується на ринковій недосконалості і так званих “відмов ринку”, тобто недостатності або неефективності класичних ринкових механізмів.
  5. Конфліктні ситуації. Причини їх виникнення. Особливості конфліктних ситуацій у різних вікових групах.
  6. Лекція. Сім'я як соціальний інститут І мала соціальна група
  7. Розвиток злоякісної пухлини проявляється 3 групами загальних порушень
  8. Сім’я як соціальний інститут та мала група.
  9. Соціальна мобільність – процес переміщення між ієрархічно і функціонально організованими елементами соціальної структури (класами, верствами, групами, позиціями).

Рецензія - це критична оцінка якогось твору. Щоб ознайомити учнів із рецензією, варто прочитати і проаналізувати в класі одну з рецензій на худож­ній твір з газет чи журналів, а потім звернути увагу на те, з яких частин складається рецензія, як автор аналізує характери літературних героїв, розкриває ідейний зміст та художню майстерність письменника, дає критичну оцінку літературному твору, які недоліки бачить у книзі.

Отже, в процесі підготовчої роботи до написання рецензії учням варто пояснити специфіку цього жанру творчої роботи порівняно з відгуком. Адже і в відгуку і в рецензії йдеться про зміст і значення книги, дається їй оцінка, застосовується публіцистичний стиль. Але якщо відгук відбиває особисті враження учню від мистецького твору, то в рецензії, як правило, дається об'єктивна кваліфікована оцінка новому художньому твору.

Для самостійного рецензування учитель може пропонувати учням книги, які обговорювались у класі або рекомендуються для позакласного читання.

Кращі учнівські рецензії зберігаються у літературному кабінеті і вико­ристовуються для організації літературних виставок з метою пропаганди нових книжок.

В Анотація

З анотацією, ще складнішим жанром творчої роботи, учні знайомляться у старших класах.

Анотація - це короткі відомості про зміст книжки або статті, що додають­ся до її бібліографічного опису. Основне її призначення - в анотації здебіль­шого дається стисла характеристика книжки чи статті, іноді перелік основних розділів та питань, що висвітлюються в ній, відомості про автора і про те, для якої групи читачів призначена книга.

Анотації найчастіше подаються у тематичних планах видавництва, на звороті титульної сторінки книги, в журнальних оглядах, на бібліографічних картках.

Учні часто плутають анотацію з відгуком чи рецензією, тому слід звернути на це увагу. Якщо в анотації майже відсутня оцінка літературного гвору, лише дуже стисло характеризується його зміст, то у відгуку дається йому оцінка з вираженням власного ставлення до героїв і подій твору. В рецензії ж міститься розгорнута критична оцінка нового літературного гвору, детальний його аналіз У анотації і відгуку майже зовсім відсутня літературознавча оцінка літературного твору, що є основною ознакою рецензії.

Після ознайомлення зі зразком анотації учні складають самостійно анотацію на одну з прочитаних книг чи журнальних статей.

■ Розширення кола читань

Якщо учні навчаться складати анотації, рецензії, відгуки на самостійно прочитані книги художньої літератури, вони з таким же успіхом, зважаючи на специфіку жанру мистецького твору, за рекомендацією вчителя писати­муть рецензії, відгуки і анотації на книги і статті публіцистичного, науково-популярного і критичного характеру. Цією роботою вони можуть займатися не лише на уроках, а й у процесі позакласних занять, організації самостійної зоботи учнів у кабінеті літератури чи шкільній бібліотеці.

З своїми рецензіями, відгуками, анотаціями школярі виступають на фоках, учнівських конференціях, ранках, вечорах, оглядах новинок художньої літератури.

5. Бібліотечно-бібліографічна освіта учнів

Навчити учнів читати, любити і вміло користуватись книгою завдання учителя літератури і шкільного бібліотекаря. Чітка організація роботи шко­ли, бібліотеки, розподіл занять між класним керівником, учителем літератури і бібліотекарем сприятиме вихованню культури читання, досягненню мети під час проведення бібліотечних занять.

Шкільні бібліотекарі проводять заняття на такі теми: "Елементи книги", "Книжкові фонди і доступ до них", "Помічники у виборі книг". Теми складніші повинні проводити спеціалісти бібліотек для дітей. Це такі як: "Алфавітний і систематичний каталог", "Бібліографічні покажчики" тощо. На уроках літератури учителі проводять з учнями заняття на такі теми; "Як читати художню книжку", "Як писати відгук на книжки", "Щоденник читача", "Як користуватись критичною літературою".

Узагальнивши досвід роботи учителів-словесників та шкільних бібліоте­карів, можемо зробити такі висновки:

■ роботу з питань виховання культури читання вести систематично, а не від випадку до випадку;

■ бібліотекар і учитель літератури повинні працювати у тісному контакті. Практика показує, що у дітей лише тоді будуть формуватись навички культури читання, коли вчитель буде систематично закріплювати їх на уроці, а бібліотекар в індивідуальній роботі;

■ весь цикл занять з культури читання повинен стати органічною частиною керівництва позакласним читанням;

Необхідно також навчити учнів користуватись картотекою журнальних і газетних статей. Коли в учнів уже будуть певні знання, треба їх ознайомити з побудовою картотеки газетних і журнальних матеріалів, запропонувати учням самостійно дібрати літературу на різні теми.

■ Алфавітний каталог

На уроках позакласного читання бажано навчити учнів користуватись алфавітним каталогом. Подаємо орієнтовний зразок бесіди з учнями, її можна провести як в середніх, так і в старших класах.

Тема: Алфавітний каталог.

Мета: Поповнити знання учнів новими відомостями про побудову алфа­вітного каталогу і навчити їх ним користуватись.

Урок цей можна провести у шкільній бібліотеці, якщо дозволяють умови, або у класі, де буде відповідне унаочнення: каталожні картонки у ящичку, зразки каталожних картонок, заповнених бібліотекарем, кольорові картонки з виступами, на яких вказані склади, а іноді прізвища відомих авторів і які розділяють каталожні карточки у ящику і допомагають швидко орієнтува­тись у каталозі. Бесіду може провести учитель або ж бібліотекар.

План бесіди

1. Алфавітний каталог і його призначення

2. Побудова каталогу.

3. Правила користування каталогом.

Учитель звертає увагу старшокласників на те, що вони попередньо вже ознайомились із систематичним каталогом, каталожними карточками. У каталозі багато карток. У кожному ящику їх приблизно до 800 штук. Якщо ці картки систематизувати за прізвищами авторів книг в алфавітному поряд­ку, то це буде алфавітний каталог. Він допомагає нам дізнатись, чи є у бібліотеці книга потрібного автора і підкаже нам, які твори цього автора є у бібліотеці, тому що каталожні картки на книги одного письменника зібрані разом.

Так, скажімо, ви прочитали книгу П.Загребельного "Дума про невми­рущого" і вам ще хочеться прочитати його твори. Ви шукаєте ящик в алфа­вітному каталозі, в якому розміщені карточки на книги письменників, прізви­ще яких починаються на букву "З". Тут ви знайдете ще інші книги П.Загре­бельного: "Розгін", "Смерть у Києві", "Левине серце", "З погляду вічності" та ін.

В алфавітному каталозі картки на всі книги розташовані в алфавітному порядку прізвищ авторів, назв книг. Так, у ящику на букву "А" система­тизовані карточки книг, написаних авторами, прізвища яких починаються на букву "А", " ящику з буквою "Д" - карточки книг, написаних авторами, прізвища яких починаються на букву "Д".

А як же розташовані в алфавітному каталозі карточки на твори авторів-однофамільців? Наприклад, твори Бориса Олійника, Степана Олійника, Ми­коли Олійника. Картки на їхні твори розташовуються за алфавітом їх імен і по батькові. Книги одного автора розташовуються так: спочатку йде повне видання творів, потім вибрані твори, а далі - на окремі твори в алфавітному порядку за їхніми назвами.

Довідники, збірники творів та інші книги без автора систематизуються за їх назвами (заголовками). Картки на ці книги розташовуються поряд з авторськими за алфавітом. Щоб полегшити пошуки потрібної книги, на кож­ному ящику вказано букву або склад, з яких починається перша і остання каталожна карточка книг, які описані у даному ящику. Щоб читач міг краще орієнтуватись, всередині ящика карточки розділяються кольоровими поділ­ками з виступами, на яких вказується склад, а іноді й прізвище відомого автора. Наприклад, О.Гончар, М.Стельмах, П.Панч. Якщо прізвище автора не виділене на розподільній картці, тоді його слід шукати між іншими розпо­дільними картками в алфавітному порядку.

Розповідь ілюструється алфавітним каталогом. Для закріплення навичок користування алфавітним каталогом можна дати учням завдання дібрати картки в алфавітному порядку, дізнатись за допомогою каталогу, які твори В.Барки, І.Самчука, Б.Лепкого є в бібліотеці.

■ Бібліотечні уроки

Учитель-словесник разом з бібліотекарем може проводити так звані бібліотечні уроки. На першому уроці потрібно ознайомити учнів з бібліоте­кою школи, села чи міста, де учні живуть, показати світлини великих бібліотек, читальних залів, кімнат, розповісти учням, як треба поводитися в бібліотеці може бібліотекар. Він же й ознайомить учнів з бібліотекою, каталогами.


 


[1]Як читали книги великі люди.

 

[2] Ма р ш а к С. Я. Воспитание словом. — М.: Советский писатель 1964. — С.99.

ГРУПА І

За формою зустрічного надання: - у яких замість переданої речі передаються гроші (купівля-продаж, контрактація, поставка, постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу); - у яких замість переданої речі можуть передаватися інші речі, виконувати­ся роботи, надаватися послуги (міна); - альтернативні, за якими можуть передаватися гроші або здійснюватися надання в іншій формі (рента); - за яким здійснюється утримання, догляд (договір довічного утримання (догляду)); - за якими зустрічне майнове надання не здійснюється (дарування)  
За суб’єктним складом: - із загальним суб'єктним складом (купівля-продаж, рента, дарування); - зі спеціальним суб'єктним складом (довічне утримання, контрактація, по­ставка, постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу);  
За ознакою еквівалентності зустрічного надання: - мінові (міна, купівля-продаж, контрактація, поставка, постачання енерге­тичними та іншими ресурсами через приєднану мережу); - алеаторні (довічне утримання, рента);  
За ознакою оплатності: - оплатні договори про передачу майна у власність (купівля-продаж, міна, довічне утримання, рента, контрактація, поставка, постачання енергетични­ми та іншими ресурсами через приєднану мережу); - безоплатні договори про передачу майна у власність (дарування);  
ДОГОВОРИ ПРО ВИКОНАННЯ РОБІТ
ДОГОВОРИ ПРО ПЕРЕДАЧУ МАЙНА У ВЛАСНІСТЬ НА ЇХ ОСОБЛИВОСТІ

 

 

За правовою метою, яку сторони хочуть досягти у договорі, ці двосторонні правочини належать до договорів, спрямованих на перехід майна у влас­ність. Як результат таких договорів право власності від однієї особи (відчужувача) переходить до іншої особи (набувача)
загальні риси

 

 

1. Договір роздрібної купівлі-продажу і деякі інші укладаються в усній формі. 2. Договір купівлі-продажу між юридичними особами згідно зі ст. 207 ЦК України укладається в простій письмовій формі, якщо іншого, напр., обов'язкового нотаріального посвідчення договору, не вимагає закон. Якщо на цьому наполягає хоча б одна зі сторін, можливим є нотаріальне посвідчення договору, який не потребує обов’язкового нотаріального посвідчення. 3. Договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, крім договорів купівлі-продажу майна, що перебуває в податковій заставі  
ДОГОВІР КУПІВЛІ ПРОДАЖУ
поняття
домовленість двох сторін, за якою одна сторона (продавець) передає або зобов'язується: передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму  
Оплатний — за майно, яке передане продавцем покупцю, останній здійснює зустрічне грошове надання  
Двосторонній — правами та обов’язками наділені обидві сторони договору, зокрема продавець зобов’язаний передати річ покупцеві і має право вимагати від покупця передачі грошей, а покупець зобов’язаний сплатити визначену договором грошову суму і вимагати від продавця передання речі  
Консенсуальний — коли продавець зобов’язується передати майно (товар) у власність іншій стороні (покупцеві) після укладення договору, або реальний, коли продавець передає майно (товар) у власність іншій стороні (покупцеві) в момент укладення договору  
Предмет — товар (не вилучене з цивільного обороту рухоме або нерухоме майно, валютні цінності тощо), який є у продавця на момент укладення договору або буде створений (придбаний, набутий) продавцем у майбутньому. Предметом договору купівлі-продажу можуть бути майнові права, право вимоги, якщо така вимога не має особистого характеру  
Ціна, як правило, визначається у договорі купівлі-продажу. Ціна обов'язково визначається в договорі купівлі-продажу товарів у кредит; у договорі купівлі-продажу нерухомості (що пов'язано з необхідністю розрахунків платежів за нотаріальне посвідчення, податку з доходів " фізичних осіб) і в деяких інших договорах купівлі-продажу. Якщо ціна у договорі не встановлена і не може бути визначена виходячи з його умов, вона визначається виходячи із звичайних цін, що склалися на аналогічні товари, роботи або послуги на момент укладення договору  
Строк передання товару може бути істотною умовою, якщо такий договір є консенсуальним. Продавець зобов'язаний передати товар покупцеві у строк, встановлений договором " купівлі-продажу (ст. 663 ЦК України), а якщо зміст договору не дає змоги визначити цей строк, — у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги (ч. 2 ст. 530 ЦК України)  
правова мета
перехід права власності на майно, що відчужується за договором, до покупця  
форма
   
 

 


ВАЖЛИВО!  
    Право продажу товару, крім випадків примусового продажу та інших випадків, встановлених законом, належить власникові товару. Якщо продавець товару не є його власником, покупець набуває право власності лише у випадку, якщо власник не має права вимагати його повернення

СТОРОНИ ДОГОВОРУ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ
обов'язки
права
Продавець. Фізична або юридична особа, що має необхідну для укладення договору дієздатність. Право продажу товару належить власнику товару, крім випадків примусового продажу та інших випадків, встановлених законом  
Покупець. Фізична або юридична особа, що має необхідну дієздатність  
- вимагати від покупця сплати ціни товару, встановленої договором  
- вимагати передання речі (товару); - у разі відмови продавця передати проданий товар покупець має право відмовитися від договору купівлі-продажу; - якщо продавець відмовився передати річ, визначену індивідуальними ознаками, покупець має право вимагати передачі речі згідно з умовами договору; - вимагати виконання продавцем інших обов'язків, встановлених договором
- передати товар покупцеві, визначений договором купівлі-продажу; - забезпечити якість товару, який передається покупцеві відповідно до умов договору купівлі-продажу (а якщо якість договором не визначена, передати товар, придатний для мети, з якою товар такого роду звичайно використовується); - попередити покупця про відомі продавцю недоліки товару; - попередити покупця про всі права третіх осіб на товар, що продається (права наймача, право застави, право довічного користування тощо); - зберігати проданий товар, якщо право власності переходить до покупця раніше передання товару  
- сплатити за товар ціну, встановлену договором, а якщо ціна договором не встановлена — сплатити ціну виходячи із звичайних цін, що склалися на аналогічні товари на момент укладення договору  

 

 

ОСОБЛИВОСТІ ВИКОНАННЯ ОБОВ’ЯЗКУ ПРОДАВЦЯ ПЕРЕДАТИ ТОВАР
з моменту вручення товару покупцеві, якщо договором встановлений обов'язок продавця доставити товар
в момент надання товару в розпорядження покупця, якщо товар має бути переданий покупцеві за місцезнаходженням товару. Товар вважається на даним у розпорядження покупця, якщо у строк, встановлений договором, він готовий до передання покупцеві у належному місці і покупець поінформований про це
в момент здачі товару перевізникові або організації зв’язку для доставки покупцеві, якщо з договору купівлі-продажу не випливає обов’язок продав ця доставити товар або передати товар за його місцезнаходженням
інший момент виконання, встановлений договором купівлі-продажу
у разі відмови продавця передати проданий товар покупець має право відмовитися від договору купівлі-продажу
у разі відмови продавця передати річ, визначену індивідуальними ознаками, покупець має право пред’явити продавцеві вимоги про витребування цієї речі у боржника та передання її відповідно до умов договору
Якщо продавець не передає покупцеві приналежності товару та документи, що стосуються товару та підлягають переданню разом з товаром відповідно до договору купівлі-продажу або актів цивільного законодавства, покупець має право встановити розумний строк для їх передання
Якщо приналежності товару або документи, що стосуються товару, не передані продавцем у встановлений строк, покупець має право відмовитися від договору купівлі-продажу та повернути товар продавцеві

 

 


ВАЖЛИВО!  
  Готовий до передання товар повинен бути відповідним чином ідентифікований. Зокрема шляхом маркування

 

ПЕРЕДАЧА ТОВАРУ ЗА ДОГОВОРОМ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ
продавець зобов’язаний одночасно з товаром передати покупцеві його приналежності та документи
Продавець повинен одночасно з товаром передати покупцеві його приналежності та документи (технічний паспорт, сертифікат якості тощо), що стосуються товару та підлягають переданню разом із товаром відповідно до договору або актів цивільного законодавства  
продавець зобов’язаний передати покупцеві товар у відповідній кількості
Кількість товару, що продається, встановлюється у договорі купівлі-продажу у відповідних одиницях виміру або грошовому вираженні. Умова щодо кількості товару може бути погоджена шляхом встановлення у договорі купівлі-продажу порядку визначення цієї кількості
продавець зобов’язаний передати покупцеві товар в асортименті
Якщо за договором купівлі-продажу переданню підлягає товар у певному співвідношенні за видами, моделями, розмірами, кольорами або іншими ознаками (асортимент), продавець зобов'язаний передати покупцеві товар в асортименті, погодженому сторонами. Якщо договором купівлі-продажу асортимент товару не встановлений або асортимент не був визначений у порядку, встановленому договором, але із суті зобов'язання випливає, що товар підлягає переданню покупцеві в асортименті, продавець має право передати покупцеві товар в асортименті виходячи з потреб покупця, які були відомі продавцеві на момент укладення договору, або відмовитися від договору
продавець зобов’язаний передати покупцеві товар відповідної якості
Продавець повинен передати покупцеві товар, якість якого відповідав умовам договору купівлі-продажу або закону. Товар, який продавець передає або зобов’язаний передати покупцеві, має відповідати вимогам щодо його якості, а саме вимогам гарантійного строку, строку придатності та не мати недоліки, за які відповідає продавець
продавець зобов’язаний передати покупцеві товар у відповідному комплекті
Продавець зобов’язаний передати покупцеві товар, що відповідає умові договору купівлі-продажу щодо комплектності. Якщо договором купівлі-продажу не встановлено умов щодо комплектності товару, продавець зобов’язаний передати покупцеві товар, комплектність якого визначається звичаями ділового обороту або іншими вимогами, що звичайно ставляться. Продавець зобов’язаний передати весь товар, який входить до комплекту, одночасно, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов’язання
продавець зобов’язаний передати покупцеві товар у тарі та (або) в упаковці
Продавець зобов’язаний передати покупцеві товар у тарі та (або) в упаковці, якщо інше не встановлено договором купівлі-продажу або не випливає із суті зобов’язання. Обов’язок передання товару у тарі та (або) в упаковці не поширюється на товари, які за своїм характером не потребують застосування тари та (або) упакування

 

 

Строк поставки товару визначає період або момент у часі, з настанням якого постачальник зобов’язаний поставити товар покупцеві. Якщо поставка поділена на партії, важливо вказати у договорі також строки (терміни) поставки окремих партій товару
Предмет— майно, не вилучене з цивільного обороту, щодо якого покупець має намір використовувати його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов’язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням. Предметом не може бути нерухоме майно; енергоносії, що постачаються через приєднану мережу, набуття яких оформлюється іншими договорами
Ціна — грошова сума, яка сплачується за поставлений товар. Вона визначається за домовленістю сторін, крім державного регулювання поставки окремих товарів, де ціна може бути обмежена
ДОГОВІР ПОСТАВКИ
поняття
домовленість двох сторін, за якою продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов’язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій! діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов’язується прийняти: товар і сплатити за нього певну грошову суму
Двосторонній — правами і обов’язками наділені обидві сторони договору зокрема, постачальник зобов’язаний передати товар і вимагати від покупця сплати обумовленої грошової суми, а покупець зобов’язаний сплатити постачальникові за товар і вимагати від нього передачі йому товару
Консенсуальний — є укладеним з моменту досягнення домовленості сторін за всіма істотними умовами договору
Оплатний — за переданий постачальником товар покупець сплачує гроші
правова мета
перехід права власності на товар від постачальника до покупця
форма
Договір поставки, як правило, укладається у простій письмовій формі. За домовленістю сторін можливе нотаріальне посвідчення договору поставки

 

 


ВАЖЛИВО!  
  До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю – продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін

 

 

Покупець. Суб’єкт підприємницької діяльності, що придбаває товар для цілей, не пов’язаних з особистим, сімейним та іншим подібним використанням
- вимагати оплати товару покупцем відповідно до умов договору; - вимагати виконання інших обов’язків від покупця відповідно до закону і договору    
СТОРОНИ ДОГОВОРУ ПОСТАВКИ
- вимагати поставки товару постачальником відповідно до умов договору, закону, звичаїв ділового обороту, вимог, що зазвичай пред’являються до кількості, якості, асортименту, тари (упаковки) тощо; - вимагати від постачальника виконання інших обов’язків відповідно до закону і договору    
Постачальник. Суб’єкт підприємницької діяльності, який у деяких випадках повинен мати спеціальний дозвіл (ліцензію): для поставки алкогольних напоїв, тютюнових виробів, фармацевтичних препаратів тощо
права
обов’язки
- передати товар покупцеві відповідно до умов договору, закону, звичаїв ділового обороту, вимог, що зазвичай пред’являються до кількості, якості, асортименту, тари (упаковки) тощо; - доставити (забезпечити доставку) товар покупцеві, якщо інше не встановлено у договорі - відповідно до умов договору; - вимагати виконання інших обов’язків від покупця відповідно до закону і договору  
- відповідно до умов договору, закону, звичаїв ділового обороту, вимог, що зазвичай пред’являються до кількості, якості, асортименту, тари (упаковки) тощо; - вимагати від постачальника виконання інших обов’язків відповідно до закону і договору

 

 

ДОГОВІР МІНИ
поняття
домовленість двох сторін, за якою кожна із сторін зобов’язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший товар
Двосторонній — права і обов’язки виникають в обох сторін договору. Кожна зі сторін зобов’язана передати товар іншій стороні та вправі вимагати від контрагента зустрічної передачі товару відповідно до укладеного договору (грошової доплати, виконання робіт, надання послуг відповідно до ч. 3, 5 ст. 71 5 ЦК України)
Консенсуальний — є укладеним з моменту досягнення домовленості сторін за всіма істотними умовами договору
Оплатний — замість переданого товару (речі) інша сторона передає належний їй товар. Договором може бути встановлена доплата за товар більшої вартості, що обмінюється на товар меншої вартості (ч. 3 ст. 715 ЦК України)
правова мета
перехід права власності на товар від кожного із продавців до кожного покупця — сторін договору міни
істотні умови
Предмет: Речі — не вилучене з цивільного обороту майно (рухоме чи нерухоме). Грошова доплата за товар більшої вартості (додатковий предмет). Виключно грошове надання не може мати місця в міні. Робота, послуга можуть надаватися в обмін на товар однією зі сторін як зустрічне надання за договором міни, і річ може обмінюватися на них (ч. 5 ст. 71 5 ЦК України.)
форма
1. Договір міни, що повністю виконується сторонами в момент його вчинення, може бути укладений в усній формі (крім договору міни нерухомого майна, а також договору міни, укладеного між юридичними особами, та в інших випадках, встановлені договором або законом). 2. Договір міни між юридичними особами, згідно зі ст. 207 ЦК України, укладається: у простій письмовій формі, якщо згідно із законом не є потрібним нотаріальне посвідчення договору. Договір міни земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будив- (квартири) або іншого нерухомого майна укладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню
 
 

 

 

ПЕРЕХІД ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА МАЙНО ЗА ДОГОВОРОМ МІНИ
Право власності на обмінювані товари переходить до сторін одночасно після виконання зобов’язань щодо передання майна обома сторонами, якщо інше не встановлено договором або законом
Право власності на нерухоме майно за договором міни виникає згідно зі ст. 182 ЦК України, а саме — з моменту державної реєстрації такого права. Така реєстрація здійснюється нотаріусом, який посвідчує договір
Покупець — фізична особа, яка має достатній обсяг дієздатності, чи юридична особа,для якої придбання майна за договором міни не суперечить цілям її діяльності
СТОРОНИ ДОГОВОРУ МІНИ
- оскільки кожна зі сторін у договорі міни одночасно є продавцем і покупцем, то, виконуючи обов'язок продавця, кожна зі сторін за договором наділена водночас правами покупця
Продавець — фізична особа, яка має достатній обсяг дієздатності, чи юридична особа, для якої відчуження майна за договором міни відповідає цілям її діяльності
- вимагати передачі товару від продавця згідно з умовами договору, законом та вимогами, що зазвичай пред’являються
права
обов’язки
- передати товар покупцеві; - забезпечити якість товару, переданого покупцеві відповідно до умов договору міни (а якщо якість не визначена у договорі, передати товар, придатний для використання з метою, з якою товар такого роду зазвичай використовується); - попередити покупця про відомі продавцю недоліки товару; - попередити покупця про права третіх осіб на проданий товар; - зберігати проданий товар, якщо право власності переходить до покупця раніше його передачі
- оскільки кожна зі сторін у договорі міни одночасно є продавцем і покупцем, то кожна з них, маючи права покупця, виконує обов’язки продавця за договором

 

 

Предмет — житловий будинок, квартира або їхня частина, інше нерухоме або рухоме майно, що має значну цінність  
Види матеріального забезпечення (догляду), якими набувач повинен забезпечити відчужувача. Це може бути надання житла, догляду, харчування, забезпечення (оплата) медичного обслуговування чи іншої необхідної допомоги. Матеріальне забезпечення, яке щомісячно повинне надаватися відчужувану, підлягає грошовій оцінці. Причому така оцінка підлягає індексації у порядку, встановленому законом  
ДОГОВІР ДОВІЧНОГО УТРИМАННЯ (ДОГЛЯДУ)
поняття
домовленість двох сторін, за якою одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно  
Односторонній — набувач має обов’язки за договором довічного утримання (догляду) перед одержувачем, а одержувач має право вимагати виконання обов’язків від набувача  
Реальний — вважається укладеним з моменту передання майна  
Оплатний — замість переданої речі набувач забезпечує відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно. Договір є алеаторним  
правова мета
перехід майна від відчужувача у власність набувача  
форма
Договір довічного утримання (догляду) укладається в письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню  
 
 

 

 


ВАЖЛИВО!  
  Договір довічного утримання (догляду) може бути укладений відчужувачем на користь третьої особи    

 

СТОРОНИ ДОГОВОРУ ДОВІЧНОГО УТРИМАННЯ (ДОГЛЯДУ)
Відчужувач — фізична особа незалежно від її віку та стану здоров’я
Набувач — повнолітня фізична особа з повною дієздатністю, а також юридична особа
- забезпечити відчужувача довічним утриманням (доглядом) та житлом відповідно до умов договору; - поховати відчужувача після його смерті, навіть якщо це не було передбачено договором довічного утримання (догляду); - утриматися від відчуження і передачі у заставу майна, отриманого за договором, до смерті відчужувача    
- вимагати надання забезпечення (догляду) від набувача або за його рахунок відповідно до умов договору; - вимагати виконання інших зобов’язань від набувача відповідно до закону та договору    
права
обов’язки

 


ВАЖЛИВО!  
  1. Якщо набувачем є кілька фізичних осіб, їх обов’язок перед відчужувачем є солідарниим. 2. Втрата (знищення), пошкодження майна, яке було передане набувачеві, не є підставою для зменшення обсягу його обов’язків перед відчужувачем.  

 

 

особливість
ПЕРЕХІД ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА МАЙНО ЗА ДОГОВОРОМ ДОВІЧНОГО УТРИМАННЯ (ДОГЛЯДУ)
Право власності на майно за договором довічного утримання (догляду) виникає у набувача з моменту нотаріального посвідчення договору  
Право власності на нерухоме майно, що переходить за договором довічного утримання (догляду), виникає з моменту державної реєстрації права власності. Така реєстрація здійснюється нотаріусом, який посвідчує договір  
Набувач не має права до смерті відчужувача продавати, дарувати, міняти майно, передане за договором довічного утримання (догляду), укладати щодо нього договір застави, передавати його у власність іншій особі на підставі іншого правочину. На майно, передане набувачу за договором довічного утримання (догляду), не може бути звернено стягнення протягом життя відчужувача  

 


ВАЖЛИВО!  
  Якщо набувачами є кілька фізичних осіб, вони стають співвласниками майна, переданого їм за договором довічного утримання (догляду), на праві спільної сумісної власності  

У разі неможливості подальшого виконання фізичною особою обов’язків набувача за договором довічного утримання (догляду) з підстав, що мають істотне значення, обов'язки набувача можуть бути передані за згодою відчужувача члену сім’ї набувача або іншій особі за їхньою згодою  
Відмова відчужувача у наданні згоди на передання обов’язків набувача за договором довічного утримання (догляду) іншій особі може бути оскаржена до суду. У цьому разі суд бере до уваги тривалість виконання договору та інші обставини, які мають істотне значення  
Набувач та відчужувач можуть домовитися про заміну речі, яка була передана за договором довічного утримання (догляду), на іншу річ. У цьому разі обсяг обов’язків набувача може бути за домовленістю сторін змінений або залишений незмінним  
ЗАМІНА МАЙНА, ЯКЕ БУЛО ПЕРЕДАНЕ НАБУВАЧЕВІ ЗА ДОГОВОРОМ ДОВІЧНОГО УТРИМАННЯ (ДОГЛЯДУ)
   
 
ЗАМІНА НАБУВАЧА ЗА ДОГОВОРОМ ДОВІЧНОГО УТРИМАННЯ (ДОГЛЯДУ)

 

 


ВАЖЛИВО!  
  Заміна речі повинна відбуватися на підставі внесення змін і доповнень до договору довічного утримання (догляду) з дотриманням вимог до форми цього договору (от. 745 ЦК України) та моменту виникнення права власності на новий предмет договору (ст. 334 ЦК України)  

Договір довічного утримання (догляду) припиняється зі смертю відчужувача
шляхом належного виконання
У разі невиконання або неналежного виконання набувачем своїх обов’язків незалежно від його вини, на вимогу відчужувача або третьої особи, на користь якої він був укладений, договір довічного утримання може бути розірваний за рішенням суду. Витрати, зроблені набувачем на утримання та (або) догляд відчужувача, не підлягають поверненню. У цьому разі відчужувач набуває право власності на майно, що було ним передане, і має право: вимагати його повернення
Договір довічного утримання (ДОГЛЯДУ) може бути розірваний у зв’язку з не можливістю його подальшого виконання набувачем з підстав, що мають істотне значення (істотне погіршення матеріального становища тощо) випадку суд може залишити за набувачем право власності на частину майна з урахуванням тривалості часу, протягом якого він належно виконував свої обов’язки за договором
Договір довічного утримання (догляду) може бути розірваний у будь-який час на ВИМОГУ набувача.
Договір довічного утримання (догляду) припиняється, якщо набувач, який помер, не має спадкоємців або вони відмовилися від прийняття майна, переданого відчужувачем, відчужувач набуває право власності на це майно
Не припиняється: І, якщо обов'язки набувача за договором довічного утримання (догляду) перейшли до спадкоємців на підставі прийняття майна (спадщини) та набуття на нього права Якщо спадкоємець за заповітом відмовився від прийняття майна, що було передане відчужувачем, і право власності на це майно набув спадкоємець (спадкоємці) за законом  
Договір довічного утримання (догляду) припиняється у разі ліквідації юридичної особи — набувача. У цьому разі право власності на майно, передане за договором довічного утримання (догляду), переходить до відчужувача
Не припиняється: 1. У разі припинення юридичної особи – набувача з визначенням правонаступників. У цьому разі до правонаступників переходять права та обов’язки за договором довічного утримання (догляду); 2. Якщо в результаті ліквідації юридичної особи – набувача майна, що було передане їй за договором довічного утримання (догляду), перейшло до її засновників (учасника), до нього переходять права та обов'язки набувача за договором довічного утримання (догляду).  
ОСОБЛИВОСТІ ПРИПИНЕННЯ ДОГОВОРУ ДОВІЧНОГО УТРИМАННЯ (ДОГЛЯДУ)

 

 


ВАЖЛИВО!  
  Втрата (знищення), пошкодження майна, яке було передане набувачеві, не є підставою для припинення договору довічного утримання (догляду)

 

Предмет— не вилучене з цивільного обороту рухоме або нерухоме майно, а також майнові права, якими дарувальник володіє або які можуть виникнути у нього в майбутньому.
Строк передачі речі (тільки в договорі дарування речей з обов’язком передати дарунок у майбутньому) — момент або період часу, коли дарувальник повинен передати річ обдаровуваному
ДОГОВІР ДАРУВАННЯ
поняття
домовленість двох сторін, за якою одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність
Консенсуальним договором, якщо дарувальник зобов’язується передати обдаровуваному річ у майбутньому
Реальний, у випадку, коли дарувальник передає обдаровуваному безоплатно майно (дарунок) у власність. Такий договір вважається укладеним з моменту передання речі.
Безоплатний — дарувальник передає обдаровуваному річ без одержання зустрічного майнового надання від останнього
правова мета
перехід майна з власності дарувальника у власність обдаровуваного
Односторонній. У разі коли сторони уклали консенсуальний договір дарування, на дарувальника покладається обов’язок передати річ обдаровуваному. У реальному договорі дарування не виникає навіть одностороннього зобов’язання. Пов’язано це з тим, що момент укладення реального договору дарування збігається з переданням речі. 3 переданням речі такий договір вважається укладеним, і після цього жодних договірних зобов’язань не виникає ані у дарувальника, ані у обдаровуваного
форма
Усна — застосовується для договорів дарування предметів особистого користування та побутового призначення. Проста письмова — застосовується для договору дарування майнового права та договору дарування з обов'язком передати дарунок у майбутньому. У разі недодержання письмової форми ці договори є нікчемними. Письмової форми потребує й договір дарування рухомих речей, які мають особливу цінність. Проста письмова форма за таких обставин має місце, якщо тільки закон не потребує нотаріального посвідчення такого договору. Письмова нотаріальна — застосовується при даруванні валютних цінностей на суму, яка перевищує п’ятдесятикратний розмір НМДГ, та при даруванні нерухомого майна.
 
 

 


ВАЖЛИВО!  
  Договір, що встановлює обов’язок обдарованого вчинити на користь дарувальника будь – яку дію майнового або немайнового характеру, не є договором дарування.

Обдаровуваний. Фізична особа, яка досягла необхідного обсягу дієздатності, юридична особа, держава Україна, АРК, територіальна громада  
- передати річ обдаровуваному відповідно до умов договору (для договору дарування речі з обов’язком передати дарунок у майбутньому); - повідомити обдаровуваного про недоліки речі, що є дарунком, або її особливі властивості, які можуть бути небезпечними для життя, здоров’я, майна обдаровуваного або інших осіб, якщо йому це відомо  
Дарувальник. Фізична особа, яка досягла необхідного обсягу дієздатності, юридична особа, держава Україна, АРК, територіальна громада. Підприємницькі товариства (господарські товариства і споживчі кооперативи) можуть укладати договір дарування між собою, якщо право здійснювати дарування прямо встановлено установчим документом дарувальника  
права  
- вимагати передачі речі дарувальником (для договору дарування речі з обов’язком передати дарунок у майбутньому)    
обов’язки
СТОРОНИ ДОГОВОРУ ДАРУВАННЯ

 

 


ВАЖЛИВО!  
  Батьки (усиновлювачі), опікуни не мають права дарувати майно дітей, підопічних. Підприємницькі товариства можуть укладати договір дарування між собою, якщо право здійснювати дарування прямо встановлено установчим документом дарувальника (не поширюється на право юридичної особи укладати договір пожертви). Доручення на укладення договору дарування, в якому не встановлено імені обдаровуваного, є нікчемним

 

ОСОБЛИВОСТІ ПРИЙНЯТТЯ ДАРУНКА
Право власності обдаровуваного на дарунок виникає з моменту його прийняття
Дарувальник, який передав річ підприємству, організації транспорту, зв’язку або іншій особі для вручення її обдаровуваному, має право відмовитися від договору дарування до вручення речі обдаровуваному
Якщо дарунок направлено обдаровуваному без його попередньої згоди, дарунок є прийнятим, якщо обдаровуваний негайно не заявить про відмову від його прийняття
Прийняття обдаровуваним документів, які посвідчують право власності на річ, інших документів, які посвідчують належність дарувальникові предмета договору, або символів речі (ключів, макетів тощо) є прийняттям дарунка
Пожертвою є дарування нерухомих та рухомих речей, зокрема грошей та цінних паперів, фізичним та юридичним особам, іншим суб’єктам цивільного права для досягнення ними певної, наперед обумовленої мети
ОСОБЛИВОСТІ ДОГОВОРУ ПОЖЕРТВИ ЯК РІЗНОВИДУ ДОГОВОРУ ДАРУВАННЯ
поняття
Пожертва передбачає передачу речі як умову укладання договору(ч. 2 от. 729 ЦК країни). Тобто пожертва може бути виключно реальним договором і не може породжувати обов’язок передати річ у майбутньому
Пожертвою є не будь-яке дарування, а лише дарування для досягнення певної наперед обумовленої мети. Якщо використання пожертви за призначенням виявилося неможливим, використання її за іншим призначенням можливе лише за згодою пожертвувана, а в разі його смерті чи ліквідації юридичної особи — за рішенням суду
Пожертвувач має право контролювати використання майна відповідно де мети пожертви та у разі недотримання такого використання вимагати розірвання договору і повернення йому речі
Пожертвувач або його правонаступники мають право вимагати розірвання договору про пожертву, якщо пожертва використовується не за призначенням
До договору про пожертву застосовуються положення про договір дарування якщо інше не встановлено законом
правове регулювання
ЦК України; Закони України «Про благодійництво та благодійні організації» «Про гуманітарну допомогу»; Постанови Кабінету Міністрів України № 1 295 від 17.08.1998 р. «Про затвердження Порядку розподілу товарів, отриманих як благодійна допомога, та контролю за цільовим розподілом благодійної допомоги у вигляді наданих послуг або виконаних робіт», N° 1 222 від 04.08.2000 р. «Про затвердження Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування» тощо
       
   
 
 

 

 

правовий наслідок
ОСОБЛИВОСТІ РОЗІРВАННЯ ДОГОВОРУ ДАРУВАННЯ НА ВИМОНУ ДАРУВАЛЬНИКА ЧИ СПАДКОЄМЦІВ ДАРУВАЛЬНИКА
Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування, якщо на момент пред’явлення вимоги дарунок є збереженим
УМОВИ ВИНИКНЕННЯ ПРАВА НА РОЗІРВАННЯ ДОГОВОРУ ДАРУВАННЯ
Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування нерухомих речей чи іншого особливо цінного майна, якщо обдаровуваний умисно вчинив злочин проти життя, здоров’я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей
Якщо обдаровуваний вчинив умисне вбивство дарувальника, спадкоємці дарувальника мають право вимагати розірвання договору дарування
Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування, якщо обдаровуваний створює загрозу безповоротної втрати дарунка, що має для дарувальника велику немайнову цінність
Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування, якщо внаслідок недбалого ставлення обдаровуваного до речі, що становить культурну цінність, ця річ може бути знищена або істотно пошкоджена
У разі розірвання договору дарування обдаровуваний зобов'язаний повернути дарунок у натурі
До вимог про розірвання договору дарування застосовується позовна давність в один рік
позовна давність, що застосовується до вимог про розірвання договору дарування
   
 

 

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 47 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.021 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав