Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

За допомогою методу самооцінки виявляють рівень здатності особистості оцінювати себе загалом або свої окремі морально-психологічні якості — психічні процеси, стани та властивості.

Читайте также:
  1. I рівень
  2. I рівень
  3. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ В СФЕРІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОБОРОНОЗДАТНОСТІ КРАЇНИ
  4. Аппроксимация полиномиальными функциями по методу наименьших квадратов
  5. Біологічні властивості.
  6. Бомбардировки мирных в Станице Луганской
  7. Булавинское восстание.
  8. В какой из последовательностей единицы измерения указаны в порядке возрастания
  9. В Україні немає свого фільмофонду і державного кіномузею, низький рівень кіноосвіти. Зовсім зникла кінопреса (журнали “Новини кіноекрана”, “Вавилон”).
  10. В.О.Сухомлинський про формування гуманної особистості

До методів активного психологічного впливу належать: Психологічна консультація,психологічна корекція, психологічний тренінг,психологічна терапія та реабілітація.

Психологічну консультацію проводять з метою надання людині психологічної допомоги. Психологічна терапія та реабілітація - це система спеціальних психологічних методів оздоровчого впливу на людину для нормалізації її психічного стану — під час перебування у важкому стресі, при психогеніях.

Психологічна корекція передбачає подолання певних відхилень у поведінці та діяльності людини засобами вивчення індивідуальних особливостей особистості, формування нових цілей, цінностей, мотивацій поведінки, розробки програми зміни способу життя, перетворення в процесі самопізнання і самовиховання, розвитку здатності до саморегуляції тощо.

Психологічний тренінг (вправи, ділові ігри) застосовують для розвитку здібностей, наприклад уваги, пам'яті, мислення, уяви тощо.

Висновок:як і будь-яка наука психологія має свої методи дослідження.До основних методів психологічного дослідження належать спостереження та експеримент,допоміжні-тестування,бесіди тощо. До методів активного психологічного впливу належать: консультація, корекція, тренінг, тощо.Використання цих методів –шлях до глибшого пізнання психологічних особливостей особистості й використання цих знань у практичній діяльності.

Природа психіки та предмет психологічної науки

Психологія — одна з наук про людину.Предметом психології є психіка,психічні процеси, явища,якості та властивості.

Психічні явища — це своєрідні суб'єктивні переживання, суб'єктивні образи відображуваних у свідомості явищ реальної дійсності, це внутрішній світ людини в усій його повноті й різноманітності. Особливу групу психічних явищ становлять індивідуально-психологічні властивості особистості — здібності, темперамент,характер та її психічні стани — піднесеність, пригніченість, схвильованість,

Психіка - якість високоорганізованої матерії(мозку),що полягає у відображені навколишньої дійсності (якість,відображення).Шлях розвитку уявлень про психіку можна розділити на два періоди - донауковий і науковий. У донауковий період психіку розглядали як душу. У сучасній науці існує вчення про рефлекторну природу психіки.Відображувальна діяльність людини засадово зумовлена рефлекторною діяльністю мозку. Фундатором вчення є видатний російський фізіолог І. Сєченов (1829-1905). У своїх працях(Рефлекси головного мозку)він зазначав, що джерелом психічних актів як відображуваної діяльності є зовнішні подразники, що діють на організм. Ця діяльність виникає у процесі взаємодії індивіда з оточенням, що здійснюється завдяки рефлекторній діяльності мозку.

З точки зору матеріалізму, психіка - суб'єктивний відбиток об'єктивної дійсності в ідеальних образах, на основі яких регулюється взаємодія людини з ​зовнішнім середовищем. Ідеалістичні теорії стверджують існування психічного як самостійної сутності, що розгортається за власними законами та визначає розвиток свого матерільного носія — тілесного організму.

За принципом детермінізму психіка визначається способом життя і змінюється зі зміною способу життя. Психіка, свідомість людини детерміновані суспільним буттям, рівнем розвитку виробництва, матеріальних умов життя та культури.

У процесі еволюції живих істот психіка як відображення об'єктивної дійсності в мозку розвивалася залежно від умов життя того чи іншого виду живих істот, набувала дедалі складніших форм. Найвищим рівнем її розвитку є властива людині свідомість.За принципом єдності свідомості та діяльності свідомість психіка становить внутрішній план діяльності, модель дійсності, за допомогою яких регулюється взаємодія людини з навколишнім світом.




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 51 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав