Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Етапи соціологічного дослідження та його програмування.

Читайте также:
  1. Quot;Програмування. Частина III.
  2. SURFER 7.04 В АРХЕОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ
  3. Актуальність дослідження і ступінь наукової розробки проблеми
  4. Аналіз результатів дослідження.
  5. Аналіз результатів експериментального дослідження
  6. Анкетування – метод дослідження, при якому спілкування між дослідником і опитуваним опосередковане письмовим опитувальником.
  7. Бенчмаркінг як альтернатива маркетингового дослідження: сутність, функції, види.
  8. Взяття матеріалу для дослідження на наявність хламідій.
  9. Вибір методів дослідження
  10. Вибір об’єктів дослідження

Більшість підручників виділяють такі основні етапи соціологічного дослідження:

1. Підготовчий етап (програмування).

1.1. Попереднє ознайомлення з об’єктом дослідження, виявлення його специфіки (розробка інформаційного запиту).

1.2. Складання робочого плану (графіку виконання робіт, кошторису витрат).

1.3. Експертиза та обговорення ескізу програми та робочого плану за участю замовника. Коригування проекту з урахуванням зауважень; його затвердження (особливо кошторису витрат).

1.4. Розробка методики дослідження і побудова вибірки.

1.5. Підготовка дослідницької групи, встановлення її організаційної структури, розподіл функцій та обов’язків. Підбір виконавців окремих видів робіт, їх інструктаж, навчання. Уточнення плану і сітьового графіку виконання робіт відповідно до завдань методики.

1.6. Розробка документації соціологічного дослідження (програми, інструментарію, допоміжних документів тощо).

2. Оперативний (польовий)етап збору даних.

2.1. Складання графіку проведення польових робіт. Підготовка наряд-завдань та їх видача виконавцям.

2.2. Інструктаж реципієнтів про участь в дослідженні.

2.3. Збір первинної інформації.

2.4. Первинна перевірка заповнення методичних документів.

2.5. Контроль за ходом виконання вимог методики, за роботою виконавців. Вибіркова перевірка. Самоконтроль з використанням тестових методик.

3. Результуючий (звітний, завершальний) етап.

3.1. Кодування даних, переклад даних на машинні носії та їх машинна обробка.

3.2. Статистична обробка даних.

3.3. Логічний аналіз одержаних даних.

3.4. Оцінка ефективності виконання науково-дослідницьких робіт. Уточнення обсягу виконаних завдань. Виокремлення нерозв’язаних проблем. Розробка проекту практичних рекомендацій.

3.5. Складання підсумкового звіту.

3.6. Подання звіту. Складання плану впровадження результатів дослідження.

Отже, під програмуванням соціологічного дослідження розуміється його підготовчий етап.

Зауважимо, що існує певний вплив нових інформаційних технологій на організацію та проведення соціологічного дослідження. У межах емпіричної соціології нагромаджено досить широкий арсенал методів збору первинної інформації, багато з яких удосконалюється і модернізується. Перш за все це пов'язано з проблемами, які виникають при проведенні традиційних інтерв'ю (face to face) і з розвитком нових інформаційних технологій. Урбанізація, високий рівень міграції, намагання посилити особисту захищеність призводять до зниження відсотка респондентів, яких можна опитати традиційними методами (у великих містах частка цих методів знижується до 50% і менше). Тому у більшості розвинутих країн домінуючим методом опитування є САТІ (Computer Assisted Telephone Interviewing, телефонне опитування за допомогою комп'ютерів). Стрімко розвиваються інтернет-опитування, для багатьох країн домінування інтернет-опитувань – це вже питання декількох років. Дуже перспективними є змішані методи опитування. Всі ці процеси стосуються й України. За останні десять років кабінет САТІ став звичайним атрибутом будь-якої серйозної компанії, що проводить опитування, все частіше використовуються мобільні телефони і комп'ютери для опитування і передачі даних, проводяться Інтернет-опитування. Отже, найбільш чутлива до нових технологій організація збору даних.

Але нові технології не відміняють базових засад методології соціологічних досліджень, а радше ґрунтуються на них. Структура програми дослідження не дуже залежить від методу збору інформації. У будь-якому разі необхідно сформулювати проблему, визначити об'єкт та предмет дослідження, концептуалізувати поняття, провести їх операціоналізацію, сформулювати гіпотези тощо. Розробка анкети для інтернет-опитування чи телефонного опитування має свою специфіку, але не відміняє базових принципів: запитання мають бути однозначними, вони мають бути нейтральними, а не тенденційними, не можна використовувати подвійне заперечення тощо. Основні принципи вибірки були розроблені 80-100 років тому, те ж саме стосується методів аналізу даних. Використовуються і нові методи, але одновимірні і двовимірні розподіли, середні, дисперсії, коефіцієнти зв'язку залишаються тими самими (як кажуть, коефіцієнт кореляції – він і в Африці коефіцієнт кореляції). Отже, без базових питань методології соціологічних досліджень не можна рухатися далі, це азбука, яку треба знати, щоб розуміти емпіричну соціологію.




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 108 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав