Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Попит на гроші

Читайте также:
  1. Визначення взаємозв’язку між ціною і попитом
  2. Визначення попиту на товар та аналіз його еластичності
  3. Від яких чинників і як саме залежить попит на гроші?
  4. Вплив платоспроможного попиту на потужності автосервісу
  5. Гроші як економічна категорія
  6. Гроші, валютні цінності та цінні папери як об’єкти цивільних прав
  7. Задача № 2: Визначення еластичності попиту.
  8. Класифікація маркетингу (в залежності від обсягів ринку, цільових сегментів, наявного попиту).
  9. Криві “ціна-споживання” та виведення кривих попиту
  10. Методи аналізу, прогнозування попиту та ціноутворення

Попит на гроші – визначається як бажання економічних суб'єктів у кожен момент часу утримувати частину доходу в ліквідній (готівковій) формі.

Існують різні теоретичні підходи до аналізу попиту на гроші.

Монетаристи. У рамках кількісної теорії грошей традиційно за основу аналізу брали рівняння обміну

M D х v = P х Q.

Перетворюючи рівняння, отримаємо

M D = P х Q / v.

Сучасна інтерпретація кількісної теорії грошей М. Фрідмена базується на принципі, що попит на гроші окремою особою обмежується сумою її «портфеля ресурсів» і визначається за рівнянням граничної вигоди від грошового запасу з доходом від альтернативних активів. Вигода від грошей випливає з їхніх властивостей забезпечувати обмін товарами і гарантувати фінансову стабільність.

Кейнсіанці. Кейнсіанська теорія переваг ліквідності має за основу мотиви економічного суб'єкта, які спонукають його зберігати частину свого багатства у формі ліквідних грошових активів. Дж. М. Кейнс виділяє мотиви: трансакційний, спекулятивний, перестороги, зазначаючи при цьому, що суб'єкт не завжди може визначити, якими саме мотивами він керується.

Трансакційний мотив збереження грошей виникає із зручності їх використання як засобу платежу.

Мотив перестороги у майбутньому дає можливість здійснювати незаплановані витрати, зберігаючи гроші як корисний ресурс купівельної спроможності.

Спекулятивний – мотив збереження грошей, виникає з невизначеності майбутньої вартості інших фінансових активів і бажанням уникнути втрат

Кейнс розглядав попит на гроші як функцію від номінального доходу (У) і норми позичкового відсотка (І). За його теорією, номінальний дохід (У) прямо пропорційно впливає на грошовий попит (під впливом трансакційного мотиву і мотиву перестороги), а норма позичкового відсотка обернено пропорційно (залежно від спекулятивного мотиву) вплине на попит на гроші (M D).

Попит на гроші пред'являють комерційні банки, підприємства, домашні господарства, держава. Пропозицію грошей надає Національний банк.

Попит на гроші витікає з двох функцій грошей – бути засобом обігу і засобом зберігання багатства.

Виділяють два основних мотиви попиту на гроші:

1) операційний (для здійснення угод);

2) спекулятивний (гроші як майно).

Операційний (трансакційний) попит на гроші, мотивом якого є здійснення операцій купівлі-продажу, залежить від інтервалу часу між моментами отримання та використання грошових коштів. Чим цей інтервал коротший, тим менший попит на гроші, і навпаки.

M1D = Р * Q / V,

Тобто,попит на гроші для угод визначається головним чином, загальним грошовим доходом суспільства і змінюється прямо пропорційно номінальному ВВП.

Операційний попит на гроші це попит на реальні касові залишки (готівку), які необхідні для рівномірного здійснення платежів у випадку нерівномірного надходження грошей.

Реальні касові залишки – це середня величина грошового запасу за період між моментами отримання доходу.

Спекулятивний попит на гроші визначається намаганням економічних суб'єктів мати певний грошовий запас у вигляді майна, а не для здійснення угод.

Уособлення спекулятивного мотиву дало поштовх для розвитку портфельних теорій грошового попиту, в яких гроші розглядаються як актив, цінність якого визначається користю зберігання готівкових грошей, але володіння цим активом супроводжується альтернативними втратами.

Спекулятивний мотив попиту на гроші пов'язаний з їх функцією зберігати цінність. За бажання використовувати гроші як засіб збереження цінності суб'єкт повинен заплатити втратою доходу від альтернативних видів майна, тому попит на гроші як майно обернено пропорційний дохідності цінних паперів. Спекулятивний попит на гроші тим вищий, чим менше можливостей для збереження цінності мають інші фінансові активи. Якщо фінансовий ринок розвинений і має достатню кількість короткострокових фінансових активів, які приносять відсотковий дохід, то спекулятивний попит на гроші мінімальний.

Спекулятивний попит на гроші (попит на гроші як майно) визначається ставкою відсотка (і):

M2D = M2D(і).

Якщо ставка відсотка є низькою, спостерігається високий курс цінних паперів, що послаблює стимули до вкладання в них ліквідних коштів через ризик, пов'язаний з падінням курсу цінних паперів у зв'язку із зростанням ставки відсотка (і) і навпаки.

Курс акції = Дивіденди х 100.

Ставка відсотка

 

Загальний попит на гроші MD визначає загальну кількість грошей, яку населення та фірми бажають мати для угод і придбання акцій та облігацій за кожного можливого рівня відсоткової ставки.

M D = M1D + M2D ;

 




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 38 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав