Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Загальна характеристика системи освіти в Англії. Життєвий шлях, світогляд та філософські ідеї Дж.Локка

Читайте также:
  1. Amp;Сравнительная характеристика различных методов оценки стоимости
  2. GPS-системи
  3. I. Доказывание, понятие и общая характеристика
  4. II. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ЖИЗНИ
  5. II. Характеристика отдельных типов половых гормонов.
  6. II. Характеристика распределения населения по доходу.
  7. III. ХАРАКТЕРИСТИКА СТАНДАРТОВ ВТОРОГО ПОКОЛЕНИЯ ПО ИНФОРМАТИКЕ
  8. III. Характеристика стандартов второго поколения по физике
  9. IV. Характеристика профессиональной деятельности бакалавров
  10. IV. Характеристика профессиональной деятельности бакалавров

 

підполковник Л.В. ЗІНЯК

Тема 1.5.

Розвиток школи і педагогічної думки

Франції та Англії

ПЛАН

1. Загальна характеристика системи освіти в Англії. Життєвий шлях, світогляд та філософські ідеї Дж.Локка.

2. Проблеми індивідуального навчання у спадщині відомого педагога.

3. Розвиток педагогічної думки у Франції XVIII ст. Життєвий шлях і світогляд Ж.-Ж. Руссо.

4. Ідея вільного виховання видатного французького педагога. Вікова періодизація Ж.-Ж. Руссо.

 

Література:

[о.: 1, 3, 6, 8, 19.

д.: 18, 45]

 


Загальна характеристика системи освіти в Англії. Життєвий шлях, світогляд та філософські ідеї Дж.Локка

В Англії після Реформації XVI ст. було закрито значну частину католицьких монастирів, а з ними і багато парафіяльних шкіл. Натомість відкривались нові англіканські парафіяльні школи, які майже нічим не відрізнялись від старих католицьких за виключенням того, що викладання у них велось рідною мовою. Виникло багато сектантських шкіл, де головною метою ставилось вивчення текстів біблії, псалмів і молитов. У деяких містах і селах створювались приватні домашні школи, у яких часто малограмотні наставники за певну плату виховували відданих їм дітей у страхові божому.

Діти з аристократичних сімей навчались у гімназіях – привілейованих середніх школах, де основна увага зверталась на вивчення латинської, рідше – грецької мов, іноді студіювали англійську літературу. У найбільш забезпечених таких школах крім класичних мов багато уваги приділяли фехтуванню, верховій їзді, різним видам фізичних вправ.

Англія однією з перших у Європі перейшла на рейки нового суспільного устрою внаслідок революції 1648 р. та перевороту 1688 р., коли Англія стала конституційною монархією.

Перемога революції серед решти питань поставила на порядок денний проблему принципово нового вирішення корінних питань педагогіки, що стосуються, перш за все, ролі, цілей, завдань та шляхів виховання, змісту освіти i методів навчання.

Найбільш прогресивну і нову за своєю суттю концепцію вирішення цих питань запропонував Дж. Локк.

 

Дж. Локк (1632-1704 р.) – англійський філософ, педагог, один з основоположників емпіричної психології. Народився він у сім’ї адвоката, здобув вищу освіту в Оксфордському університеті, по закінченні якого був там залишений викладачем грецької мови i літератури. Певний час перебував в еміграції у Голландії. Після перевороту 1688 р. Локк повертається до Англiї і залишається відомою людиною в аристократичних колах тогочасного суспільства.

Життєвий шлях Джона Локка (1632-1704)

Дата Основні події
29 серпня 1632р. Народився Джон Локк – видатний англійський філософ, педагог – в м.Рінгтон у сім’ї провінційного адвоката. Виховувався в пуританській сім’ї, яка була в опозиції як до пануючої в країні церкви, так і до сваволі абсолютної монархії. Початкову освіту здобув вдома.
1646р. Зарахування до Вестмінстерської школи.
1652р. Прийнятий у Оксфордський університет як кращий з учнів школи.
1656р. Одержав ступінь бакалавра медицини.
1658р. Одержав ступінь магістра, був залишений в університеті викладачем грецької мови і риторики, етики, значну увагу приділяв науковій роботі.
1667р. Зайняв місце домашнього лікаря і вихователя у Лондоні в сім’ї графа Шефтсбері, одного з лідерів опозиції. Активно прилучився до політичної діяльності.
1675-1683р. Через переслідування за політичні переконання разом зі своїм шефом перебуває спершу у Франції, пізніше емігрує до Нідерландів. Роки напруженої наукової діяльності. займаючись самоосвітою, вивчає ідеї Р.Декарта, Т.Гобса, Ф.Бекона.
1688р. Повернення на батьківщину.
1689р. Праця «Лист про віротерпимість» (твердить, що держава не повинна втручатися в релігійні переконання своїх громадян, а вимагати від них лише виконання своїх обов’язків).
1690р. Праця «Дослідження про людський розум» (намагається довести в свідомості немає «вроджених ідей» і уявлень, душа дитини нагадує аркуш чистого паперу).
1693р. Праця «Думки про виховання» (ставить завдання підготовки нової породи людей, які повинні зміцнити буржуазний лад).
1704р. Помер.

 

Дж.Локк першим в історії розробив нову, що ґрунтується на світських началах, систему виховання підростаючого покоління. Свої педагогічні погляди виклав у творах “Думки про виховання“ (1693 р.) та “Про виховання розуму“ (опуб. 1706 р.). Основою для педагогіки Локка послужила його філософсько-психологічна концепція, відображена у головній філософській праці “Досвід про людський розум“ (1689 р.).

Локк розробив філософсько-психологічну теорію “чистої дошки“, яка полягає у запереченні існування в свідомості людини “вроджених“ ідей i уявлень. Психіка людини від народження подібна до чистої дошки або чистого аркуша, де ще нема ніяких написів.

Теорія “чистої дошки“ привела Локка до визнання вирішальної ролі виховання у розвитку дитини. Він вказує, що на 9/10-х люди стають добрими або злими, корисними чи не корисними завдяки вихованню.

 




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 81 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав