Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Судово-психолочні експертиза потерпілих у справах про сексуальні злочини

Читайте также:
  1. В Україні проводиться державна екологічна експертиза, яка є обов'язковою у процесі господарської, інвестиційної, управлінської діяльності.
  2. Відхилення в сексуальній поведінці.
  3. Гігієнічне оцінювання й санітарна експертиза харчових продуктів.
  4. Громадська (соціальна) екологічна експертиза
  5. Державна експертиза
  6. ЕКОЛОГІЧНА ЕКСПЕРТИЗА
  7. ЕКОЛОГІЧНА ЕКСПЕРТИЗА
  8. Експертиза наукової й практичної цінності документів.
  9. завдання і стадії провадження в справах про адміністративні правопорушення
  10. Загальна характеристика провадження у справах щодо оскарження нормативно-правових актів місцевих органів виконавчої влади

Об’єктом даного вигляду СПЕ можуть бути обличчя жіночої і чоловічої статі, потерпілі від сексуального насильства. На практиці цей вигляд експертизи проводиться, як правило, відносно малолітніх і неповнолітніх потерпілих жертв статевих злочинів.

Однією з кваліфікуючих ознак згвалтування і насильницьких дій сексуального характеру (ст. КК України) є використання винним безпорадного стану жертви. Правники визначає безпорадний стан як неможливість

Основами для призначення даної експертизи можуть бути малолітній вік (до 14 років) або неповноліття (14-18 років) потерпілого, відомості про її “неправильну” або провокуючу поведінку, непослідовність і суперечність її свідчення, відомості про пасивну і неоднозначну поведінку потерпілого у відсутність явного насильства і загроз з боку винного і оскільки слідчий не є фахівцем з оцінки психічного здоров’я, а області компетенцій психологічної і психіатричної експертиз нерідко перекривають і доповнюють один одну, то при сумнівах відносно психічної повноцінності потерпілої (облік в ПНД, ознаки розумової відсталості, зведення про перенесені черепно-мозкові травми, нейроінфекціях, вживанні алкогольних напоїв, наркотиків і потрібно призначати комплексну психолого-психіатричну експертизу.

На дозвіл судово-психологічної експертизи рекомендується ставити наступні питання.

1. Які основні індивідуально-психологічні особливості потерпілій і як вони відбилися при здійсненні відносно неї протиправних дій?

2. Враховуючи вікові особливості і рівень інтелектуального розвитку, чи могла вона розуміти характер і значення дій, що здійснюються з нею?

3. У якому психічному стані знаходився потерпілий до здійснення, у час і після здійснення відносно неї протиправних дій, яка динаміка розвитку цих станів?

4. Чи могла вона, з урахуванням відповідей на 1-й, 2-й і 3-й питання, чинити опір?

Здатність розуміти характер і значення дій, що здійснюються означає досягнення потерпілим такого рівня психічного розвитку, який дозволяє їй на основі своїх знань, досвіду своєчасно і правильно розкрити істинні наміри злочинця, оцінити кримінальність ситуації, зрозуміти етично-етичну суть, що відбувається і його можливих наслідків.

Дослідники розділяють категорії “розуміння характеру” і “розуміння значення”. Розуміння характеру дій винного має на увазі “правильне відображення їх змістовної сторони, засноване на інформованості потерпілій в питаннях підлоги: в істоті сексуальних відносин між підлогами, прийнятих формах їх виявів, в часі початку, що схвалюється суспільною мораллю статевого життя, в фізіології статевих відносин, зачаття, дітородіння, функціональні особливості чоловіка і жінки і інші”, іншими словами, це обізнаність в питаннях сексуальних відносин між чоловіками і жінками і уміння виділити, дізнатися в поведінці людини протилежної підлоги сексуально забарвлені елементи.

Розуміння значення дій винного має на увазі здатність вловлювати внутрішній зміст ситуації, що означає уміння розгадати істинні наміру винного, співвіднести їх зі своїми намірами, стосовно до своєї особистості, а також здатність дати перспективну оцінку розвитку ситуації, її можливих наслідків, здатність оцінити поведінку винного, свою поведінку і ситуацію загалом з точки зору морально-етичних і правових норм.

Здатність розуміти характер і значення того, що відбувається передбачає достатню сформованість вищих психічних утворень особистості: самосвідомості, здатності до емпатії, ієрархії нормативно-ціннісної структури, розвинених критичних і прогностичних здібностей, комунікативних навичок, правової і етичної свідомості т. і. Рівень розвитку цих структур залежить від інтелектуальних здібностей, особливостей темпераменту, рис характеру дитини. Вирішальне значення надають умови і стиль сімейного виховання: несприятлива сімейна обстановка, емоційне відкидання з боку батьків і особливо матері, жорстоке виховання із загрозами у разі «втрати невинності» перешкоджають гармонійному розвитку особистості, засвоєнню морально-етичних норм, принципів, адекватну поведінку в кримінальній ситуації. Експериментально-психологічне обстеження, направлене на дослідження вище перерахованих властивостей особистості, дозволяє виявити потенційну здатність потерпілого розуміти характер і значення протиправних дій, що здійснюються відносно неї.

В залежності від рівня психічного розвитку, тих або інших його особливостей можливо:

- нерозуміння потерпілим ні характеру, ні значення дій винного;

- розуміння характеру, але нерозуміння значення дій;

- розуміння і характеру, і значення дій винного.

Перші два висновки означають нездатність потерпілого чинити опір, в останньому випадку питання про здатність чинити опір вимагає спеціального вивчення.

Однією з важливих складових, що визначають поведінку потерпілих в кримінальній ситуації, є рівень їх психосексуального розвитку.

Вік до 7 років відповідає першому етапу психосексуального розвитку. У цей час відбувається формування статевої самосвідомості насамперед складається правильне уявлення про свою статеву приналежність, до 3 – 4 років діти можуть диференціювати навколишніх по зовнішніх статевих ознаках (одягу, зовнішньому вигляду, будові тіла і статевих органів, тембру голосу т. і.). Потім з’являється цікавість, направлена на статеві органи, на поведінку тварин і людей з констатацією елементів сексуальної взаємодії, вони запитують у дорослих про будову тіла, дітонародження, шлюб, грають в гру, що імітує сексуальну взаємодію, “в сім разів“, “лікаря”, нерідко подібна гра супроводиться роздяганням, демонстрацією і розгляданням статевих органів. Кримінальну ситуацію в цьому віці діти можуть оцінювати як гру або покарання. Будучи потерпілими, вони здатні сприймати лише зовнішню, формальну сторону подій і не розуміють ні характеру, ні значення що здійснюються з ними дій.

Віковий період 7 13 років відповідає другому етапу психосексуального розвитку, стержневою характеристикою якого є формування стереотипу статевої рольової поведінки дитини на основі його психофізіологічних особливостей і стереотипів мужності і жіночності, які панують в мікросоціальному оточенні. У цей час біля половини дітей отримують інформацію про статевий акт, не менше за третину беруть участь в сексуальній грі з дітьми протилежної підлоги, спостерігається розділення і групування дітей по статевим ознакам, таким чином виробляється, диференціюється і засвоюється чоловічий і жіночий статевий стереотип.

У залежності від міри сформованості статевої рольової поведінки потерпілого можна зробити висновок про її здатність розуміти характер і значення дій, що здійснюються з нею. Незавершеність формування другого етапу приводить до висновку про здатність таку потерпілу розуміти тільки характер, фактичну сторону дій, що здійснюються з нею, розуміння значення дій винного для неї недоступно.

Третій етап психосексуального розвитку характеризується формуванням психосексуальної орієнтації і супроводиться послідовною зміною стадій платонічного, еротичного і сексуального статевого потягу.

Сформованість перших двох етапів психосексуального розвитку потерпілого і перехід на третій етап частіше за все свідчить про її потенційна здатність розуміти і характер, і значення дій, що здійснюються з нею.

Важливим етапом експертного дослідження є аналіз ситуації здійснення злочину. У залежності від раптовості розвитку, новизни умов, складності ситуації, особистості винного виявляється і можливість потерпілого до усвідомлення загрозливого характеру ситуації, і здатність протистояти діям винного. Аналіз ситуації злочину вимагає співвіднесення поведінки потерпілим з її особливостями характеру. Якщо вона в достатній мірі була здібна до розуміння характеру і значення дій, що здійснюються з нею, встає питання про здатність чинити опір, що багато в чому залежить від индивідуально-психологічних властивостей потерпілим, типу і рис характеру, особливостей емоційного реагування. Дослідники виділяють дві групи, в залежності від особливостей характеру, що найчастіше зустрічаються серед потерпілих. Перша група характеризується особливостями кола, що гальмується, в нього входять потерпілі з рисами астенічного, психастенічного, сензитивного типів характеру. Ним властиві такі спільні риси вдачі, як боязливість, лякливість, підкоренність, довірливість, несамостійність, емоційна нестійкість, прищеплюваність, низька стресостійкість, легкість емоційної дезорганізації розумової діяльності. У ситуації злочину для них характерно пасивне підкорення волі насильника, виконання його вимог, стан страху і розгубленості, що позбавляє їх здібності до активного опору, адекватного вибору вірної поведінки. При цьому часто не самі агресивні дії винних, а тільки загрози биття, фізичної розправи паралізують волю таких потерпілих, вони сприймають їх як вельми реальні. Частково це пояснюється тим, що потерпілим даної групи властива позитивна соціальна спрямованість, вони позитивно характеризуються в школі і раніше не мали випадків биття, не випробовували фізичного болю від побоїв.

Наприклад, Олена Т., 14 років, увечері гуляла з подругою по селищу, познайомилася з трьома військовослужбовцями, які завели її в ліс і зґвалтували в перекрученій формі. Дівчинка повернулася додому, лягла спати, нічого не розповіла батькам про того, що трапився. На наступний день Олена поділилася про те, що відбулося з подругою, яка розказала про це своїм батькам. У ході проведення слідства була призначена психологічна експертиза. При цьому був виявлений низький рівень психічної адаптації дівчинки, що виявлялося у вираженій напруженості, тривожність, підкорення, низькому самоконтролі поведінки, конформності, підвищеній навіюваності. На етапах слідства дівчинка замикалася, звинувачувала себе в тому, що трапився, прагнучи відхилитися від опису важливих для справи обставин.

Другу групу складають потерпілі з рисами збудливого, істероїдного, нестійкого типів характеру. Їх спільними рисами є збудливість, вразливість, розгальмування, слабий вольовий контроль поведінки. Нерідко ним властиві асоціальність, педагогічна занедбаність, спотворене уявлення про морально-етичні норми, раннє залучення до куріння, вживання алкогольних напоїв, ранній початок статевого життя, вживання наркотиків. Ці потерпілі іноді виявляються залученими в злочин через власну провокуючу поведінку, самовпевненості, переоцінки власних можливостей під впливом імпульсивних спонук. Слабість сформованості вольового контролю поведінки, прогностичних здібностей не дозволяє їм своєчасно усвідомити справжню небезпеку ситуації і вжити необхідні заходи, а коли положення стає критичним, воля таких потерпілих, здатність чинити опір виявляються зломленими активними і грубими діями винного.

Для розв’язання питань на даний вигляд психологічної експертизи від слідства потрібний ретельний збір матеріалів, що відображають поведінку потерпілого і винного на всьому протязі злочину. У відсутність прямих свідків злочину, що нерідко зустрічається в такого роду справах, необхідно зібрати максимум інформації про поведінку потерпілим до злочину і після нього, про стан потерпілим, її зовнішній вигляд, висловлювання безпосередньо після злочину, при проведенні первинних слідчих дій, медичного огляду. Важливо при цьому пам’ятати про додатковий травмуючий вплив цих процедур на психіку потерпілим і при необхідності вдатися до консультативної допомоги психолога або фахівця антикризової служби. При призначенні експертизи переважно запрошення психолога-жінки.

 

ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА 5 хв.

Викладач підводить підсумок проведеного заняття. Відповідає на питання, які виникали у аудиторії Дає завдання на самостійну підготовку та доводить тему наступного заняття.

 

Викладач кафедри військового права, к.соц.н. О.В.КОЖЕДУБ

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 47 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав