Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Європарламент: порядок формування і функціонування.

Читайте также:
  1. E. Порядок защиты курсовой работы.
  2. Gl] Тема 9.Законность и правопорядок. Мировой правопорядок
  3. II. Порядок выполнения
  4. II. Порядок выполнения курсовой работы
  5. II. Порядок выполнения, рецензирования и защиты курсовой работы
  6. III. Организация и порядок прохождения практики
  7. III. Порядок и условия проведения олимпиады
  8. III. ПОРЯДОК ОРГАНИЗАЦИИ И ПРОВЕДЕНИЯ ОБЩЕГО СОБРАНИЯ СОБСТВЕННИКОВ ПОМЕЩЕНИЙ МКД
  9. III. Порядок производства и решения дел
  10. V. Порядок назначения повышенной государственной академической стипендии студентам

Європейський парламент - представницький інститут Співтовариства і Союзу. Він складається "з представників народів держав, об'єднаних у Співтовариство" (ст. 189 Договору про ЄС). Всі члени (депутати) Європарламенту обираються загальними прямими виборами строком на п'ять років. Загальне число членів (депутатів) Європейського парламенту після останніх виборів 2009 р. досягло 736. Кількість депутатів, що обираються на території різних країн, визначено квотами, які встановлені безпосередньо в установчих договорах.

Сучасний Європейський парламент в якості основних напрямків діяльності здійснює ті ж функції, що й однойменні органи суверенних держав: розгляд і прийняття законодавчих актів (законодавча функція), обговорення та затвердження бюджету (бюджетна функція), політичний контроль за виконавчою владою в особі Комісії (контрольна функція).

Реальний обсяг повноважень Європарламенту, однак, менше, ніж у його національних аналогів. Насамперед це стосується повноважень у законодавчій сфері (прийняття регламентів, директив і т.д.):
а) на відміну від парламентів суверенних держав, Європарламент не має права самостійно видавати нормативні акти, а може робити це лише за згодою Ради Європейського Союзу
б) законодавчі повноваження Європейського парламенту неоднакові в різних сферах суспільного життя. Вони залежать від виду законодавчої процедури, яку передбачає з конкретного питання стаття установчого договору:

15. Особливості механізму поглибленого співробітництва.

Європейський Союз є торговельним і впливовим партнером України. Стратегічною метою української зовнішньоекономічної політики є активне залучення країни до європейських інтеграційних процесів.

Відносини ЄС та України характеризуються широким спектром зв’язків і передбачають торговельно-інвестиційне, регіональне співробітництво, надання технічної допомоги.

 

Динамічно розвиваються традиційні форми міжнародних зв’язків - торгівля та інвестиційне співробітництво. Зростають обсяги торгівлі товарами – вихід із посттрансформаційної кризи сприяв стрімкому нарощуванню зовнішньоторговельного обороту (ЗОТ) між Україною і країнами ЄС.
Водночас, протягом 2005–2007 рр. чітко окреслилися й структурні вади зовнішньоторговельного співробітництва, які зумовили стрімке ростання негативного торгового сальдо.

окреслилися і структурні вади зовнішньоторговельного співробітництва, які зумовили стрімке зростання негативного торгового сальдо. (див. рис. 1) Просторові характеристики цієї моделі теж засвідчують її обмежені можливості щодо розвитку та поглиблення співпраці з ЄС – спостерігається нерівномірність розподілу товарних потоків щодо країн ЄС та участі регіонів нашої країни в торгівлі з країнами Євросоюзу. Регіони України дуже диференційовані за характером включення у відносини з ЄС, що зумовлено рівнем розвитку економіки, експортного потенціалу та інфраструктури регіону. За даними Держкомстату, за обсягами торгівлі товарами з країнами ЄС до першої п’ятірки належать Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Закарпатська та Львівська області. Водночас, на країни Євросоюзу припадає понад 50% ЗТО у Закарпатській, Івано-Франківській, Тернопільській та Львівській областях.

16. Поняття ЄС та його феномена як державотворення.

 

 

Європе́йський Сою́з — економічний та політичний союз держав-членів Європейських Спільнот (ЄВС, ЄОВіС, Євратом), створений згідно з Договором про Європейський Союз (Маастрихтський Трактат), підписаним в лютому 1992 року і чинним із листопада 1993 р. Сьогодні в об'єднання входять 28 європейських держав з населенням понад 505 млн людей. Загальний Валовий внутрішній продукт Європейського Союзу становить понад 18,4 трлн. $. (1-ше місце в світі). В ЄС запроваджується єдина валюта — євро. Де-факто столицею Європейського Союзу є Брюссель.

Серед інституцій ЄС є Європейська комісія, Рада Європейського Союзу, Європейська рада, Суд Європейського Союзу, Європейський центральний банк, Європейський суд аудиторів та Європейський парламент. Парламент обирається на п'ять років громадянами Європейського Союзу. ЄС є повноправним членом Організації Об'єднаних Націй, Світової організації торгівлі та має представництва у «Великій Сімці» та «Великій двадцятці».

Мета: Створення економічного союзу з найвищим рівнем інтеграції економік держав (спільна зовнішня економічна політика, спільний ринок послуг, матеріальних благ, капіталу і праці, а також спільна валюта) і політичного (спільна зовнішня політика) союзу, а також впровадження спільного громадянства.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 72 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав