Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Захист прав на винаходи, корисні моделі і промислові зразки

Читайте также:
  1. Value ['væljuː] (n) - цінність; важливість; корисність
  2. Агротехнічний метод захисту рослин
  3. Бейбітшілік моделі. Рим клубы
  4. Блискавкозахист будівель та споруд
  5. Видатні українські вчені та наукові відкриття і винаходи, що збагатили світову науку.
  6. Визначення та моделі стилю керівництва.
  7. Використання засобів індивідуального та колективного захисту персоналу
  8. Випромінювання, його вплив на людину та засоби захисту
  9. Вібрація, її вплив на працівника та методи захисту
  10. Вказані мономінеральні глини змішувалися з 6, 12, 18, 24, 30, 36% портландцементу і при оптимальній вологості з них формували в малому приладі СоюздорНДІ зразки діаметром 5 см.

Спори, що виникають у зв'язку із застосуванням Законів України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» і «Про охорону прав на промислові зразки», розглядаються судом, арбітражним або третейським судом у порядку, встановленому законодавством України (відповідно ст.ЗО, 27). Деякі спори розв'язуються в адміністративному або в адміністративно-судовому порядку. Так, будь-яке рішення Держпатенту України, що стосується заявки, може бути оскаржене протягом трьох місяців віл дати одержання рішення чи копій затребуваних патентних матеріалів. Дана скарга має бути розглянута Апеляційною радою Держпатенту України протягом чотирьох місяців від дати надходження в межах мотивів, викладених у скарзі (ст.22 Закону «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі»).

Держпатент має право також відповідно до пункту 14 статті 15 Закону «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» та пункту 9 статті 14 Закону «Про охорону прав на промислові зразки» поновити пропущені з поважних причин строки, що стосуються експертизи заявок.

В адміністративному порядку розглядаються спори з приводу видачі патенту. Будь-яка особа може оскаржити в Апеляційній раді видачу патенту протягом шести місяців від дати публікації відомостей про видачу патенту. Скарга має бути розглянута Апеляційною радою також протягом шести місяців від дати її надходження. Власник патенту повинен бути ознайомлений з матеріалами скарги. Скаржник і власник патенту мають право брати участь у розгляді скарги. Скарга має бути розглянута в межах викладених у ній мотивів [6].

Рішення Апеляційної ради може бути оскаржене в судовому порядку протягом шести місяців від дати одержання рішення.

У судовому порядку розглядаються спори з приводу будь-якого порушення патентних прав, передбачених чинним законодавством. Будь-яке посягання на права власника патенту, передбачене чинним законодавством, тягне за собою відповідальність. На вимогу власника патенту таке порушення має бути припинено, а порушник зобов'язаний відшкодувати власникові патенту заподіяні збитки. Вимагати відновлення порушених прав може також особа, яка придбала ліцензію, якщо інше не передбачено ліцензійним договором [7].

У судовому порядку розв'язуються спори про:

— авторство на винахід, корисну модель, промисловий зразок;

— встановлення власника патенту;

— порушення майнових прав власника патенту;

— укладення та виконання ліцензійних договорів;

— право попереднього користування;

— винагороду винахіднику;

— компенсації.

Суди розглядають також інші спори, пов'язані з охороною прав, шо надаються чинним законодавством власникам патентів.


ВИСНОВКИ

 

Найпоширенішими об'єктами права промислової власності є винаходи, корисні моделі та промислові зразки. Винахід — технологічне (технічне) рішення у будь-якій галузі, яке відповідає умовам патентоспроможності. Корисна модель — це конструктивне виконання пристрою, яке відповідає умовам патентоспроможності, а саме: є новим і промислово придатним. Промисловий зразок — це нове конструктивне вирішення виробу, що визначає його зовнішній вигляд і придатне для здійснення промисловим способом. Як промислові зразки не можуть отримати правову охорону так і об'єкти: об'єкти архітектури (окрім малих архітектурних форм), промислові, гідротехнічні та інші стаціонарні споруди; друкована продукція; об'єкти нестійкої форми з рідких, газоподібних, сипких або подібних їм речовин тощо.

Набуття права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель і промисловий зразок засвідчується патентом. Патент — техніко-юридичний документ, який засвідчує, що заявлена пропозиція дійсно є об'єктом права інтелектуальної власності, авторство її творця, національний пріоритет на інтелектуальну власність (винахід, корисну модель, промисловий зразок). Відповідно до чинного законодавства видають такі види патентів:

• патент (видають за результатами кваліфікаційної експертизи);

• декларативний патент (видають за результатами формальної експертизи).

Патент видає Державний департамент інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України. Підставою для видачі патенту є проведення експертиз: формальної та кваліфікаційної (по суті).

Суб'єктами права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок є: винахідник, автор промислового зразка, інші особи, які набули прав на винахід, корисну модель та промисловий зразок за договором чи законом.

Майнові права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель та промисловий зразок належать володільцеві відповідного патенту, якщо інше не встановлено договором або законом. До них належать: право на використання винаходу, корисної моделі; промислового зразка; виключне право дозволяти використання цих об'єктів (видавати ліцензії); виключне право перешкоджати неправомірному використанню винаходу, корисної моделі, промислового зразка, в тому числі забороняти таке використання; інші права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Майнові права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок є чинними з дати, наступної за датою їх державної реєстрації, за умови підтримання чинності відповідно до закону.

Особа, яка володіє виключними правами інтелектуальної власності на винахід, корисну модель та промисловий зразок, може припинити їх достроково. У цьому разі, вказані об'єкти може вільно та безоплатно використовувати будь-яка особа.

Особа може відновити чинність достроково припинених виключних майнових прав інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, раціоналізаторську пропозицію за відповідною заявою.

Права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок може бути визнано недійсними у порядку та на підставах, передбачених законом.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 75 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав